lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

FAI-luokan voittaja suosii lento- ja mielikuvaharjoittelua

keskiviikko 26.08.2020
TEKSTI AURORA KOSKENSALO
KUVAT TIMO KERÄNEN
Kopteritaitolennon F3C FAI-luokan Suomen mestari Ville Vaalte mielii ensi vuonna järjestettäviin PM-kilpailuihin.

Radio-ohjattavien helikopterien taitolennon Suomen mestaruus ratkaistiin lauantaina 1.8. Espoon Ämmässuon RC-ilmailukentällä. Kilpailuissa oli kaksi luokkaa: F3C FAI sekä F3C Popular. Ensimmäinen on SM-luokka, jälkimmäinen on Suomen cup -luokka.

 

 

Kopteritaitolennon kuninkuusluokkana pidetyn F3C FAI:n voitti helsinkiläinen Ville Vaalte, 39. Hän osallistui kilpailuun SAB Heli Division Goblin Urukay -kopterilla. Tuore FAI-luokan Suomen mestari toteaa jännittävän päivän sujuneen kaikkien kilpailijoiden kannalta hyvin, niin sään kuin lentojenkin osalta.

 

– Kisoissa autorotaatiot ovat minulle Akilleen kantapää. Niissä olisi ollut nytkin parantamisen varaa, Vaalte kommentoi suorituksiaan.
Muilta osin hänen kisalentonsa onnistuivat hienosti.

 

Taitolento kysyy tehoa

Molemmissa kisaluokissa lennätettiin neljä lentoa, joista kolme parasta ynnättiin loppupisteisiin. Harrastajia on sen verran vähän, ettei karsintakilpailuja järjestetä. Itse kisaohjelmat käsittivät leijunta- sekä taivasliikkeitä. Viimeksi mainitut muistuttavat jonkin verran lentokoneilla tehtäviä taitolentoliikkeitä.

 

Etenkin FAI-luokan yhdeksän liikkeen alkusarja ja kahdeksan liikkeen finaaliohjelmat ovat sellaisia, että niiden lennättäminen puhtaasti on vaikeaa. Ville Vaalte kertoo joidenkin liikkeiden vaativan paljon voimaa, mikä tekee perinteisillä polttomoottorikoptereilla kisaamisesta haastavaa.

 

Sähkökoptereista löytyy reilusti tehoa, mutta niidenkään kanssa ei voi lähteä soitellen sotaan. Esimerkiksi kovaa sivutuulta vasten joudutaan ajamaan tavallista suuremmilla tehoilla, jolloin sähkökopterien akunkesto joutuu koetukselle.

 

 

Parhaat suoritukset tulevat kisoissa

Jännitys on monille kisalennättäjille piinallinen kumppani. Kuinka selätät sen, Ville Vaalte?

– Pidän sen kurissa keskittymällä. Kannattaa muistaa, että tietynlainen jännitys on vain hyväksi. Esimerkiksi harjoituksissa en milloinkaan lennätä niin hyvin kuin kisoissa pienen jännityksen kera.

 

Hyväksi lennättäjäksi voi Vaalten mukaan tulla vain harjoittelemalla viitseliäästi. Hän pyrkii lennättämään kopteriaan vähintään kahdesti viikossa. Kun se ei ole mahdollista, Vaalte tekee mielikuvaharjoittelua käyden liikesarjoja läpi ajatuksissaan. Toisinaan kohteena on koko sarja, joskus parin liikkeen kokonaisuus. Simulaattoreistakin on toki apua perustaitojen ylläpitämisessä, mutta FAI-luokan taitolentosarjoihin ne eivät oikein taivu.

 

Vaalte kannustaa harjoittelemaan lennokkikentällä ympäri vuoden, hupilennätystä unohtamatta. Muutoin kisapilotti kokee aloittavansa talvitauon jälkeen kaiken alusta.

 

Haaveena kilpailumatkat ulkomaille

Minkälaisia unelmia on F3C FAI-luokan Suomen mestarilla?
– Nyt olisi kiva tähdätä EM- tai PM-kisoihin. Viimeksi mainittujen haasteena on, että ne pidetään toukokuussa. Suomen kevätsäät ovat lennätyksen kannalta usein arvaamattomat, joten PM-kilpailuihin voi helposti joutua lähtemään kylmiltään, Vaalte sanoo.

Oli kilpailu mikä tahansa, sinne matkaaminen on Vaalten mielestä kannattavaa. Kilpailut keräävät osaavaa väkeä, joten ne ovat aina opettavia kokemuksia.

 

F3C FAI ja F3C Popular -luokkien tulokset Ämmässuon SM- ja SC-kilpailuissa 1.8.2020

F3C FAI

1. Ville Vaalte
2. Jussi Kakko
3. Anssi Kärnä.

F3C Popular

1.Mikko Viinikainen
2. Allan Lindstedt
3. Joonas Wilska.