lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Gripen F -hävittäjän tuotanto käynnistynyt

perjantai 27.03.2020
TEKSTI

Saab on saavuttanut tärkeän välitavoitteen Gripen F ‑hävittäjän kehitystyössä, kun ensimmäiset metallinleikkaukset kaksipaikkaista Gripen F ‑hävittäjää varten on tehty.

 

Brasilian ilmavoimille (FAB) toimitettava Gripen F perustuu samaan moderniin perusrakenteeseen kuin Gripen E. Myös muilta ominaisuuksiltaan koneet ovat muuten samanlaiset, mutta Gripen F ‑mallissa on istumapaikka, näytöt ja ohjaimet myös toista miehistön jäsentä varten. Kaksipaikkaista mallia voidaan sekä käyttää lentäjien koulutukseen että hyödyntää kahden hengen toimintamallissa, joissa miehistön jäsenet jakavat keskenään tehtävän vaatimat toiminnot räätälöityjen näyttöjen avulla.

 

Ensimmäinen osa koneesta valmistui äskettäin Saabin tehtailla Linköpingissä, ja nyt on vuorossa koneen ohjaamon takana oleva rungon osa.

– Tämä on Gripen-hankkeelle tärkeä saavutus, sillä se osoittaa kehitysvaiheen edistyvän suunnitelmien mukaan. Tämä on merkki siitä, että Brasilian ilmavoimien odottaman kaksipaikkaisen Gripen F ‑version tuotanto on alkanut, sanoo eversti Renato Leite, Brasilian ilmavoimien seuranta- ja ohjausryhmän (GAC-Saab) johtaja.

– Monien asialleen omistautuneiden ihmisten tehokas tiimityö niin Ruotsissa kuin Brasiliassakin on tehnyt tämän uuden Gripen-version välitavoitteen toteutumisen mahdolliseksi. Tällaiset saavutukset ovat harvinaisuudessaan erityisen hienoja hetkiä, sanoo Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

 

Gripen F ‑ohjelma on Saabin ja sen brasilialaisten kumppanien Embraerin, AEL Sistemasin, Akaerin ja Atechin yhteishanke. Gripen F:n kehityksessä työskentelee kaikkiaan noin 400 insinööriä, enimmäkseen Gripen Design and Development Network (GDDN) ‑yksikössä Embraerin tehtaalla Brasilian Gavião Peixotossa, São Paulon osavaltiossa. Koneen valmistus tapahtuu sekä Ruotsissa että Brasiliassa.

Brasilia on tilannut 28 Gripen E ‑hävittäjää, joiden toimitukset Brasilialle jatkuvat vuonna 2021, ja kahdeksan Gripen F ‑hävittäjää, joiden toimitukset alkavat 2023.

Gripen F -hävittäjä on myös osana Saabin tarjousta HX-hankkeessa.

Katso lyhyt video ensimmäisistä metallin leikkauksista