Ilmailutapahtuma Amerikan malliin

torstai 19.09.2019
TEKSTI Ilkka Kangastalo
KUVAT Usda / Preston Keres, Ilkka Kangastalo, Taneli Haapaniemi

642 000 kävijää, yli 10 000 lentokonetta, seitsemän päivää. Oshkoshissa vuosittain järjestettävä AirVenture oli tänä vuonna ennätyssuuri. Siellä oli jälleen nähtävää jokseenkin kaikkien ilmailun lajien harrastajille.

PIKKUKAUPUNKI ILMAILUN YSTÄVÄLLE

OSHKOSH, WISCONSIN on pikkukaupunki noin 280 kilometriä Chicagosta pohjoiseen. Perin­teistä Yhdysvaltain keskilänttä, ja jotakuinkin ”landella”. Ympärillä on loputon määrä vilje­lysmaata ja maaseudun pikkutiet kulkevat jämptisti ruutukaavan mukaan. Sellaisenaan ei ehkä aivan ykköskohde turistille.

Mutta kun paikkakunnalla järjestetään vuotuinen AirVenture heinäkuun loppupuo­lella, alkaa kohde kiinnostaa. AirVenture on maailman suurin ilmailutapahtuma varmaan­kin millä tahansa mittarilla. Onhan se vähän syrjässä ja mannerilmastoisen keskilännen kelit voivat olla tukahduttavan kuumat.

Hotellit ja motellit täyttyvät hyvissä ajoin sekä Oshkoshissa että naapurikaupungeissa, ja huonehinnat joustavat mukavasti kisahin­tojen suuntaan.

Airbnb on helpottanut majoitustilan­netta. Saimme kasaan kotimaisen viiden hengen herraporukan koko viikoksi ja vuokrasimme periamerikkalaisen kes­kiluokkaisen omakotitalon muutaman kilometrin päästä kentältä. Asunto oli sopivasti Wittman Fieldin perusosan alla, joten aamuherätykseen käytettiin muun muassa Rolls-Royce Merliniä.

Osa porukasta lensi Chicagoon, osa hieman lähempänä sijaitsevan Milwaukeen kentälle. Autot otettiin kentältä, koska julkinen liikenne Oshkoshiin tarkoittaa yhtä bussivuoroa päivässä.

Talonomistaja järjesti jonkinlaiset polku­pyörät vierailleen. Niillä päästiin aivan alueen pääportin viereen. Onnistuimme välttämään ylimääräistä kävelyä. Autoparkitkaan eivät ole kaukana, mutta fillareilla vältettiin aamun ja illan ruuhkat.

Viikon pääsylippu alueelle maksoi 120 taa­laa, kunhan ensin liittyi EAA:n jäseneksi. Hinta on perin kohtuullinen siitä, mitä alueella on nähtävää.

AirVenturessa tallaaminen vaatii jon­kin verran fyysistä kuntoa ja intoa alueen laajuuden ja lämpimän kelin takia. Mutta ilmailusta kiinnostuneelle se on todellinen karkkikauppa.

MATKAN KUSTANNUKSET

OSHKOSHIN MATKAN kustannuk­set riippuvat merkittävästi siitä, miten ajoissa on matkaa varaa­massa. Lentolippu Chicagoon maksaa tätä kirjoitettaessa vähän yli 800 euroa, mutta heinäkuu on korkean hinnan kautta, ja hinnat nousevat mitä lähemmäs kesää tullaan.

Hotelli- ja motellimajoitusta on nyt jo vaikea tai mahdoton saada kovan kysynnän takia, syyskuulla oli lähialueella täyttä ja vielä parinkymmenen kilo­metrin päässä kallista. Mutta jos saa jonkinlaisen matkaporukan kasaan, Airbnb on hyvä ratkaisu. Ei sekään ilmaista ole, mutta hal­vempaa kuin motellissa, ja mikä parasta, tarjontaa on Wittman Fieldin lähistöllä. Talojen vuokra­hinnat ovat tyypillisesti 400–500 dollaria/yö.

Näyttelyalueen laidalla on valtava leirintäalue, joten telt­taillen voisi selvitä minibudjetilla. Alueella on erinomaiset palvelut.

Auton saa viikoksi vuokral­le noin 300 taalalla ja viikon pääsylippu alueelle maksaa 120 dollaria. Ruoka ja juoma mak­savat suunnilleen saman kuin Suomessa.

Muuhun AirVenturessa ei oi­kein ehdi rahojaan kuluttaa. Ellei tule tehtyä lentokonekauppoja!