
Fokker-koneita useilta eri vuosikymmeniltä ja muita lentolaitteita

Aviodrome on kohtuullisen suuri museo, jonka koneista osa on ulkona. Museo on koonnut näyttävän sarjan Fokker-koneita alkaen Hollantilaisen Anthony Fokkerin (6.4.1890–23.12.1939) ensimmäisestä tyypistä: Fokker Spin, joka lensi ensilentonsa 1910.
Hollanin kansallisen ilmailumuseon juuret juontavat aina 1950-luvun puoliväliin. Silloin monet alan toimijat perustivat säätiön, jonka tavoitteena oli perustaa kansallinen ilmailumuseo. Toimet johtivat pienen, vain seitsemän koneen, museon avaamiseen vuonna 1960 Schipholin kansainväliselle lentoasemalle nimellä Aeroplanorama. Museo suljettiin kuitenkin jo vuonna 1967.
Neljä vuotta myöhemmin samalle lentoasemalle avattiin uusi museo nimeltä Aviodome, joka toimi vuoteen 2003 asti. Uudelle museolle syntyi jälleen tarve konemäärän kasvaessa. Museo siirtyi Lelystadin lentoasemalle, joka sijaitsee noin seitsemän kilometriä kaakkoon Lelystadin kaupungista; museo sai uuden nimen Aviodrome.
Museon koneet ja näyttelyesineet sijaitsevat kahdessa hallissa ja ulkona. Päärakennuksessa on museokaluston lisäksi ravintola ja elokuvateatteri. Toinen halli, T2, on rajoitetusti auki yleisölle, ja siellä tapahtuu koneiden entisöinti. Alueella sijaitsee myös replika Schipholin lentoaseman terminaalirakennuksesta. Koneita ja niiden osia, kuten ohjaamoita, museolla on yhteensä 105 kappaletta.
Aviodromen näyttelyssä on ilmailumuseoille yleiseen tapaan myös muun muassa lentokonemoottoreita, valokuvia, pienoismalleja ja erilaista ilmailuun liittyvää esineistöä. Museon suuri arkisto pitää sisällään muun muassa kirjoja, valokuvia, dokumentteja, piirustuksia, maalauksia ja uniformuja.

Myös lähes lentokuntoisia koneita
Museolla on myös lentävää kalustoa, jonka tämänhetkinen tilanne on se, että Douglas DC-2 voisi palata taivaalle suuren tarkastuksen jälkeen ja Piper J3C-65 Cub vaatisi uudet sylinterit. Työn alla lentäviksi museokoneiksi ovat T2-hallissa Douglas DC-3C ja Noorduyn UC-64A Norseman
Edellä mainitussa hallissa on tällä hetkellä työstettävinä muun muassa myös Fokker S.IV ja Stearman-Hammond Y-1S. Viimeisimmäksi sieltä ovat valmistuneet esimerkiksi Fokker S.14 Machtrainer ja Lockheed F-104G Starfighter. Seuraavana sinne menevä kone on ulkone oleva Saab AJSH 37 Viggen.
Yksitasoinen matkustajakone kaksitasojen valtakaudella
Museon Fokker F.II:n replikan esikuva oli Fokker-lentokonetehtaan ensimmäinen matkustalentokonetyyppi. Koneen suunnitteli saksalainen Reinhold Platz. Se lensi ensilentonsa syksyllä 1919.
F.II:n itsekantava siipi oli kokonaan puurakenteinen ja vaneripäällysteinen. Runko oli hitsattua teräsputkirakennetta kangaspäällystyksellä. Päälaskuteline oli teräsputkirakennetta kumipunoksien toimiessa jousituksena.
Fokkerin lisäksi konetta rakennettiin lisensillä Saksassa hieman modifoituna. Yhteensä tyyppiä valmistettiin yli 20 konetta. Fokkerin valmistamissa koneissa oli tehtaalta lähtiessä 185 hevosvoiman BMW IIIa -moottori. Koneiden tilaaja KLM päätyi lopulta kuitenkin 240 hevosvoiman Armstrong Siddeley Puma -moottoriin, joka oli nestejäähdytteinen rivi-6-moottori. Edellä mainittu moottori on myös museon koneessa.
Koneeseen sopi viisi matkustajaa. Yksi istui ohjaajan vieressä avo-ohjaamossa, loput suljetussa matkustamossa. Fokker F.II:n matkanopeus oli noin 120 kilometriä tunnissa Armstrong Siddeley Puma -moottorilla.
Fokker-tehtaan menestystyyppi
Fokker F.27 Friendship kehitettiin Douglas DC-3:n ja vastaavien tyyppien korvaajaksi. Fokker valitsi koneeseen Rolls-Royce Dart -potkuriturbiinimoottorit. Koneen prototyyppi lensi ensilentonsa 24.11.1955, ja sarjavalmistus alkoi 1958.
Konetta valmistettiin kolmenatoista eri versiona. Lisäksi sitä teki lisenssillä Yhdysvalloissa Fairchild, tyyppimerkinnöillä F-27 ja FH-227. Viimeksi mainittu oli tehtaan itse kehittämä, rungolta jatkettu, F-27-koneeseen perustuva tyyppi. Yhdysvalloissa valmistetut yksilöt mukaan lukien valmistusmäärä oli hieman lähteestä riippuen noin 800 konetta.
Ensimmäinen tuotantoversio F.27-100 oli varustettu neljälläkymmenellä istuinpaikalla. Matkaa se taittoi yli 480 kilometriä tunnissa, suurimman toiminta matkan ollessa noin 1700 kilometriä.
Suomessa Fokker F.27-100 Friendship oli käytössä ilmavoimilla, jolla oli kaksi yksilöä. Niiden lisäksi ilmavoimat operoivat yhtä Fokker F.27-400M -konetta. Ilmavoimien lisäksi Finnairilla oli kolme F.27-200-konetta.
Suunnitelmia ja menneillään olevat projektit
Museolla on jo valmiiksi suunnitelmat mielessä, mitä he haluaisivat tulevaisuudessa näyttelyiden suhteen.
– Tulevaisuudessa haluaisimme tehdä näyttelyn lennonjohdosta ja päivittää näyttelyä, joka on 1928 Schipholin lentoaseman terminaalirakennuksen replikassa. Haluaisimme myös esitellä vierailijoillemme navigointia ja muita aiheita, kertoo kokoelmapäällikkö Raymond Oostergo.
Myöhemmin museo odottaa pääsevänsä lisäämään näytteille muun muassa aiemmin mainitun Fokker S.IV:n ja käyntikuntoisen Wright R-3350 Duplex-Cyclone tähtimoottorin. Myös näyttelyyn toivotut, sieltä vielä puuttuvat, koneet ovat listattu.
– Etsimme edelleen lentokoneita täydentääksemme kokoelmamme, kuten ensimmäinen suihkumatkustajakone, DC-8 tai F-28, kertoo Oostergo.
Aviodrome on saamassa kävijöilleen lähiaikoina lisää näytettävää.
– Olemme parhaillaan viimeistelemässä uutta näyttelyä suihkumoottorin kehittämisestä. Tämä tulee olemaan mielenkiintoinen lisä nykyiseen näyttelyyn, sanoo Oostergo.


Museon näyttelyssä olevaa kalustoa
– Blériot XI, replika
– Boeing 747-206B
– Avro 671 Rota Mk.IA, lisensillä rakennettu Cierva C.30A
– Saab 91D Safir
– Douglas DC-2, yksi lentävä, yksi raato
– Evans VP-1 Volksplane
– Fokker Spin, 2 kpl, Anton Herman Gerard (Anthony) Fokkerin ensimmäinen
– Fokker Dr.I, replika
– Fokker F.II, replika
– Fokker S.IV
– Fokker C.V-D
– Fokker F.VIIa
– Fokker S.14 Machtrainer
– Fokker F.27-100 Friendship, 2 kpl
– Fokker Grunau Baby IIb, lisenssillä valmistettu
– Douglas C-54A Skymaster
– Lockheed L-749A Constellation
– Lockheed F-104G Starfighter, 2 kpl
– Mignet HM.14 Pou du Ciel, 2 kpl, toinen replika
– Saab AJSH 37 Viggen
– Sikorsky HO4S-3 Chickasaw
– Westland WS-51 Dragonfly HR.5
Yhteydet museoon
info@aviodrome.nl
