lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Koulutuspaikka Eura

maanantai 01.06.2020
TEKSTI LASSE TUORILA
KUVAT MIKA TAPIO

Kauttuan ilmailukerhon ylläpitämällä Euran lentopaikalla (EFEU) toiminta on vilkasta. On tavallista lentoliikennettä ja myös koulutusta. Nousuja ja laskuja helpottamassa on sääasema, josta saa kelitiedot puhelinsoitolla ja radioteitse.

 

– Kenttä on ihan hyvässä kunnossa ja sitä pidetään talkootoimin yllä. Se on sen verran pitkä, että ilmailuopistonkin kaverit voi sitä käyttää mopo-Cessnallaan, sanoo kentän päällikkö Timo Tanner.

 

Vuonna 1972 rakennetun kiitotien tuntumassa on kaksi lentokonehallia, joissa ovat kerhon Piper PA 28 ja Cessna 172N ja yksi ultra (CTSW) sekä kerholaisten koneita.

 

Noin sadan kerholaisen joukossa on noin 40 aktiivilentäjää. Kenttää ei aurata talvisin, joskaan viime talvena sille ei ollut tarvettakaan. Lentotoiminta koostuu lähinnä moottorilento- ja ultrakevytlentotoiminnnasta.

 

Kauttuan taajaman läheisyyden vuoksi laskukierros 29:lle tehdään oikealle. Myös kiitotien korkeuserot on huomioitava toiminnassa.

 

– Kenttä on keskeltä ylhäällä. 29:lle lasku tehdään selvästi ylämäkeen. 11:n päästä se on loivempaa. 29:n päässä on mikroautorata ja metsässä on reikä, joten siellä on aika mukavia puuskia, toteaa Tanner.

 

Kentän kehittämissuunnitelmiin kuuluu muun muassa valojen kunnostaminen. Se elvyttäisi kentän pimeälentotoiminnan.

 

– Valohan on siellä olemassa. Niitä ei vain ole käytetty vuosikausiin. Ne vaativat pientä putsausta ja päivitystä. Infrahan on muuten suht olemassa ja sen pitäisi olla aika ehjä. Kunnostamisen ei pitäisi olla valtava projekti, vakuuttaa Kauttuan ilmailukerhon puheenjohtaja Aapo Jalo.

 

Kentällä on kerhon omaan käyttöön polttoainepiste. Kerhon koulutustoiminta pitää Euran lentopaikan vilkkaana.

 

– Ultrakevytkoulutusta on annettu jo useamman vuoden. Viime kesänä saatiin kerholle koulutusluvat LAPL- ja PPL-lupakirjaa sekä yölentokelpparia varten. Viime kesänä aloitettiinkin jo ensimmäiset moottorilentolupakirjan lento-osuudet Eurassa, toteaa Jalo.
Euran lentopaikka sijaitsee 1,5 kilometriä Kauttuan keskustasta ja neljä kilometriä Eurasta itään Turuntien varrella.

 

 

Euran lentopaikalla paikallinen Kauttua ilmailukerho antaa runsaasti koulutusta.