lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Enontekiön lentoasema siirtyy Enontekiön kunnalle kesällä 2021

tiistai 17.11.2020
TEKSTI Finavia Oyj viestintä
KUVAT Finavia Oyj viestintä
Enontekiö

Lentoasemayhtiö Finavia ja Enontekiön kunta ovat 16. marraskuuta 2020 allekirjoittaneet sopimuksen Enontekiön lentoaseman siirtymisestä kunnan omistukseen. 

 

‒Lentoasemasta luopuminen on meille iso ja raskas päätös, emmekä ole sitä kevyin perustein tehneet. Suomen saavutettavuus ja suomalaisten hyvät yhteydet ovat meille äärimmäisen tärkeitä. Jouduimme kuitenkin hankalaan tilanteeseen, kun Enontekiön kiitotie ja terminaalirakennukset tulivat elinkaarensa päähän, eikä meillä ollut vähäisen liikenteen vuoksi mahdollisuuksia investoida mittavaan peruskorjaukseen, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

 

Hän toivoo, että uuden omistajan myötä lentoaseman toiminta jatkuu ja lentoyhtiöillä on tulevaisuudessa mahdollisuus lentää Enontekiölle.

 

Enontekiön lentoasema kuuluu Finavian lentokenttäverkostoon heinäkuulle 2021 asti, jonka jälkeen se siirtyy Enontekiön kunnan ylläpidettäväksi. Finavia tukee kuntaa ylimenovaiheessa mahdollisimman paljon, jotta lentokentän omistus ja operoinnin aloitus sujuisivat jouhevasti.  Kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen kertoo, että Enontekiön kunta aikoo varmistaa lentojen jatkumisen kaudella 2021‒2022 ja etsii yksityisiä kumppaneita mukaan toimintaan. Kaupan myötä Enontekiön saavutettavuutta ja matkailua kehitetään arktisen alueen lähtökohdista.

 

Enontekiön lentoasema on valmistunut 40 vuotta sitten ja ollut osa Finavian lentoasemaverkostoa vuodesta 1988 alkaen. Enontekiön lentoliikenne on keskittynyt valtaosin muutamalle talvikuukaudelle, ja lentoasema on palvellut kansainvälisiä turistilentoja. Säännöllinen reittiliikenne päättyi vuonna 2018.