lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Ilmailumuseo saa muraalin

torstai 11.07.2019
TEKSTI Michael Hunt
KUVAT Michael Hunt
Helsinkiläinen taiteilija ja graafinen suunnittelija Juha Liede etsi itselleen sopivaa ulkoilmaprojektia, kun vantaalainen ystävä vinkkasi hänelle Ilmailumuseon hankkeesta.

Suomen Ilmailumuseon vanha varastorakennus saa uutta ilmettä helsinkiläistaiteilijan käsissä.

Suuri seinämaalaus, muraali, on valmistumassa monialaisen kuvataiteilijan Juha Lieden työstämänä Ilmailumuseon peltihallin seinään. Art deco -taidesuuntaa ja lastenkirjojen hassunhauskaa kuvastoa yhdistelevä muraali kuvastaa ilmailun menneitä aikoja ja tarjoaa valmistuttuaan museoon tulijoille silmäniloa.

 

Jatkossa muraali vastaanottaa vieraita parkkipaikkaa vastapäätä

 

Ilmailumuseo tilasi työn Liedeltä osana kesän Suurta Maalaustapahtumaa. Hän on työskennellyt sen parissa yli viikon ajan ja toivoo, että se valmistuu “lähipäivinä”.

“Inspiraationa oli nuori poika. Muistin, kun olin nuori ja menin katsomaan lentokoneita, kuinka ne inspiroivat minua ja monia muita. Rakensin lentokoneiden pienoismalleja ja maalasin niitä”, 34-vuotias Liede, jonka teokset ovat saaneet kansallista ja kansainvälistä tunnustustusta, sanoo.

“Palasin tähän mielentilaan – millaista oli olla jälleen lapsi ja kaikki oli mahdollista silkalla mielikuvituksen voimalla. Sen kautta oli mahdollista myös selittää ilmailua. Kuvitustyylini on leikkisä, eikä kovin vakava, joten tämä sopii minulle erinomaisesti.”

Kuitenkin peltihallin aaltoileva, harmaa metallipinta on asettanut omat haasteensa muraalin tekemiselle. Ensin oli piirrettävä ääriviivat valmiiksi, ennen kuin Liede pystyi aloittamaan maalaamisen sadepäivien välissä.

Inspiraatiota oli silti tarjolla

“On mahtavaa, että teos tulee lentokentän välittömään läheisyyteen. Koneiden äänet voi kuulla ja se luo hyvää tunnelmaa. Täällä tavoittaa ilmailun todellisen olemuksen”, Liede sanoo.

Jos Ilmailumuseo joutuu lähtemään nykyiseltä paikaltaan, Liede uskoo muraalin pysyvän silti Helsinki-Vantaalla.

“Koko rakennusta ei voi siirtää noin vain. Siten seuraava omistaja saa ilokseen melko värikkään seinämaalauksen”, hän toteaa.

Suomen Ilmailumuseon tontilla olevaa vanhaa peltihallia käytetään varastona. Seinämaalaus antaa sille uuden ilmeen.