
Jämi Fly In palasi juurilleen
Jämi Fly In on palasi juurilleen seitsemän vuoden tauon jälkeen. Pääasiana oli tuttujen tapaaminen ja muiden koneisiin tutustuminen. Lentonäytös oli nyt jätetty väliin. Yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista oli Suomen ilmailuliitto.
Tummat pilvet piirittivät Jämin kenttää viikonlopun aikana, mutta se ei haitannut lukuisia lentäjiä, jotka saapuivat kolmen päivän aikana kentälle kuin varpusparvet. Varsinkin lauantaina järjestäjät saivat hikoilla tinttilakeissaan tosi touhulla, kun koneita laskeutui kentälle tasaiseen tahtiin.
Vaikka Jämi-tapaaminen oli entiseen mahtipontisuuteen verrattuna riisuttu malli, oli se monelle lentäjälle yksi vuoden kohokohdista. Tärkeintähän oli tuttavalentäjien kohtaaminen ja siihen liittyvä kuppilatiima.
Miksei sitten lentonäytöstä nähty? Tapaamisen järjestäjä jo vuodesta 2006, Taneli Äikäs kiteytti asian.
– Asuntolaina.
Tosiasiahan on se, että talkoovoimin järjestetty lentotapahtuma sinne kutsuttuine koneineen on järjestäjälle valtava riski.
– Säätä sai aikoinaan tarkkailla sydän pomppoillen, sehän määrää osallistujien paljouden. Pääsylippuja on saanut repiä hiki otsalla, jotta saisi jotain tuloja. Nyt ei ole sitä painetta, toteaa Äikäs, joka on harvinaisella tavalla päässyt itse kiitotien varteen nauttimaan lentäjien laskeutumisista Vinka-koiransa kanssa.


Kohti ensi vuotta
Tämänvuotinen Fly in -tapahtuma oli samalla sisäänajo ensi vuotta varten, olihan tauko sitten edellisen tapaamisen 2016 ehtinyt jo venähtää koronoineen melko pitkäksi. Noin 60 talkoolaista pyöritti tapahtumaa kuitenkin edellisvuosien rutiinilla.
Laskuvarjohyppyharrastuksestaan tunnettu Äikäs lentää nykyään trikeä ja lentotunteja on jo kuutisensataa.
–Kun vaimokin lentää työkseen, yritetään vapaa-ajalla keksiä kaikkea muuta.
Monipuolista nostalgiaa
54 vuotta taivaita lupakirja taskussaan hiponut pirkkalalainen Markku Silander on pyyhältänyt Cardinal-koneella Pirkkalasta Jämille lähinnä kavereita tapaamaan. Jo 30 metriä koneelta siirryttyään tulee ensimmäinen tuttu vastaan, seuraava 50 metrin kohdalla.
– Parastahan on tämä tuttujen kanssa jutteleminen. Tutustun myös muihin koneisiin. On mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkia virityksiä niissä on, turisee Silander, jonka 10 hengen osakeyhtiökoneeseen (OH-NAL) on juuri päivitetty avioniikka.
– Aika paljon tällä on varauksia. Itsekin tein varauksen ajoissa, kun halusin tulla Jämille.
26 vuotta eläkkeellä olleella Silanderilla on aikaa tehdä pitkiäkin lentoja ja viime vuonnakin Lappi tuli koluttua perinpohjaisesti. Myös toimiminen palolennoilla ja Suomen lentopelastusseurassa on sydäntä lähellä. Lennot ulkomaillakin ovat tuttuja. Silanderin lentoura alkoi jo Härmälän kentällä lennonjohtajana.
– Tämä on nostalgiaa sisältä ja ulkoa, kiteyttää Silander antiikkisessa Lentotoimen haalarissaan ja yli 1900 lentotunnillaan.
– On minulla Nomex-haalarikin, mutta Jämille puen aina tämän ikivanhan haalarin päälleni.

Hyttyset eivät houkuttele
Raimo Toivio lipuu Jämin kentälle Europa XS Monowheel -koneellaan (OH-XRT). Lento on sujunut leppoisasti Lempäälän takapihan kotikentältä. Tuolta kentältä hän muuten lennähti asuntokoneeksi muutetulla Antonov An-2:lla runsaat kymmenen vuotta sitten. Koneesta oli tuolloin myös artikkeli Ilmailu-lehdessä.
– Kyllä se minulla vielä on, sehän on airparkissa Siljasnäsissä Ruotsissa. Toisinaan käyn sitä moikkaamassa siellä.
Toiviolle on tärkeää, että on paljon koneita nähtävinä. Muiden koneista saa aina vinkkejä itselleen.
– Syön hyvin ja odotan, että pääsen terassille. Tuttujen kanssa kyllä riittää keskustelemista. Ennen vanhaan nukuttiin Jämillä teltassa, mutta maa on muuttunut niin kovaksi ja sain hyttysistä aikoinaan tarpeeksi, että nyt yövyn lakanoissa.

Viiden kilon kopteri
4,7 kiloa painava RC-helikopteri tekee Jämin kiitotien varrella komeita kieppejä. Sitä ohjastaa Pieksämäen lennokkikerhon Jari Hyppönen.
– Rakensin tämän jo vuonna 2011. Tällä koneella on takana toistatuhatta lentoa. Kotona on myös neljä mutta kopteria ja jetti. Tämä on siitä mukava harrastus, että sitä voi harrastaa keittiön pöydän ääressä. Itse lentämisessä taitaa tärkeintä olla kavereiden tapaaminen, kertoo Varkaudesta kotoisin oleva Hyppönen, jolla on kokemusta myös purjelentopuolelta.
– Olihan minulla lupakirja 17 vuotta.
Hyppönen kehuu Jämin olosuhteet maasta taivaaseen.
– Täällähän on kaikkea. Nyt ruokapuolikin pelaa ja majoitus on huippuluokkaa. Meillä vaimon kanssa on kyllä asuntoauto matkassa ja tietysti polkupyörät. Voimme pyöräillä minne haluamme ja nauttia maisemista. Nyt olisi tarkoitus käydä vähän kylillä. Illalla tavataan tuttuja, se kuppilatiimahan täällä on tärkeintä.

Historiaa ilmassa
Ilmassa on vähintään historian havinaa, kun Cessna 140 (OH-CSX) kaartaa loppuosuudelle Jämin kiitotielle. Räyskälästä saapunut Markku Laitila poistuu koneesta ja joutuu heti tuttujen ja tuntemattomien piirittämäksi.
– Tämä teki ensilennon 1946 ja tuli 60-luvulla Suomeen. Tämä on kahdeksan henkilön kimppakone, valottaa Laitila, jolla on lentotunteja yli 2100. Lentoura alkoi jo 15-vuotiaana vuonna 1975.
Laitila on tottunut Jämin kävijä ja on iloinen, että paikan Fly In on jälleen palautettu voimiinsa. Me käymme usein näissä lentotapaamisissa.
– Talvella tähän koneeseen laitetaan sukset. Mutta Jämillä on ihan oma tunnelmansa. Kuppilatiimassahan tarttuu aina jotain uutta. Hienoa, että tämä on taas palannut! Hyvä, että Ilmailuliittokin on mukana.