
Ilmailuliiton edunvalvontapäällikkönä lokakuun alussa aloittanut Mikke Hernetkoski edistää liittoon kuuluvien lajien harrastamista muun muassa ilmatilan ja koulutuksen näkökulmista sekä koordinoi lausuntopyyntöihin vastaamista.
– Tavoitteena on, että kaikki ilmailun lajit pystyisivät toimimaan sujuvasti ja turvallisesti samassa ilmatilassa, olipa sitten kyse kasvavasta miehittämättömästä ilmailusta tai vaikka perinteisestä liidintoiminnasta, Hernetkoski sanoo.
Edunvalvonnan tavoitteena on myös kehittää koulutustoimintaa.–Työtehtäviini kuuluu myös lupakirjapuoleen liittyviä asioita. Haluaisin, että lupakirjojen teoriakokeita voisi tenttiä joustavasti myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla, hän toteaa.
Edunvalvonnan perustyötä on lausuntojen koordinointi ja työstäminen.
–Vastaan lausuntopyyntöihin, jotka voivat liittyä esimerkiksi ilmatila-alueisiin ja ilmatilavarauksiin sekä ilmailumääräyksiin. Koordinoin lausuntojen tekemistä liiton toimikuntien ja lajien edustajien kanssa sekä kerään käytännön kokemukseen perustuvaa tietoa lentokentiltä. Muodostan harkintani mukaan niistä lausuntoja, joita välitän pääasiallisille sidosryhmille, hän selventää.
Hernetkoski tulee kuulumaan useisiin ilmailualan työryhmiin, muun muassa Ilmailuliiton turvallisuustoimikuntaan ja ilmatilatyöryhmään.
–Toivon, että ilmailijat ottavat yhteyttä, jos heillä on oman harrastuksensa suhteen huolenaiheita. Nämä voivat liittyä käytännön toimintaan, koulutukseen, pätevyyksiin, lupakirjoihin, ilmatilaan tai turvallisuuteen, hän kannustaa.
Hernetkoski kertoo olevansa kiinnostunut myös liiketoiminnasta.
–Olen tehnyt liiketoiminnan kehittämistä jonkun verran, joten täältä voi tulla myös kehitysideoita. Toiminnan pitäisi olla nousujohteista.
PPL:n jälkeen Afikseksi
Hernetkoski on työskennellyt ilmailun parissa aiemmin Afiksena Kajaanissa ja Mikkelissä sekä Mikkelin lentoaseman vastuullisena johtajana.
–Lennonvarmistustausta on tehnyt minusta hyvin turvallisuusorientoituneen, ja puutun turvallisuusongelmiin välittömästi, hän tiivistää.
Hernetkoski aloitti 21-vuotiaana Kemissä Pohjolan moottorilentäjät ry:n järjestämän PPL-koulutuksen ja sai vuotta myöhemmin yksityislentäjän lupakirjan yökelpuutuksella. Koulutuksensa Hernetkoski lensi kerhon Cessna 172:lla.
–Kerholla on hyvä kalusto, ja lensin uudemmalla Cessnalla, missä on jopa autopilottivarustus.
Lupakirjan saatuaan hän lensi isänsä kanssa, ja kertoo saaneensa tältä ammattilentäjän näkemystä omaan tekemiseensä.
–Aikomukseni oli jatkaa CPL:ään, mikä jäi, kun hain AFIS-kurssille. Siellä omasta ilmailukokemuksesta oli hyötyä, hän kertoo.
Myös miehittämätön ilmailu kiinnostaa.
¬–Dronet ja miehittämätön ilmailu, olen intohimoinen niitä lajeja kohtaan. Minulla on drone, ja valokuvaan ja videokuvaan sen kanssa, hän kertoo.
Kun Hernetkoski ei ole ilmailun parissa, hänet voi tavata kuntosalilla tai soittamassa kitaraa.
