lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Haapaveden kenttä vilkastuu kesäksi

perjantai 12.02.2021
TEKSTI KIRSI SEPPÄLÄ
KUVAT PEKKA LAUKKA JA TAPIO MÄKINEN
Kiitotien 30 päässä on plata ja hangaareja. Kuva: Pekka Laukka

 

Pyhäjokialueen Ilmailukerhon ylläpitämällä Haapaveden kentällä on kesäisin vilkasta moottori-, ultrakevyt- ja purjelentotoimintaa. Pyhäjokialueen ilmailukerhon lisäksi myös muiden kerhojen jäsenet käyttävät kenttää.

Kentän päällikkö ja kerhon sihteeri Tapio Mäkinen kertoo, että Pyhäjokialueen ilmailukerhossa on 30–40 jäsentä. Kerho on perustettu vuonna 1971 eli se viettää tänä vuonna viisikymppisiään. Ilmailukerholla on yksi oma kone, kaksipaikkainen ultrakevyt Zephyr. Kerholla on kaksi hangaaria käytössä ja alueella yksityisten hangaareja. Vierailevien ilmailijoiden koneille on tilaa hangaareissa.

 

Haapaveden kestopintaisen kiitotien pituus on 770 metriä ja leveys 15 metriä. Se sijaitsee 315 jalkaa eli 96 metriä merenpinnan yläpuolella. Kiitotien suunta on 12/30. Mäkinen kertoo, että kiitotien pinta on tyydyttävässä kunnossa niin, että vierailijatkin pystyvät käymään kentällä moottorikoneilla. Talvikunnossapitoa kentällä ei varsinaisesti ole, mutta se aurataan kevään aikana tai tarvittaessa. Asiaa voi tiedustella kenttäpäälliköltä. Polttoainepistettä ei ole, mutta ainakin Oulussa ja Kokkolassa koneeseensa voi tankata 100LL:ää.

 

Haapaveden Kytökylässä, seitsemän kilometriä keskustasta, Haapaveden kaupungin itäpuolella sijaitseva kenttä löytyy Suomen kartalta noin satakilometriä Oulusta etelään. Kentän koordinaatit ovat 640645N 0253015E.
Haapavedellä on kymmeniä kauniita järviä, kauniisti kumpuilevaa maastoa. Haapavesi poikkeaakin ympäristökunnistaan paljon. Hyvänä maamerkkinä lentäjälle toimii Kanteleen Voiman voimalaitoksen korkea piippu ja Korkatinvaara horisontissa.

 

Vajaan 7000 asukkaan Haapaveden keskustasta löytyy hyvät palvelut; on ruokapaikkoja, kauppoja, posti, apteekki ja huoltoasemia. Jos lentoretkellään haluaa yöpyä Haapavedellä, se onnistuu nyt uudistetussa Kylpyläsaaren leirintäalueella, missä on myös loistavaksi kehuttu ruokailupaikka, Villa Korkatissa tai paikallisessa hotellissa. Kylpyläsaareen pääsevät myös vesilentotoimintaa harrastavat. Haapavedellä on paljon nähtävää modernista kirkosta Ortodoksiseen Tsasounaan. Valtakunnallinen hiihtäjäpatsas sijaitsee leirialueen lähettyvillä. Kulttuuritarjonnasta tunnetuin lienee Haapavesi Folk Music Festival.

Pyhäjokialueen ilmailukerhon kone on ultrakevyt Zephyr. Kone on kuvattu Haapaveden kentän kiitotien 12/30 puolivälissä, kerhon toisen hangaarin edustalla. Kuva: Tapio Mäkinen