lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Kolmoisvoitto Suomeen varjoliidon PM-kilpailusta

torstai 21.10.2021
TEKSTI RIIKKA VILKUNA
KUVAT TUOMAS SEPPÄNEN, MIKA POUSI, JOHANNA HAMNE, SAMI PITKÄKOSKI, JOANNA DI GRIGOLI
PM-mitalikolmikko: Tuomas Seppänen, Jouni Makkonen ja Juho Komulainen. Kuva: Mika Pousi

Varjoliidon PM-kulta Jouni Makkoselle

 

Pohjoismainen yhteistyö on varjoliidossa voimissaan ja PM-kilpailut ovat kovatasoisia. Suomen varjoliidon hyvästä tilasta kertoo avoimen luokan mitaleiden tuominen Suomeen Espanjassa, Pedro Bernardossa 30.8. – 4.9.2021. pidetyistä kilpailuista, jossa pilven pohjat veivät jopa kolmeen kilometriin.

 

Naisten PM-kultaa voitti Ruotsin Johanna Hamne, hopeaa Norjan Mari-Anne Aanes ja pronssia Suomen Sirissa Karjalahti-Föhr. Kuva: Mika Pousi

 

Kilpailut olivat tuulisesta säästä huolimatta onnistuneet. Kuva on otettu San Bernadon startista. Kuva: Jukka Pulkkinen

 

Tänä vuonna kilpailuiden järjestelyvastuussa oli Tanska, ja vakiintuneen tavan mukaan kilpailun käytännön järjestelyt tilataan ulkomaiselta järjestäjältä jostain varman kelin maasta. Samassa kilpailussa lennettiin myös Suomen mestaruuksista. Paikkoja PM:ssä oli maksimissaan 130 ja Pohjoismailla omat kiintiönsä. Lentäjiä osallistui 119, Pohjoismaista 99. Suomesta hyvää kisakokemusta oli hakemassa 23 lentäjää. Palkintopallilla on usein juhlinut vuoristomaa Norja, mutta ei tällä kertaa.

 

Pedro Bernardo on noin 1200 asukkaan kylä 150 kilometriä Madridista länteen ja alueella on lennetty useita yli 200 kilometrin matkoja. Lähistöllä luoteessa sijaitsee suomalaisille vapaalentäjille tuttu kisapaikka Piedrahita. Alue on melko kuivaa, puustoa on runsaasti ja korkeimmat huiput jäävät alle kahteen kilometriin. Laaksot ovat leveitä ja kumpuilevia. PM-kilpailut oli tarkoitus järjestää täällä jo vuonna 2020, mutta koronatilanteen johdosta tapahtuma siirtyi. Korona hankaloitti myös tämän vuoden kisajärjestelyjä, mutta lopulta kaikkien maiden edustajat pääsivät matkaan.

 

Kilpailijat kokoontuivat briefingiin kuuntelemaan päivän tehtävän. Kuva: Tuomas Seppänen

 

 

Tuulisen sään kilpailu

Kilpailupäiviä oli varattu kuusi ja tehtävä lennettiin viitenä päivänä. Lepopäivänä ihailtiin massiivista ukkosmyrskyä. Kilpailun johtajana oli ensimmäistä kertaa Joanna Di Grigoli, ja hän hoiti pestinsä vakuuttavasti.

 

Koko kisaviikon ajan säätilaa hallitsi lännen suunnalta ajoittain navakaksikin yltynyt tuuli, ja tehtävien laatiminen oli haastavaa. Vaikeaa oli myös etenkin alempien luokkien siivillä lentävillä kisailijoilla, sillä tehtävän alkuun sijoitettu vastatuuliosuus saattoi lopettaa matkan jo alkumetreillä.

 

 

Tehtäväkomitealla ei ollut kovinkaan paljon liikkumavaraa alatuuleen, sillä kisa-aluetta rajoitti idässä läheisen lentokentän lähestymisalue. Tästä syystä tehtävät noudattivatkin pitkälti samaa kaavaa. Startti oli Pedro Bernardon kylän yläpuolella olevalla vuorella ja muutaman kilometrin laajuinen starttiympyrä samassa paikassa. Kaikki tehtävät sijoittuivat vuoren eteläpuoliseen laaksoon. Kovalla tuulella lentäjät ajoivat siksakkia laakson ja vuoren väliä tuulen mukana valuen, jolloin maali sijaitsi TMA:n alla idässä. Kevyemmällä tuulella maali oli kylän alapuolisella laskupaikalla. Tehtävien pituus oli 40–75 kilometriä.

 

Vaikka tehtävät muistuttivat toisiaan, eivät lentäjät päässeet tylsistymään. Siirtyilevät konvergenssilinjat eivät noudattaneet mitään sääntöjä ja laajat laskevat ja nostavat alueet löytyivät joka päivä eri paikasta. Ennakointi oli lentäjille vaikeaa ja loppuliu´ut päättyivät välillä peltoon, välillä maaliin kilometrin korkeudessa.

 

Juho Komulainen ja Jouni Makkonen valmistautuvat starttiin. Kuva: Joanna di Grigoli

 

Kärki laajenee – taso on kova

Suomalaisten kisapilottien kärki on muuttunut viime vuosina leveämmäksi ja tasaisen varmoja suorittajia on tullut myös nuoremmasta polvesta. Tämä näkyi tulosluettelossa.

 

Suomen ykköspilotti sekä ensimmäinen ja ainoa Euroopassa liitimellä yli 500 kilometriä lentänyt Jouni Makkonen lensi suvereenilla otteella PM-kisojen kultamitalipallille. Kakkoseksi lensi Tuomas Seppänen, joka teki viimeisenä kisapäivänä yllätysnousun lentämällä maaliin ensimmäisenä. Kolmannen sijan sai vain kaksi pistettä Seppäselle hävinnyt Juho Komulainen, joka lensi päivävoittoon tehtävällä neljä. Mitalikolmikosta kaikki lentävät Ozonen Enzolla.

 

Lisäksi hyviin suorituksiin ylsivät Ari Sahlström, Sami Pitkäkoski, Mladen Milevski, Kalle Ojamo ja moni muu. Podiumilla nähtiin siis vain suomalaisia hymyjä.

 


Starttikeko muodostuu. Kuva: Sami Pitkäkoski

 

Naisten PM-pronssi ja SM-kulta Karjalahti-Föhrille

Naisten PM-kultaa voitti Ruotsin Johanna Hamne, jonka sijoitus PM-tuloksissa oli 20. Voidaan spekuloida, onko osasyy voittoon se, että hän asuu ja harjoittelee Suomessa ja on tuttu näky Etelä-Suomen taivaalla. Toisena oli Norjan Mari-Anne Aanes ja kolmantena Suomen Sirissa Karjalahti-Föhr.

 

PM-kilpailuissa kilpailtiin myös Suomen mestaruudesta. Karjanlahti-Föhr vei siis naisten SM-kullan, toiseksi tuli Oona Heikkilä. SM-kilpailun Sport-luokassa mitalikolmikko on 1. Mika Pousi, 2. Tero Lehtinen ja 3. Jukka Pulkkinen.

 

Kilpailut olivat tuulisen sään aiheuttamista ongelmista huolimatta erittäin onnistuneet. Suurin kritiikin aihe taisi olla osallistujille jaettu kisapaita, jonka selkämyksessä komeili juopuneelta vaikuttava, oluttuoppia kannatteleva ja espanjalaista härkää halaileva viikinki. Tätä paikallisen taiteilijan näkemystä pohjoismaalaiset lentäjät paheksuivat päivän lentojen jälkeen – osa ansaittu maaliolut kädessään.

 

MM:t Argentiinassa

Seuraava suomalaispilottien kansainvälinen koitos ovat varjoliidon MM-kilpailut 31.10. – 13.11.2021. Paikka on Loma Bola, Tucuman Argentiinassa.

Suomen joukkueessa lentävät Jouni Makkonen, Ari Sahlström, Juho Komulainen, Sami Pitkäkoski ja Kalle Ojamo. PM-kilpailujen pohjalta näyttää hyvältä, varjoliitoharrastajat seuraavat varmasti kilpailuja suurella mielenkiinnolla.

 

Käännepistettä lähestyttäessä taivaalla oli kilpailuissa ruuhkaa. Kuva: Johanna Hamne