Jos olet innostunut valokuvauksesta, kameran perusasetukset ovat hallussa ja ilmavat kuvakulmat kiehtovat, niin kuvausdroneharrastus on sinun juttusi. Mutta millainen drone sopisi juuri sinun tarpeisiisi? Tästä saat hiukan apuja oikean dronen valintaan kuluttajahintaluokassa.
Itse olen ollut aina hyvin aktiivinen kuvausharrastaja ja korkealentoiset kuvakulmat ovat ilmailuammattini vuoksi lähellä sydäntäni. Siksi dronen hankinta tuntui lähes itsestäänselvyydeltä, jotta voin taltioida kuvia ilmasta milloin vain haluan.
Ensimmäiseksi tulee kartoittaa budjetti sekä se, millaisia ominaisuuksia haluat droneltasi. Jos tekniikka ja runsaat ominaisuudet eivät ole sinun juttusi, kannattaa katsella toiminnoiltaan hiukan pelkistetympää dronea. Lähes kaikki dronet on kyllä helppo saada ilmaan ja ryhtyä kuvailemaan, mutta saatat myös huomata maksaneesi turhaan lukuisista ominaisuuksista joita et käytä.
Dronea hankkiessa kannattaa myös miettiä, millaisilla reissuilla haluat kuljettaa sitä mukanasi. Lähdetkö yleensä varta vasten kuvaamaan, jolloin hiukan isompi drone kuljetuslaukkuineen ei jarruta menoa, vai haluatko, että drone kulkee kätevästi repussa tai vaikka käsilaukussa yllättävien kuvauspaikkojen varalta.
Monet dronet vaativat kauko-ohjaimeen kiinnitettävän näyttölaitteen, kuten älypuhelimen tai tabletin, mutta joissakin malleissa näyttö on kiinteästi ohjaimessa. Monet hankkivat tablettitietokoneen varta vasten lennätyksiä varten. Kuvakulmia on kätevämpi sommitella isommalta ruudulta.
Kuluttajaluokassa ylivoimaisesti myydyin merkki on kiinalainen DJI, joka on laajasti myös esimerkiksi Suomen eri viranomaisten käytössä. DJI:ltä löytyy hyvin laaja valikoima erilaisia laitteita niin hintaluokan kuin ominaisuuksien puolesta. DJI:n myydyin malli tällä hetkellä on Mavic Pro 2 Hasselbladin kameratekniikalla sekä 1” kennolla. Hintaluokka on noin 1300 euron paikkeilla ilman lisävarusteita. Valovoimaa tarjoavia tuuman kennoja löytyy Mavic 2 Pro:n lisäksi muun muassa DJI:n Phantom 4 Pro:sta sekä Yuneec H Plus-dronesta. Näiden kahden hinnat nousevat jo noin 1600 euroon.
Tuhannen euron hintaluokassa valinnanvaraa löytyy hyvin eri merkeiltä. Näihin kuuluvat muun muassa Autel EVO sekä Skydio 2. Walkera Vitus 320:n ja Mavic Air 2:n saat jo hiukan alle tuhannella eurolla. Näistä Mavic Air 2 sekä Skydio 2 ovat hintaluokkansa myydyimmät mallit.
Noin 500 euron hintaluokassa mainittavia droneja ovat DJI Mavic Mini, Yuneec Mantis Q sekä Walkera AiBao. Nämä ovat hyviä vaihtoehtoja, jos arvelet, että kuvausdroneharrastus jää vain harvakseltaan toteutettavaksi toiminnaksi, mutta haluat kuitenkin laajentaa kuvakulmiasi maanpinnalta ylöspäin.
Kun itse drone on hankittu, saatat huomata, että yksi mukana tullut, noin 20–30 minuutin lennätysajan tarjoava akku ei riitä ja akkuja on hankittava lisää. Parin lisäakun, varapropellien, autolaturin ja kantolaukun myötä lisähintaa hankinnalle tulee helposti vielä muutamia satasia.
Internetin foorumeilla sekä Facebookissa on monia aktiivisia ryhmiä, joissa voi kysellä neuvoja sekä käyttökokemuksia oman dronen hankinnan tueksi. Yksi tällaisista ryhmistä on esimerkiksi Facebookin ”Dronet Suomi”-ryhmä.
Vuoden 2021 alusta kaikkien dronepilottien tulee rekisteröityä Traficomille ja käydä nettipohjainen kurssi. Tästä saa lisätietoa osoitteesta Droneinfo.fi. Turvalliset lennätyspaikat löydät Aviamapsista