Ilmailuliitto jatkaa ilmailijoiden edunvalvontaa

sunnuntai 01.03.2020
TEKSTI Kirsi Seppälä

Ilmailuliitto juhli viime vuoden marraskuun lopussa 100-vuotista historiaansa. Eri aikakausina ilmailutoiminta on ollut erilaisten haasteiden edessä. Ilmailun edistäminen on ollut aivan erilaista liiton toiminnan alkuaikoina, jolloin moottoroituja lentokoneita vasta kehitettiin ja nyt, kun ilmailua pidetään yhtenä merkittävänä syyllisenä ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Toisaalta ilmailu kiinnostaa Suomessa erityisen paljon juuri nyt, kun Ilmavoimat testaavat uusia hävittäjäehdokkaita. Vaikka Ilmailuliiton toiminta keskittyy yleis- ja harrasteilmailuun, liitto tekee esimerkiksi ilmatila-asioissa yhteistyötä Ilmavoimien kanssa.

 

Ilmailuliiton pitkää historiaa selittää se, että liitto on ajan hermoilla ja edistää kulloinkin ilmailijoille tärkeitä asioita. Ilmailuliiton sääntöjen mukaan hallituksen puheenjohtajan toimintakauden pituus on rajattu. Näin ollen pitkäaikainen puheenjohtaja luopui tehtävästään vuoden 2019 lopussa ja syyskokouksen äänestämä puheenjohtaja aloitti tämän vuoden alussa. Työ ilmailijoiden hyväksi jatkuu.

 

Ilmailuliitto toimii ilmailijoiden edunvalvojana. Liitossa tehdään paljon työtä, jonka tuloksiin ilmailijat eivät välttämättä kiinnitä huomiota. Pidämme usein itsestään selvyytenä, että esimerkiksi eri lajien käytössä on riittävästi ilmatilaa, vaikka siihen on vaikutettu Ilmailuliiton edunvalvonnalla. Ilmailuliiton tekemiin lausuntoihin voi perehtyä liiton internet-sivuilla.

 

Ihmiset ovat koko teollistumisen aikakauden tuprutelleet hiilidioksidia ilmaan, mikä on aiheuttanut ilmaston lämpenemisen. Ilmastonmuutos haastaa ilmailua niin matkustusmuotona kuin harrastuksenakin. Moni joutuu puolustamaan muille ilmailuharrastustaan aivan uudella tavalla. On hyvä muistaa, että ilmailun päästöjä voidaan kompensoida ja että myös ilmailu kehittyy tutkimustyön myötä jatkuvasti. Lentäminen ei lopu, mutta tekniikka kehittyy. Nyt jos koskaan on aika ajatella kokonaisvaltaisesti ja suunnata katse tulevaisuudessa tehtäviin ratkaisuihin.

 

Tänä muutosten aikana ilmailijat tarvitsevat Ilmailijoiden äänenkannattajaa, Ilmailuliittoa. Yhteisistä asioista ja ongelmista on hyvä keskustella ja linjata toimintaa. Yhteen hiileen puhaltamalla liitto on voimissaan vielä seuraavatkin sata vuotta.

 

Ilmailuliiton jäsenlehden tekeminen on ollut ulkoistettuna lehtitalolle. Vuoden 2020 alusta Ilmailu-lehden teko on siirtynyt taloussyistä liiton omaksi toiminnaksi. Kädessäsi oleva uunituore lehti vaikuttaa samalta kuin aiemminkin, sillä lehteä tehdään pitkälti samojen, ilmailuun perehtyneiden toimittajien ja ulkoasusta huolehtivan taittajan voimin kuin ennenkin. Moni tämän lehden juttu on saanut alkunsa ilmailijan omista lentokokemuksista ja halusta innostaa muitakin ilmailun pariin. Tarkoitus on, että Ilmailu-lehdellä on annettavaa sekä uusille harrastajille että niille, joille ilmailu on ollut vuosikymmenten mittainen elämäntapa. Lehden uutena päätoimittajana otan mielelläni vastaan juttuja ja juttuvinkkejä sekä rakentavaa palautetta lehdestä.

 

Kirjoittaja on Ilmailu-lehden päätoimittaja.