
”Kierteet ja kehälle”, ”tension knot”, ”kova avaus ja tunneleita halki”. Tuttuja käsitteitä kenelle tahansa hiukankin kauemmin hypänneelle. Seuraus on yleensä sama. Vajaatoiminen päävarjo on päästettävä irti heti perään avattavan varavarjon tieltä sotkeutumisvaaran välttämiseksi. Vajaatoimisena irti päästettyä päävarjoa etsitään periaatteessa niin kauan, kunnes se löytyy. Useimmiten päävarjo onneksi löytyy, mutta perinteisesti etsintäketjuun on tarvittu mittava määrä silmäpareja, ja metsikössä on rämmitty tunti jos toinenkin. Aina varjoa ei edes löydetä, ja silloin tappio mitataan herkästi neljällä numerolla.
GPS paikannin lemmikeille – ja laskuvarjoon
Suomalainen Yepzon Enterprises toi joitakin vuosia sitten markinoille varsin kompaktiin kokoon paketoidun GPS-paikantimen. Laitteen ensisijaiset kohderyhmät lienivät lasten vanhemmat ja lemmikkien omistajat, mutta hyppy-yhteisössä keksittiin nopeasti, että laitteen voi kiinnittää myös päävarjon sisäpussiin sille erikseen tehtävään taskuun. Näin irti päästetyn päävarjon putoamispaikka on helposti paikannettavissa.
Laite paritetaan yksilöllisen IMEI-koodin avulla ainakin tavallisille älypuhelinalustoille saatavilla olevaan appiin. Laitteen paikannus ja asetusten hallinta tapahtuvat appilla matkapuhelinverkon datayhteyden ja valmistajan palvelimen yli. Laitteessa itsessään on vain mikro-USB-latausportti. Paikannus tapahtuu esimerkiksi Android-laitetta käytettäessä Googlen karttapohjalle. Asetusten hallinnan kautta säädetään muun ohella laitteen yhteydenottoväli matkapuhelinverkkoon. Yhteydenottovälillä on merkitystä siihen, kuinka nopeasti tarkka paikannuskäsky matkapuhelimelta paikantimelle siirtyy. Tiheä yhteydenottoväli mahdollistaa nopeamman paikannuksen, mutta kuluttaa akkua nopeammin. Harvemmalla yhteydenottovälillä akun kesto mitataan päivissä tai jopa viikoissa. Sijaintidataa varten tulee ostaa valmistajan datapaketti, joka äkkiseltään tuntuu kertaostoksena kalliilta, mutta hyppääjän harvassa käytössä kuluu hitaasti kestäen jopa useamman kauden.
Laitteen paikannustarkkuus poistaa perinteisten etsintäketjujen tarpeen käytännössä kokonaan. Hyppääjä suoriutuu varjon löytämisestä vaikka yksin. Paikannustarkkuus on enemmän kuin riittävä laskuvarjon kokoisen esineen löytämiseksi pahastakin ryteiköstä.
Prototyyppimäinen luotettavuus
Laitteen miinukseksi on laskettava vielä hieman prototyyppimäinen luotettavuus. Toisen kirjoittajista perheessä ovat käytössä laitteet numero kolme ja neljä kahden ensimmäisen lakattua toimimasta ilman selvää syytä. Muutkin laitetta käyttäneet hyppääjät ovat raportoineet yhteysongelmista laitteen ja matkapuhelinsovelluksen välillä tai muista vaikeuksista. Osa näistä lienee selvinnyt valmistajan tuotetuen kautta, mutta osa on vaatinut laitteen vaihtamisen uuteen. Teknisistä vaikeuksista huolimatta toisen jutun kirjoittajan taloudessa laite on tähän mennessä auttanut kerran löytämään lähes 2000 euron arvoisen päävarjon, joka luultavasti olisi muuten edelleen kateissa. Kokonaisuutena kokemus on siis vielä positiivisen puolella.
Asennus vaatii kalustomestarin
Tyypillisesti Yepzonia asennettaessa päävarjon sisäpussin kylkeen ommellaan pieni tasku, johon laite sujautetaan. Muihin paikkoihin laitteen kiinnittäminen ei käytännössä ole mahdollista. Taskuja on eri mallisia ja niitä voi ostaa ainakin laskuvarjojen maahantuojilta. Taskun kiinnittämiseen sisäpussiin vaaditaan vähintään kalustomestari B:n kelpoisuus.
Asennuksessa oleellista on, että paikannin ja tasku eivät häiritse millään tavalla varjon normaalia toimintaa. Laite ei saa esimerkiksi häiritä punosten purkautumista varjon avautumisvaiheessa. Huonosti tai väärin asennettu Yepzon voi aiheuttaa vakavan vajaatoiminnon päävarjoon. Taskun on oltava luotettavasti kiinni sisäpussissa samoin kuin laitteen on pysyttävä luotettavasti taskussaan. Irronneesta laitteestahan ei ole mitään iloa. Laitteen lataaminen ja käsittely vaatii siis aina päävarjon avaamisen ainakin osittain.