Ilmailun uutisia

torstai 18.08.2022
TEKSTI NILS ROSTEDT
KUVAT VALMISTAJAT TAI CC LISENSSI
Garmin G1000 on nykyään tuttu näky pienkoneissa.

 

SÄHKÖINEN ILMAILU

Ensilento: VoloConnect EVTOL

Saksalainen, sähköisen VTOL-ilmailun edelläkävijöihin kuuluva Volocopter tiedotti kesäkuussa uusimman lentolaitteensa ensilennosta. Nelipaikkaisen VoloConnect-koneen ensilento Münchenin Oberschleissheimissa kesti 2 minuuttia 14 sekuntia. Ensilennon jälkeen on suoritettu useita koelento-ohjelmaan kuuluvia lentoja, joissa on päästy jo 65 kilometrin tuntinopeuteen.

 

VoloConnect on siivillä varustettu niin sanottu lift-and-cruise-tyyppinen lentolaite, jonka toimintamatka on valmistajan mukaan noin 100 kilometriä ja huippunopeus peräti 250 kilometriä tunnissa. Volocopter-yhtiön suunnitelman mukaan koneen sertifiointi ja käyttöönotto tapahtuisi vuonna 2026, eli kaksi vuotta yhtiön kaksipaikkaisen VoloCityn jälkeen.
Koneessa on kuusi nostovoimaa kehittävää moottoria ja kaksi eteenpäin työntävää moottoria. Tällä suhteellisen yksinkertaisella rakenteella pyritään suureen käyttövarmuuteen, mikä edesauttaa koneen nopeaa sertifiointia. VoloConnectilla onkin kirjoittajan mielestä hyvät mahdollisuudet menestyä lähivuosina avautuvilla EVTOL-lentoliikenteen markkinoilla.

 

VoloConnect ensilennollaan. Koelento-ohjelma on jo hyvässä vauhdissa.

 

 

LIIKELENTÄMINEN

Ensilento: Gulfstream G800

Isojen liikesuihkukoneiden valmistaja Gulfstream tiedotti kesäkuussa uusimman mallinsa eli G800:n ensilennosta USA:n Savannahin lentoasemalta. Koneessa on upouudet Rolls-Royce Pearl 700-ohivirtausmoottorit, joissa on entistä parempi hyötysuhde sekä kyky tulla toimeen uusilla, kestävän kehityksen polttoainelaadulla.

 

Myös matkustamon puolella G800:ssa on useita uudistuksia, kuten ergonomiset istuimet, koneluokan alhaisin matkustamon paineistuskorkeus, 100 prosenttisen raitisilman tuottava ilmastointi, ja luokan isoimmat matkustamon ikkunat. Koneeseen mahtuu sisustusratkaisusta riippuen enintään 19 matkustajaa.

 

Gulfstream G800 on yhtiön suurin ja kaunein liikelentokone.

 

AVIONIIKKA

Garminin merkkipaalu: 25 000 lasiohjaamoa

Alun perin GPS-vastaanottimistaan tunnettu Garmin on parissa vuosikymmenessä noussut pienkoneiden avioniikan eli ohjaamoelektroniikan selväksi markkinajohtajaksi. Kesäkuussa Garmin tiedotti toimittaneensa yli 25 000 niin sanottua lasiohjaamoa eli usean perinteisen laitteen toiminnot yhdistävää integroitua laitetta, sekä uusiin koneisiin että vanhempien modernisointiin.

 

Garminin oman määritelmän mukaan sen voittokulku alkoi vuonna 2003, kun G1000-järjestelmä esiteltiin Cessna Citation Mustang -piensuihkukoneessa. G1000 ja sen muunnokset ovat sittemmin levinneet niin pienempiin potkurikoneisiin kuin isompiinkin, joissa usein nykyään on kaksi tai kolme isoa näyttöruutua korvaamassa kymmenet perinteiset pyöreät mittarit. Tosin joku voisi väittää Garmin-buumin alkaneen jo karttanäytöllä varustetun GNS430 GPS/COM/VOR/LOC/GS-laitteen ilmestyessä vuonna 1998 – Näitä ja uudempia on käytössä jo yli 125 000 yksilöä.

 

Tekniikan ihmisenä kirjoittaja on voinut vain ihailla yhtiön kykyä soveltaa uuden elektroniikan mahdollisuuksia ilmailuun. Ja vauhti on pysynyt yllä: uusin läpimurto on autonominen Autoland-järjestelmä “Autonomi”, joka tarvittaessa tuo lentokoneen automaattisesti turvalliseen laskuun.

 

Garmin G1000 on nykyään tuttu näky pienkoneissa.

 

KILPAILUT

Goodwood Air Race 2022 peruttu

Englannin Goodwood-kilparadalla suunniteltu Air Race 2022 on jouduttu perumaan, kertovat järjestäjät. Syynä ovat moninaiset ongelmat muun muassa logistiikan kanssa. Peruuntuminen tarkoittaa, että uudistuneen kilpailusarjan uudelleen käynnistys siirtyy Malesiassa pidettäväksi 10–11. syyskuuta. Loppuvuonna on vielä luvassa Indonesian ja Australian osakilpailut.

 

LENTOTURVALLISUUS

ForeFlightin uusi törmäysvaroitin FLARMilla

ForeFlight tiedotti Sentry-törmäysvaroittimen uusimmasta Sentry Plus-versiosta, joka eurooppalaislentäjien mieliksi sisältää ADS-B-In -vastaanottimen lisäksi myös FLARM-vastaanottimen. Näin laitteeseen liitetty iPadi tai älypuhelin kykenee näyttämään huomattavasti enemmän lähistöllä lentäviä ilma-aluksia ja niiden sijainnit.

 

Liikennetietonäytön lisäksi Sentry Plus sisältää pari muuta mielenkiintoista ominaisuutta. CO-detector eli häkäkaasun tunnistin hälyttää, mikäli ohjaamoon ilmestyy hengenvaarallista häkää. Tätä on tapahtunut, esimerkiksi pakoputkivuodon yhteydessä, joten varoitin on aito turvallisuusvaruste.

 

Toinen Plussan ominaisuus on G-mittarinäyttö, eli laite näyttää lennon aikaiset g-voimat. Laite myös tallentaa lennon ajalta sekä kiihtyvyyslukemat että lentokoneen muut asentotiedot kuten kallistumat lennon jälkeen analysoitavaksi.
Sentry Plussan hinta on maailmalla 799 US-Dollaria.

 

ForeFlightin Sentry Plus kykenee näyttämään myös FLARM-varustettuja koneita.

 

PYÖRIVÄSIIPISET

Robinson e-R44 lensi MagniX-sähkömoottorilla

USA:ssa on Tier 1 Engineering-yhtiö kesäkuussa koelentänyt Robinson R44-helikopterin muunnelman, jossa perinteinen mäntämoottori on korvattu kahdella sähköisellä Magnix 250-voimanlähteellä.

 

Kyseessä on jo kolmas prototyypin iteraatiokierros. Uutta tässä oli, että MagniX-sähkömoottori on nyt tyyppihyväksyttävää mallia. Tämä enteilee koko sähköisen R44-helikopterin hyväksyntää tulevaisuudessa.

 

Hankkeen takana on Lung Biotechnology PBC-niminen startup, joka uskoo perinteisen helikopteriratkaisun olevan kilpailukykyinen myös sähköistettynä versiona etenkin ihmiselinten, kuten keuhkojen, kuljetuksissa eri sairaalayksiköiden välillä.

 

R44:n sähkömuunnoksen akusto on sijoitettu rungon alla olevaan säiliöön.

 

SÄHKÖINEN ILMAILU

Ensimmäinen ”sähköllä lennetty” lupakirja USA:ssa

Floridassa sijaitseva Right Rudder -lentokoulu tiedottaa kouluttaneensa ensimmäisen USA:laisen lentäjäoppilaan yksityislentäjäksi sähköllä toimivalla lentokoneella. Tuoreen lupakirjan haltijan nimi on Shane Fisher.

 

Koulutuskoneena oli Pipistrel Velis Electro -kone, joka on Euroopassa EASA-tyyppihyväksytty mutta USA:ssa Light Sport Aircraft-luokan kone. Velis Electro-konen vielä toistaiseksi riittämättömän toimintamatkan johdosta koulutusohjelmaan kuuluvat pidemmät koulumatkalennot lennettiin saman valmistajan Virus SW-koneella, jossa on perinteinen Rotax 912-moottori.

 

Suomessa on jo koekäytössä samantyyppinen Velis Electro -kone, joten sopii jännätä, kenestä tulee ensimmäinen suomalainen, joka saavuttaa tämän ilmailun merkkipaalun.

 

USA:n ensimmäinen sähköllä lennetty lupakirja enteilee tulevaa.

 

 

MOOTTORILENTO

Sonaca S200:n tuotanto päättymässä

Belgiassa rakennetun kaksipaikkaisen Sonaca S200-koulutuslentokoneen valmistus on päättynyt 57 rakennetun yksilön jälkeen. Tuotannon jatkaminen Covid 19- sekä talouspaineiden puristuksessa ei ollut enää mahdollista, kertoo toimitusjohtaja Yves Delatte.

 

S200 on EASA-tyyppihyväksytty edelleen kehitelmä Etelä-Afrikassa valmistettavasta TAF Sling 2 -koneesta, joka on saatavana rakennussarjana tai alempaa LSA-luokkaan hyväksyttynä. Sling 2 -koneita on rakennettu noin 310 yksilöä.

 

Sonaca S200:n tuotanto päättyi 57 rakennetun yksilön jälkeen.

 

 

SÄHKÖINEN ILMAILU

EASA-hyväksyntä H55-yhtiön sähkövoimalinjalle

Pienkoneiden kehityksessä tapahtuu voimalaitepuolella tällä hetkellä paljon. Eräs “taustalla” tapahtuva projekti on sveitsiläisen H55-yhtiön 100 kilowattinen (136 hevosvoimaa) pienkoneisiin tarkoitettu sähköinen voimalinja, jota myydään lentokonevalmistajille. Voimalinja sisältää sähkömoottorin, säätimen ja akkujärjestelmän valmiina kokonaisuutena.

 

Yhtiö on hiljattain saanut EASA:n niin sanotun POA/DOA hyväksynnän suunnittelu- ja valmistusorganisaationa, ja ensi vuonna on edessä itse voimalinjatuotteen hyväksyntä. Lentokokeiluja on jo tehty Bristell B23 -pienkoneen nokalla. 850 kilogrammaa painavan koneen toiminta-aika on noin tunti, matkanopeus noin 200 kilometriä tunnissa (111 solmua) ja ennen kaikkea “polttoaineen” eli sähkön hinta on vain noin seitsemän euroa tunnissa.

 

H55:n taustalla on Solar Impulse -ennätyskoneen puuhamies Andre Borschberg, joten arvatenkin kyseessä on vakavalla pohjalla oleva kehityshanke. Myös se, että Pratt&Whitney-yhtiö on valinnut H55-yhtiön yhteistyökumppaniksi hybridivoimanlähdeprojektiinsa viittaa samaan.

 

H55-yhtiön sähköisen voimalinjan osat.

 

 

SÄHKÖINEN ILMAILU

Uusi EVTOL: Skyfly Axe

Englannissa kehitellään kaksipaikkaista kiinteäsiipistä SkyFly Axe -lentolaitetta, jonka saavutusarvot vaikuttavat varsin mielenkiintoisilta. 160 kilometrin toimintamatka, mahdollisuus tehdä pakkolasku liitämällä sekä 150 000 puntaan jäävä hinta ovat melko houkuttelevia ominaisuuksia jopa yksityisille ostajille, joka onkin valmistajan asiakaskohderyhmä.
Lentolaitteessa on kiinteät tandemsiivet, neljä kiinteää potkuria ja kahdeksan sähkömoottoria.

 

Pikaisen arvion perusteella ratkaisu on yksinkertainen ja toimintavarma, mutta kuten samankaltaisen Opener Blackfly -lentolaitteen esittelyvideoissa nähdään, tämä johtaa siihen, että pystysuoran laskun sekä leijunnan aikana näkyvyys eteen on olematon. Tämä ei välttämättä ole hyväksyntäviranomaisten mieleen, ellei sitten jokin videokameraratkaisu tuo ratkaisua. Aika näyttää, miten käy.

 

Skyfly-yhtiön Axe on uusi yritelmä pienten EVTOL-koneiden joukkoon.

 

PYÖRIVÄSIIPISET

Enstrom sai uuden omistajan

Amerikkalainen helikopterivalmistaja Enstrom, joka on kamppaillut talousvaikeuksissa useamman vuoden, on nyt saanut uuden omistajan. Kyseessä on Chuck Surack, mies joka USA:ssa tunnetaan hyvin Sweetwater Sound-musiikkisoitinverkkokaupan omistajana.

 

 

Surack on itse Enstrom-helikopterin omistaja, ja kertoo että kaupan päätavoite on Enstrom-kopterien huolto- ja varaosapalvelun jatkaminen. Surack omistaa jo ennetään useita ilmailupalveluita tarjoavia yrityksiä USA:ssa.

 

Enstrom sai uuden omistajan. Kuvassa Japanissa lentävä 480-mallin yksilö.

 

 

Ensilento: Elektra Trainer

Saksassa kehitelty kaksipaikkainen sähkökäyttöinen koululentokone Elektra Trainer lensi kesäkuussa ensilentonsa Memmingenin lentoasemalta. Koelentäjä Uwe Nortmannin mukaan koneen lento-minaisuudet jopa ylittivät kehittäjien odotukset. Nousukyky oli vakuuttavat yli 8 metriä sekunnissa (1600 fpm) ja tehontarve vaakalennossa vain 10 kilowattia.
Elektra Trainerin arvioidut suoritusarvot ovat muutenkin sähkölentokoneeksi aikamoiset: lentoaika enimmillään 2,5 tuntia ja toimintamatka 300 kilometriä. Tämä mahdollistaa jo hieman pitempiä lentoja kuin pelkät kotikentän paikallislennot. Tätä onkin ajateltu koneen varustuksessa: tavaratilaan mahtuu 12 kilowatin latausasema.

 

 

Hyvien suoritusarvojen taustalla on suureksi osaksi koneen aerodynaaminen muotoilu: valmistaja ilmoittaa koneen liitoluvuksi peräti 1:25. Koneessa on myös sisään vedettävät laskutelineet, mikä on koulukoneessa tosin hieman erikoisempi ratkaisu.

 

Elektra Trainer perustuu Saksassa jo sertifioituun yksipaikkaiseeen Elektra One -koneeseen, ja Elektra uskoo saavansa koneelle Saksan kansallisen ultrakevyt-tyyppihyväksynnän vielä kuluvan vuoden aikana.

 

 

Van’sin uusin: RV-15

Itse rakennettavien rakennussarjakoneiden suuryhtiö Van’s Aircraft on julkaissut ”maisteluvideon” uusimmasta RV-15-nimisestä lentokonetyypistään. Kone on kaikista aiemmista RV-malleista poiketen ylätasorakenteinen. Yhtiön perustaja Dick Van Grunsven kertoo myös, että RV-15 soveltuu ”puskakoneeksi” huonompikuntoisillekin kiitoradoille, ja tähän viittaa myös prototyypin kannuspyörälaskuteline. Nokkapyörätelineellä varustettu versio on tosin myös tulossa.

 

Muita teknisiä tietoja yhtiö ei juurikaan ole tämän jutun kirjoittamishetkellä julkaissut, vaan kertoo haluavansa säätää konetyypin ominaisuudet ”juuri oikeiksi” ennen kehitystyön ”jäädyttämistä” koneen lopulliseen asuunsa. Tämän lehden ilmestyessä ovat Oshkoshin isot ilmailumessut jo ohi, ja veikkaanpa että niiden aikana saammekin jo joitakin lisätietoja.
Kysyntää tällaiselle rakennussarjalle varmasti on, sen osoittaa jo Van’sin nykyisen RV-koneperheen vuodesta toiseen jatkuva suosio itserakentajien keskuudessa.

 

Van’s RV-15-koneen prototyyppi koelennolla.