lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Britannia kaavailee droneja meripelastuksen avuksi

lauantai 10.08.2019
TEKSTI Markku Pervilä
KUVAT Maritime & Coastguard Agency

Dronet voivat pelastaa ihmishenkiä merellä. Britannia hakee lennokkiyhtiöistä kumppaneita, jotka voivat avustaa meripelastajia ja tunnistaa aluksia saarivaltakunnan etelärannikon vesillä.
Ison-Britannian meripelastuksesta vastaava viranomainen MCA (Maritime & Coastguard Agency) etsii tarjouskilpailussa droneoperaattoreita mukaan tehostamaan meripelastusta Englannin kanaalin rannikolla. Tarjouskilpailussa jaettavien sopimusten arvo nousee 990 000 puntaan ja hakuaika päättyy 19. elokuuta, BBC kertoo.
Viranomaisten mielestä dronet voivat tehostaa meripelastuksen toimintaa ja pudottaa avustustoiminnan kustannuksia. Toisaalta myös ilmailun turvasääntöjä pitää lieventää merialueilla eli silloin, kun lennokit lentävät kaukana niiden ohjaajien näkökentän ulkopuolella.
Niinpä kiinnostuneiden lennokkiyhtiöiden pitää selvittää viranomaisille ne keinot, joilla dronet kykenevät etsimään vaikkapa yli laidan pudonnutta henkilöä kymmenen kilometrin eli 6,2 mailin päässä rannikolta ja heikossa näkyvyydessä.
MCA:n perusideana on käyttää droneja tunnistustehtävissä, minkä jälkeen onnettomuuspaikalle lähetetään helikopteri tai pelastusvene.
Tarjolla Kanaalin valvontaa ilmasta
Tarjouspyynnön muihin tehtäviin kuuluvat erilaiset valvontatehtävät, kuten laivojen pilssivesien tai vuotojen tarkkailu ilmasta käsin. Tarkoituksena on myös se, että muut kuin pelastusviranomaiset voisivat dronejen avulla valvoa Englannin kanaalia ja sen liikennettä entistä tehokkaammin.
The Timesin mukaan drone-valvontaa voidaan tulevaisuudessa myös automatisoida.
Viime vuonna MCA järjesti yhdessä Royal National Lifeboat Institutionin kanssa viiden päivän pelastusharjoituksen St. Athanissa eteläisessä Walesissa. Tuolloin simuloitiin pelastustoimia mutavyöryssä ja harjoituksessa oli mukana myös ilma-aluksia.

MCA aloitti viime toukokuussa meripelastuksen yhteistoiminnan Essexin poliisin drone-yksikön kanssa.