Euroopan lentoturvallisuusviraston EASA:n uusi perussopimus astui voimaan 11. syyskuuta. Sen myötä uudistuksia on luvassa muun muassa drone- ja ultralentäjille.
Millaisia muutoksia yleis-ilmailijoille on luvassa, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu?
”Yksittäisen ilmailijan näkökulmasta uudistus ei heti näy isoina muutoksina. EASA-asetusta täydennetään vielä komission tarkentavilla asetuksilla, jotka palvelevat arjen ilmailua. Komission on annettava nämä tarkemmat vaatimukset viiden vuoden sisällä.”
Henttu arvioi, että asetuksista ensimmäinen – komission drone-paketti – on tulossa loppuvuoden aikana.
”Tähän, kuten yleensäkin EU-komission asetuksiin, on rakennettu siirtymäjärjestelyjä. Todennäköisesti jatkamme kansallisella määräyksellä noin vuoteen 2020 saakka. Trafissa on jo ryhdytty valmistelutyöhön meihin kohdistuvien vaatimusten osalta.”
Onko perusasetuksesta luvassa suomalaisilmailijoille negatiivisia vaikutuksia?
”Jostakin syystä prosessin aikana oli herännyt pelko siitä, että harrastejärjestöt eivät enää saisi lentää palolentoja. Seurasimme tilannetta tarkasti. Todellista painetta asian suhteen emme havainneet, mutta pidimme kyllä huolen, että tällaista muutosta ei tule.”
Suomi oli vahvasti vaikuttamassa uudistuksen sisältöön. Kuinka tyytyväisiä olette Trafissa lopputulokseen?
”Ehdottomasti tulos oli positiivinen, olemme Trafissa tyytyväisiä – tämä tulee viemään eurooppalaisen ilmailun turvallisuutta eteenpäin, antaa paremmat edellytykset vastata ajan haasteisiin ja avaa mahdollisuuksia olla mukana digitaalisessa kehityksessä. Tämä on Suomelle tärkeää”, Henttu sanoo.
”Perusasetuksessa korostetaan entisestään sääntelyn riskiperusteisuutta, sääntelyn toteuttamista mahdollisuuksien mukaan tavoitteiden kautta – siis yksityiskohtaisten teknisten ratkaisujen vaatimisen sijasta. Meillä on aiempaa paremmat mahdollisuudet tehdä fiksua, tulevaisuuden paremmin kestävää eurooppalaista sääntelyä.”