Jokainen hyppy on uniikki kokemus

keskiviikko 23.03.2022
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ
KUVAT TEEMU PETÄJÄNIEMI
Teemu Petäjäniemi nimesi ottamansa kuvan ”Yhdessä yksin”.

 

 

–Hyppäämisessä jokainen hyppy on uniikki ja siten jokainen kuva on uniikki. Parasta hyppyjen kuvaamisessa on, kun pääsee toisen ihmisen kokemukseen mukaan, Teemu Petäjäniemi kertoo.

 

Petäjäniemen kuva ”Yhdessä yksin” tuli kolmanneksi Ilmailuliiton kuvakilpailun yleisöäänestyksessä. Petäjäniemi otti kuvan Immolassa juhannuksena. Hän kertoo ottaneensa kuvan peilittömällä Sony A 5100 -järjestelmäkameralla.

 

–Kamera on hypätessä kiinni kypärässä. Suuhun tulee kytkin, ja laukaisen kameran, kun haluan. Kypärässä on pieni tähtäin, joka tulee silmän eteen. Kamera on normaali kamera, mutta muut oheistuotteet on hyppäämistä varten tehty. Kypärien valmistajat tekevät näitä lisäjuttuja ja niitä voi ostaa heiltä. Otan Gopro action -kameralla videoita ja järjestelmäkameralla still-kuvia, Petäjäniemi kertoo.

 

Hän mainitsee käyttävänsä peilitöntä järjestelmäkameraa, koska se on tavallista huomattavasti kevyempi.

 

–Koko paketti painaa parisen kiloa, eli ei merkitsevästi. Vapaapudotushypyissä kameran iso koko voi vaikuttaa aerodynamiikkaan. Paino vaikuttaa hieman varjon avauksessa, kun G-voimat painavat niskaa. Varjoa avatessa isokokoinen kamera aiheuttaa takertumisvaaran, minkä vuoksi kypärä on mahdollista päästää irti. Mikäli kypärä syystä tai toisesta takertuu punoksiin kiinni, vedän kahvasta ja kypärä irtoaa päästä, Petäjäniemi selventää.

 

Yhdessä yksin -kuva syntyi, kun Immolassa juhannuksena hyppäämässä olleet halusivat kuumaan päivään viilennystä. He päättivät tehdä matkahypyn ja hypätä neljästä kilometristä. Kun varjot avattiin saman tien, varjon varassa sai viettää 10 minuuttia. Vertailun vuoksi normaalisti vapaapudotus kestää minuutin.

 

Petäjäniemi aloitti hyppäämisen vuosien 2017–2018 vaihteessa Amerikassa, mutta kuuluu nykyään Utin kerhon aktiiveihin. Viime vuodet Petäjäniemi on ollut hyppymestarina ja kuvannut hyppyjä aiempaa vähemmän. Hyvässä muistissa ovat kuitenkin ajat, jolloin hän kuvasi paljon ensikertalaisten tuntemuksia tandem-hypyillä.

 

Lisää Petäjäniemen kuvia instagramissa: @flying.tp