Kun Kauhavan lentokentän portit lauantaiaamuna avattiin, yleisöä asteli sisään tasaisena virtana. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen Kauhava Air Show 2020:n ensimmäisen lentonäytöspäivän aikana kävijämäärää on vielä vaikea sanoa, mutta silmämääräisestikin arvioiden puhutaan tuhansista.
Näytös alkoi juhlavasti Alavuden Ilmailukeron tuoman Suomen lipun myötä ja jatkui harrasteilmailun esittelyllä. Näytöksen alussa nähtiin niin laskuvarjohyppyä kuin lennokeitakin sekä taitolentoa. Lisätietoa harrasteilmailun monista mahdollisuuksista sai ”harrasteilmailukylästä”, jossa eri lajien kerhot olivat hyvin esillä.
Vain muutamia viikkoja sitten Italiasta Suomeen lennetty ultrakevythelikopteri oli nähtävillä lentonäytöksessä. Syton AH 130 k-ultrakevytopteria esitellyt Pekka Parviainen kertoi, että lentotunneista kiinnostuneita on jo ollut paljon.
Suomen Ilmailuliiton teltassa päivystivät laji- ja valmennuspäällikkö Jari Lehti sekä edunvalvonta-asiantuntija Juha Silvennoinen.
– Lentonäytös on alkanut erittäin hyvin, sillä kaikki valmistelut olivat ajallaan valmiit ja yleisö on selvästi hyväntuulista. Liiton osastolle väkeä tulee yleensä silloin, kun ohjelmassa on taukoa. Meillä on näytöksessä hyvä paikka, sillä vaikka tämä on vähän syrjässä katselualueelta, siellä on meteliä, täällä ei, Silvennoinen kuvailee.
– Lentonäytöskoneet lentävät yhtä hienosti kuin aiempinakin vuosina, koronasta huolimatta. Täällä on hyvää pöhinää ja hyvä meininki, Lehti jatkaa.
Ilmailuliitolla oli apunaan myös kolme nuorta, Rony Lehti, Luca Buonocore ja Oskari Peurala. He muun muassa jakoivat näytökseen saapuneille Ilmailu-lehtiä lehden päätoimittaja Kirsi Seppälän kanssa.
– Tosi mukavaa olla täällä ja on kiva nähdä ihmisiä, jotka ovat positiivisia ja tykkäävät ilmailusta, ensimmäistä kertaa näytöstalkoissa mukana ollut Luca Buonocore kertoi.
Kauhavan kentällä on hyvät olosuhteet näytöksen katseluun. Kiitotien vieressä on korkea kumpare, joka sopii kuin luonnostaan näytöksen katsomoksi. Muunkinlaisia katselupaikkoja nähtiin.
– Tämä on Röhnö-patja, Motonetistä ostettiin tullessa. Tästä näkee hyvin taivaalle, Seija Laakson kanssa näytökseen tullut Jussi Putaala kertoi.
– NH90:n näytös oli hieno. Nyt odotan Midnight Hawkseja ja Red Arrowsia. Maanäyttelyssä meitä kiinnostavat hävittäjäehdokkaat, Putaala jatkoi.
Kumpikaan ei harrasta itse ilmailua, mutta he kertovat, että lentonäytöksissä on mukava käydä. Edellisen kerran he olivat Oulun näytöksessä.
– Katselen silloin tällöin videoita, varsinkin nyt, kun on hävittäjäkilpailu. Lennän kotona simulaattorilla ja aikanaan kokosin pienoismalleja. Niiden joukosta löytyy Suomen nykyinen Hornetkin, Putaala kertoi.
Mariina ja Patrick Sandström tulivat lastensa, vajaan vuoden ikäisen Theon ja 3-vuotiaan Tildan kanssa lentonäytökseen. He lähtivät Mustasaaresta reissuun, kun Mariina oli bongannut internetistä mainoksen näytöksestä.
Kumpikaan ei harrasta ilmailua, ja Patrick Sandström toteaa saaneensa tarpeekseen lentomatkustamisestakin. Sitä kun on aikanaan tullut tehtyä niin paljon.
– Tähän asti nähdystä Arctic Eagles on hienointa, Mariina Sandström sanoo.
Ensimmäisen lentonäytöspäivän huipensi Red Arrows -osastotaitolentoryhmän esitys. Yhdeksän punaista Hawkia olivat näyttäviä platalla seistessäänkin saatika sitten taitolennossa värisavuineen. Edellisen kerran Red Arrows nähtiin Kauhavalla juhannuksena 2006 ja Kaivopuiston lentonäytöksessä Helsingissä 2017.