lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Dronet avaavat huikeita näkymiä pelloilla ja metsissä

tiistai 07.08.2018
TEKSTI Markku Pervilä
KUVAT BBC

Keskiamerikkalaisen El Salvadorin pelloilla tapahtuu kummia. Pääasiassa sokeriruokoa kasvavien viljelysten päällä leijuu miehittämättömiä, mutta väkivahvoja pikkukoptereita, jotka sumuttavat lannoitteita ja torjunta-aineita 20 litran säiliöistä. Dronet valtaavat vauhdikkaasti alaa eritoten kehittyvien maiden maataloustuotannossa.
 
- Kyse ei ole siitä, että uusi teknologia korvaa traktorit ja muun vanhan kaluston. Monia El Salvadorin vaikeakulkuisia peltoja ei ole koskaan aikaisemmin ruiskutettu edes lentokoneista. Dronet tarjoavat valtavia mahdollisuuksia kehittyvien maiden maa- ja metsätaloudessa, hankkeen taustalla olevan droneyhtiö Hylion toimitusjohtaja Nick Nawratil kertoo BBC:lle.
El Salvadorin dronehanke on vasta kokeilun asteella, mutta Nawratil uskoo täsmälannoitusten parantavan hehtaarisatoja kymmenillä prosenteilla maassa, jonka pelloille traktoreille on vaikea päästä ja jossa lentosumutuksetkin ovat olleet harvinaisia.
- Yksi Hylion dronetiimi pystyy aamupuhteen aikana lannoittamaan 40 hehtaarin peltoalan, minkä jälkeen jopa kuusimetriseksi ylettyvä sokeriruoko kasvaa ikään kuin silmissä, Nawratil sanoo.
Maataloudessakin dronet ovat miehittämättömiä, mutta niitä lennättävät silti ihmiset. Kehittyvien maiden halpa työvoima lisää lennokkien houkuttelevuutta kaupallisessa käytössä. Hylio kouluttaa El Salvadorissa sikäläisiä maanviljeliöitä drone-piloteiksi.
- Emme edes halua amerikkalaisia pilotteja tänne. Paikallinen väki tuottaa lennokkipalvelut, joten työpaikkoja ei menetetä ulkomaalaisille, hän kertoo.
Dronet säästävät lannoitteita - ja luontoa
 
Kehittyvissä maissa lennokit ovat vakiinnuttaneet asemansa lannoituksen ja tuholaistorjunnan täsmäaseina, koska gps-laitteiden avulla etukäteen määritellyillä lentoreiteillä aineet voidaan annostella täsmällisesti.
Eräs eteläafrikkalainen maanviljelijä väittää, että dronet ovat vähentäneet kemikaalien käyttöä lähes kolmanneksen verran. Tämä lupaa lohtua myös ympäristöväelle, joka on huolissaan suurten lannoite- ja torjunta-aineiden määrien lisäävän ympäristön saastumista ja vähentävän luonnon monimuotoisuutta.