Hanna Lydén Ilmailuliiton koulutus- ja kehityspäälliköksi

torstai 16.02.2023
TEKSTI Kirsi Seppälä
KUVAT Jarkko Orava ja Petri Lydén
Hanna Lydén on ollut mukana tuottamassa mallivideoita- ja kuvia laskuvarjohyppykoulutukseen. Tässä kuvassa esitellään käännöksen suorittamista. Kuva: Petri Lydén / SkyFlow Finland Oy

 

Ilmailuliiton uuteen koulutus- ja kehityspäällikön tehtävään on nimitetty Hanna Lydén. Vuoden alussa työnsä aloittanut Lydén vastaa koulutusasioista konsernitasolla eli sekä Ilmailuliitossa että Urheiluilmailuopistossa. Ilmailuliittoon on perustettu myös uusi koulutustoimikunta, johon kuuluu eri ilmailulajien osaajia.

 

 

Lydénin tehtävä on kehittää kaikkien Ilmailuliittoon kuuluvien lajien koulutusta.
–Teen esimerkiksi lajitoimikuntien kanssa yhteistyötä, kartoitan eri lajien koulutustarpeita sekä sitä, miten liitto voisi tukea lajitoimikuntia ja kerhoja koulutuksessa, hän kertoo.

 

Lajikohtaisten koulutusten lisäksi liitto voi järjestää järjestötason koulutuksia. Yksi esimerkki tällaisesta, lajirajat ylittävästä koulutuksesta on tänä keväänä pidettävä, Lydénin suunnittelema ja toteuttama taloushallinnon kurssi kerhojen vastuuhenkilöille.
Hanna Lydén on koulutukseltaan sekä kauppatieteiden että kasvatustieteiden maisteri. Tällä hetkellä hän opiskelee opettajan pedagogisia opintoja työn ohessa.

 

–Opettajan pedagogisiin opintoihin liittyi opetusharjoittelu, ja tein Ilmailuliitolle taloushallinnon kurssin, Lydén mainitsee ja lisää, että sitä kautta hänet löydettiin koulutus- ja kehityspäällikön tehtävään.

 

Hanna Lydén harrastaa laskuvarjourheilun lisäksi muun muassa kiipeilyä ja ilma-akrobatiaa. Talvisin hän lentää tuulitunnelissa. Kuva: Jarkko Orava/ SkyFlow Finland Oy

 

Opettaminen kiinnostaa
Kaksi akateemista tutkintoa suorittanut Lydén kertoo, ettei varsinaisesti ole tehnyt kauppatieteiden maisterin tutkintoon liittyviä töitä.
–Ennen Skydive Finlandiin töihin menoa olen ollut erilaisissa henkilöstöhallinnon ja toimistosihteerin tehtävissä, hän toteaa.
Skydive Finlandissa Utissa Lydén toimi 6,5 vuoden ajan sekä koordinaattorina että koulutuspäällikkönä. Lydén on kouluttautunut laskuvarjourheilijoiden kouluttajien kouluttajaksi eli eksaminaattoriksi.

 

Skydive Finlandissa Lydén oli 6,5 vuotta koordinaattorina. Lydén sai vuonna 2017 novahyppymestarin kelpoisuuden ja vuonna 2018 hän alkoi toimia myös koulutuspäällikkönä.

 

–Sitä kautta kiinnostuin koulutuksesta, ja tein töiden ohessa kasvatustieteiden maisterin tutkinnon Helsingin yliopistoon. Opiskelin siellä yleistä ja aikuiskasvatustiedettä, mikä sisälsi muun muassa koulutuksen kehittämistä ja koulutussuunnittelua. Tutkinto palvelee hyvin Ilmailuliiton koulutus- ja kehityspäällikön tehtävää, Lydén perustelee.

 

–Äitiyslomani aikana koulutuspäällikkönä Skydive Finlandissa toimi Teemu Petäjäniemi. Nyt olen palannut koulutuspäällikön rooliin ja jatkan sitä edelleen vapaaehtoistyöntekijänä Skydive Finlandin koulutusorganisaatiossa, Lydén kertoo.

 

 

Kehittymisen näkeminen palkitsee
Lydén aloitti laskuvarjourheilun 18-vuotiaana Oulussa. Nykyään Tampereella asuva Lydén kuuluu Tampereen laskuvarjokerhoon, jonka kotikenttä on Jämi. Hän toimii edelleen myös Skydive Finlandin koulutuspäällikkönä ja hyppymestarina.

 

–Kouluttaminen on kivaa ja varsinkin se, kun oppilaat innostuvat ja voittavat ensimmäisillä hypyillä oman pelkonsa ja jännityksensä. Laskuvarjohyppäämisessä kouluttaminen on minun lajini, sillä oppilaiden kehityksen näkeminen on todella palkitsevaa, Lydén kertoo.
Ensimmäisen kouluttajakelpoisuuden hän sai vuonna 2013. Ennen kouluttajakurssille menoa takana pitää olla vähintään 200 hyppyä ja seuraavaan vaiheeseen siirryttäessä 500. Nyt on takanaan 1400 laskuvarjohyppyä.

 

Laskuvarjourheilun lisäksi Lydén harrastaa urheilua, muun muassa kiipeilyä ja ilma-akrobatiaa ja käy talvisin tuulitunnelissa lentämässä.

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA