Dornier 222 -koneet korvataan monitoimilentokoneilla

torstai 17.11.2022
TEKSTI RAJAVARTIOLAITOS
KUVAT RAJAVARTIOLAITOS

Rajavartiolaitoksen lentokoneiden korvaamista toteuttavan MVX-hankkeen ratkaisuna tulee olemaan suihkukone. MVX-hankkeen tarkoituksena on korvata nykyiset Dornier 228 -valvontalentokoneet uusilla nykyistä toimintaympäristöä ja tehtäviä vastaavilla monitoimilentokoneilla.

 

Tietopyyntöön vastanneista 22 toimittajasta tarjouspyyntökilpailuun on kutsuttu yhdeksän lentokonetoimittajaa. Valittavaa lentokonetyyppiä on jo kartoitettu, ja Rajavartiolaitos on päättänyt, että tulevat monitoimilentokoneet tulevat olemaan suihkukoneita.

 

– Tiedonhankinnan, demolentojen ja TRFI-vastausten perusteella on tultu tulokseen, että tietopyynnöissä esitetyt suihkukoneet ovat suorituskykyisempiä, taloudellisempia ja turvallisempia ratkaisuja suunniteltuun tehtäväprofiiliin ja toimintaympäristöön kuin esitetyt potkurikoneet, kertoo hankepäällikkö majuri Kenneth Rosenqvist.

 

Konetyypin valinnassa huomioidaan esimerkiksi, että samasta konetyypistä on jo toteutettu vastaavassa erikoiskäytössä olevia koneita. Lisäksi koneiden käyttö- ja ylläpitokustannusten tulee olla kohtuulliset ja koneiden ominaisuuksien ja tilojen vastata suunniteltua käyttöä ja toimintaympäristön vaatimuksia.

Alustavasti seuraavilla suihkukonetyypeillä on mahdollista täyttää suorituskykyvaatimukset (kuvassa ylhäältä alaspäin samassa järjestyksessä):

  • Bombardier Challenger 650
  • Cessna Citation Longitude
  • Dassault Falcon2000LXS
  • Embraer Praetor 600
  • Gulfstream G280

 

– Meillä on hyvät edellytykset edetä hankkeessa kohti neuvotteluja. Markkinoilta valikoitui neuvottelumenettelyyn peräti yhdeksän primetoimittajaehdokasta, joista kaikki ovat sekä halukkaita että kyvykkäitä toimittamaan Rajavartiolaitokselle nykyaikaisen monitoimilentokoneen. Näen realistisena molempien koneiden olevan operatiivisessa käytössä vuonna 2027, jolloin Rajavartiolaitoksen lentokonetoiminnan suorituskyky kasvaa merkittävästi, ja olemme entistä valmiimpia vastaamaan myös haastaviin tilanteisiin, toteaa hankejohtaja prikaatikenraali Jari Tolppanen.

 

MVX-hankkeen tarkoituksena on korvata nykyiset Dornier 228 -valvontalentokoneet uusilla nykyistä toimintaympäristöä ja tehtäviä vastaavilla monitoimilentokoneilla. Hankkeen tiedonkeruuvaihe on päättynyt, ja hanke etenee tarjouspyyntö- ja neuvotteluvaiheeseen.

 

Valvontalentokoneiden tärkeimmät tehtävät ovat rajojen valvonta maalla ja merellä, merihätään joutuneiden pelastamisen tukeminen, merellisten ympäristövahinkojen havaitseminen ja niiden torjuntaoperaatioissa tukeminen. Uusien koneiden suunnittelussa huomioidaan myös kasvava tarve itärajan valvonnan ja sen yhteydessä tehtävän Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonnan tehostamiseen.

 

Hallitus päätti 5.4.2022 pidetyssä kehysriihessä osoittaa 163 miljoonaa euroa Dornier 228 -valvontalentokoneet korvaavien monitoimilentokoneiden hankintaan.