In Memoriam: Juha Silvennoinen 2.10.1960–17.4.2022

keskiviikko 17.08.2022
TEKSTI Petri Hiltunen, Jysky Viitasaari, Maukka Koponen ja Hanski Mäkeläinen
Juha Silvennoinen

 

Juha (Jussi, Silva, Sotilas) Silvennoinen kuoli lento-onnettomuudessa 17. huhtikuuta 2022 Tikkakoskella. Hän oli syntynyt 2. lokakuuta 1960 Jyväskylän Maalaiskunnassa.

 

Silva sai jo lapsuudessaan pahan altistuksen ilmailuun pyöriessään vaahtosammuttimen kokoisesta lähtien isänsä ja sisarustensa kanssa Tikkakosken sekä Naarajärven lentoasemilla ilmailuharrastuksen parissa. Silva oli nelilapsisen perheen vanhin vesa ja tottui nuoresta lähtien ottamaan vastuuta sisaruksistaan Maurista, Matista ja Marja-Leenasta. Tämä myös näkyi miehen otteissa myöhemmällä aikuisiällä. Äidin puolelta tarttui matkaan rakkaus luontoon ja metsästysharrastus.

 

Heti kun oli mahdollista, Silva lensi purjelentäjän lupakirjan. Hän alkoi myös osoittaa kouluttajan taipumuksiaan kyseenalaistamalla vallinneita vanhoja ja luutuneita, mutta ei aina niin turvallisia lentomenetelmiä. Kuten joku aikalainen joskus totesi ” Nuori heppu sanomaan toimintatavoista, mutta se kehveli oli useinmiten oikeassa!”

 

Tikakkoskella asuneen, ilmailusta innostuneen nuoren miehen polku johtikin lukion jälkeen varusmiespalvelukseen Ilmavoimiin ja sieltä edelleen opistoupseeriksi Ilmavoimien vakinaiseen henkilökuntaan, jossa hän palveli sotilaslentäjä-tähystäjänä ja lennonjohtajana. Silvalla oli lennonjohtajan TWR/APP-, PAR- ja TAR-kelpuutukset sekä kouluttajakelpuutus.  Jäätyään Ilmavoimista eläkkeelle kapteenina Silva jatkoi siviililennonjohtajana Finavian palveluksessa eri lentoasemilla Etelä- ja Pohjois-Suomessa.

 

Ilmavoimauransa jälkeen Silva hakeutui loppujen lopuksi Suomen Ilmailuliittoon kansalliseksi edunvalvojaksi, jossa hän taas jälleen kerran osoittautui määrätietoiseksi ja organisointikykyiseksi toiminnan mieheksi.

 

Silva eli koko elämänsä perheelleen, ilmailulle, lentoturvallisuustyölle ja luonnolle.

 

Ilmailuyhteisö menetti Silvan myötä kokeneen lentäjän, organisaattorin ja moniosaajan. Jäämme kaipaamaan tuota toteuttajakykyistä eräopasta, purjelennon opettajaa, taitolennon starttimestaria, tarkkuus- ja rallilennon kilpailunjohtajaa, purjelennon tuomaria ja kisajärjestäjää, laskuvarjohyppy- ja hinaus-, ultrakevyt- ja autogirolentäjää ja moottoripurjelennon opettajaa sekä selkeää ja samalla sananvalmista Ilmailuliiton edunvalvojaa.

 

Silva osoittautui monilahjakkuudeksi paitsi ilmailun myös teatterin ja musiikin parissa toimiessaan jäsenenä ja puheenjohtajana Tikkakosken Mieslaulajissa ja kamarikuoro PiCCantessa.  Näistä kuvioista tarttui myöhemmin käsipuoleen puoliso Heli Silvennoinen, jonka kanssa Jussi sai  neljä lasta Marjan, Johanneksen, Henriikan ja Ainon,  jotka kaikki myöhemmin myös nähtiin mukana eri ilmailutapahtumien järjestelyorganisaatioissa.

 

Perheen ja läheisten lisäksi Jussia jää kaipaamaan jää iso ilmailukavereiden sekä yhteistyökumppanien joukko.

 

Petri Hiltunen, Jysky Viitasaari, Maukka Koponen ja Hanski Mäkeläinen

Kirjoittajat ovat Silvan pitkäaikaisia ilmailukavereita ja ilmailun vaikuttajia