
Kerholuokan SM Rautavaaralla -viikon kisat yhdessä päivässä
Epävakainen ja sateinen viikko piinasi purjelennon kerholuokan SM-kilpailuja Pohjois-Savossa Rautavaaralla heinäkuun alussa; tehtävä voitiin antaa vain yhtenä päivänä. Mestariksi leivottiin Hyvinkään Ilmailukerhon Kim Toppari, hopeamitalistiksi Sara Salonen ja pronssimitalistiksi Ville Runtti.

Lokakuun lopussa 100 vuotta täyttävä, Suomen kahden vanhimman purjelentokerhon joukkoon lukeutuva Kuopion Ilmailuyhdistys on isännöinyt kerholuokan SM-kilpailuja aiemminkin — kuten 1985 ja 1987. Silloinkin Savon taivaalla Rautavaaralla ratkottiin paremmuutta kerholuokassa, jossa kalustona tyypillisesti ovat 1970—1990-lukujen parhaat senaikuiset vakio- ja viidentoistametrin luokkien koneet.
Vuoden 2023 purjelennon kerholuokan kilpailun avasi Kuopion IY:n puheenjohtajana Mikko Ylihärsilä. Rautavaaran kunnanjohtaja Henri Ruotsalainen toi paikalle kunnan tervehdyksen muistuttaen vielä kisaväkeä ja katsojia alueen puhtaasta luonnosta. Rautavaaran lentokeskus tarjoaa kohtuullisen hyvä puitteet ja tilat tämän kokoluokan kisoja varten. Kilpailujen ja organisaation johtajana toimi Kari Ylihärsilä, joka suoriutui tiiminsä kanssa tehtävästä hyvin, vaikka organisaatio vaikutti kovin ohuelta. Ei toki ole kisaorganisaation vika, jos säät ovat mitä ovat ja että tositoimiin tiimi joutuu lopulta vain lyhyeksi hetkeksi. Hyvin se meni, vaikka joitakin ylimääräisiä ratkottavia haasteita eteen tuli, ja joihin organisaatio löysi ratkaisunsa.
Suomalaisen kesäsään kurimuksessa
Pilvinen ja sateinen sääjakso alkoi harmittavasti samaan aikaan, kuin kisatkin. Kilpailujakson alkupäivinäkään ei arveltu olevan erityistä huolta kerhokisojen SM-arvon kasaan saamiseksi, mutta kun neljä päivää oli mennyt ilman edes mahdollisuutta minkäänlaisiin tehtäviin ja toinen hinauskoneistakin, Imatran IK:n ultra, odotteli kotosalla edes auttavaa VFR-keliä siirtolentoa EFIM-EFRA varten, alkoi epäilyttää, tuleeko tästä pelkkä vetinen fiasko. Ei tullut, mutta melkein sananmukaisesti voisi sanoa, että tipalla se oli.
Hinauskoneet saatiin lopun perin molemmat järjestetyiksi paikalle, kun niitä tarvittiin: Oulun Ilmailukerhon Rallye Commodore OH-SDA Pudasjärveltä lautturina Pekka Sipilä ja Imatran Ilmailukerhon Eurostar OH-U412 Immolasta, sauvassa Pekka Ikonen. Kisan meteorologin tehtävän hoiti nuori purjelentolupaus Sara Salonen Kouvolasta. Tuomaristoksi Ilmailuliiton Purjelentoimikunta oli nimennyt Jukka Hälisen, muuna kokoonpanona oli Pekka Marjamaa ja Juha Sorri. Teknisen tarkastuksen suorittamisen, kuten koneen ja pilotin punnituksen vei lävitse Aimo Hakkarainen. Kerholuokassahan on määritettävä koneelle referenssipaino, minkä perusteella määritetään kilpailussa käytettävä tasoituskerroin.
Kilpailuajankohdan alusta aina viidenteen päivään saakka sekä ennusteet että taivas olivat lähinnä itkettävän surettavia. Kilpailupäivän ehtonahan on, että useamman kuin 25 prosentin kilpailuhinauksen ottaneista tulee lentää vähintään niin sanottu tasoitettu matka (Dh), joka kerholuokassa on 100 kilometriä. Kilpailujen SM-arvoon riittää nykyisin yksinkin kilpailupäivä, jotta suomenmestaruus olisi ylipäänsä mahdollista julistaa. Tätä purjelennon SM-säännöissä takavuosina helpotettua klausuulia yhdestä päivästä aiemman kolmen sijaan nyt käytännössä myös tarvittiin.

Kauan kaivattu kilpailupäivä
Ennuste torstaille 6.7. lupasi viimein kilpailualueelle kohtalaista purjelentokeliä, nostot 1,5—3 m/s ja pilvenpohjat 1100—1300 metriä. Erityistä kuuroriskiä ei ollut, kuitenkin niin, että alueen pohjoispuolella kulki edellisen sadealueen jäljiltä runsaan pilvisyyden reuna ja samaan aikaan etelästä oli lähestymässä seuraava rintama sateineen perjantaiksi. Väliin oli kuitenkin jäämässä eri purjelentoennusteiden mukaankin ihan kohtuullisen hyvä itä-länsi suuntainen alue, missä paremmat keliodotukset lännen kuin idän suunnalla.
Lopulta ainoaksi jäänyt kilpailupäivä torstai 6.7. avautui auringonpaisteisena kohtalaisen lounatuulen kuljettaessa edeltäneiden kosteiden päivien jälkeisiä pilvenresuja mennessään. Viimeinkin oli mahdollisuus päästä gridaamaan koneet lähtöjärjestykseen ja saada kilpailijat taivaalle tositoimiin.
Kari Ylihärsilän antamaksi tehtäväksi tuli kolmen tunnin AAT käännepistealueiden kautta: Rautavaara —Iisalmi—Pyhäsalmi—Vieremä (kp)—Hankamäki (kp)—Rautavaara. Tehtävän nimellispituus oli 281,77 kilometriä (pisimmän kautta 370,93 ja lyhimmän 198,74 km). Maasto Rautavaaran kentältä luoteeseen Pyhäsalmen-Kiuruveden-Iisalmen suuntaan tarjoaa kohtalaiset maastolaskupaikat, joskin metsääkin riittää ja pellot osin kumpuilevia. Tilanne tässä mielessä kuitenkin paranee merkittävästi Iisalmen tasalta länteen päin.
Keli ei ollut helpoin
Hinaukset alkoivat ”snifferin” varmisteltua termiikin olemassaolo ja lähtölinja avautui siivittäen kilpailijat matkaan, kukin kelin lukemisen, kykyjensä ja koneensa mukaan. Heidän alkutaivaltaan oli mahdollista seurata alkumatkasta noin 30 kilometriä, minkä jälkeen OGN-asemien harva kattavuus jätti kisatilanteen aktiivisemman seurannan arvailujen varaan, varsinkin mataliin vajonneiden taistellessa maastolaskua vastaan.
Vaikka paikan päällä kohtalaiselta näyttikin, purjelentokeli ei ollut aivan helpoimmasta päästä. Toisaalta tehtävän läpilentäneet nuoret lupaukset Kim Toppari (1.) LS-7 Neolla Hyvinkäältä (59,97 km/h ja 230,45 km) ja Sara Salonen (2.) Discus b:llä Kouvolasta (55,90 km/h ja 214,84 km) eivät kumpikaan kertomansa mukaan kohdanneet erityisempiä vaikeuksia.
Takaisin kentälle, tehtävälle lopun perin lähtemättä päätyi ”O5” Oulun Ilmailukerhosta. Useampi panos Oulusta kuitenkin kannatti, sillä ”O1” Ville Runtti Discus CS WL:llä lensi komeasti kolmanneksi (208,14 km).
Sijoille 4.–6. päätyivät tiukemman vääntämisen ja maastolaskujen jälkeen, kuka mihinkä asti olikin päässyt, ”PF” LS-7:llä lentänyt Sakari Pyörre, ”GE” Mikko Ylihärsilä LS-7:llä ja ”MV”, PIK-20:llä lentänyt Markku Valkama. Mainittakoon vielä, että Kerho-SM ohessa lennetyn ”harrastajasarjan” palkinnon sai Mikko Husso, toisen polven purjelentäjä Kuopiosta.

Kisoja etelää pohjoisemmassa
Vaikka Suomen kesäsää purjelennon kerholuokan SM:ää kurittikin, Rautavaaran kilpailut saatiin hyvässä hengessä läpi käydyksi. Päätössanoissaan kilpailunjohtaja Kari Ylihärsilä piti tärkeänä, että purjelentokilpailuja on järjestetty keskeisemmässä ja pohjoisemmassa Suomessa, ja että toivottavasti järjestäviä kerhoja ruuhka-Suomen ulkopuolelta löytyisi myös tulevaisuudessa.
Tulokset
Purjelennon kerholuokan SM-kilpailut Rautavaaralla 1.—8.7.
1. Kim Toppari LS-7 Neo 523 pistettä 59,97 km/h 230,45 km Hyvinkään Ilmailukerho
2. Sara Salonen Discus b 509 pistettä 55,90 km/h 214,84 km Kouvolan Seudun Ilmailuyhdistys
3. Ville Runtti LS-7 CS WL 405 pistettä 208,14 km Oulun Ilmailukerho
4. Sakari Pyörre LS-7 315 pistettä 159,70 km Räyskälän Ilmailukerho
5. Mikko Ylihärsilä LS-7 279 pistettä 141,91 km Kuopion Ilmailuyhdistys
6. Markku Valkama PIK-20 112 pistettä 55,54 km Kiitotien Kaunottaret
7. Riku Rissanen AS-W 20 86 pistettä 44,59 km Räyskälän Ilmailukerho
8. Juha Haapajärvi LAK-13,5 m FES 74 pistettä 36,52 km Oulun Ilmailukerho
9. Kimmo Pulkki PIK-20 D 18 pistettä 8,6 km Imatran Ilmailukerho
10. Janne Asikkala DG-300 0 pistettä Ei lähtöä Oulun Ilmailukerho