lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Bisnesjettien myynti kiihdyttää tanakkaan nousuun

torstai 28.02.2019
TEKSTI Markku Pervilä
KUVAT Delta Private Jets

Liikesuihkukoneiden myynti kasvoi viime vuonna 3,8 prosenttia ja oli yhteensä 703 kappaletta. Bisnesjettien kauppoja kasvatti Pohjois-Amerikan elpynyt kysyntä ja uusien lentokonemallien tulo markkinoille, lentokonevalmistajien kansainvälinen yhdistys GAMA kertoo.
Koneiden valmistajat ja analyytikot ennustavat lentokoneiden toimituksille tasaista kasvua myös kuluvan vuoden aikana. Ostajia kiinnostavat vallankin kanadalaisen Bombardierin Global 7500 -konemallin ja sen yhdysvaltalaisen kilpailijan Gulfstreamin G500:n kaltaiset uudet liikesuihkukoneet.
Liikesuihkukoneiden toimitukset ovat olleet pahasti alamaissa sitten vuonna 2009 alkaneen maailmanlaajuisen talouskriisin päivien. Nyt valoa pilkottaa pitkästä aikaa näkyvissä.

- Tämän vuoden alussa markkina-asemamme on vahvempi kuin vuosi sitten, Gulfstreamin toimitusjohtaja Mark Burns kertoi viime viikolla Reutersille.

Burnsin mukaan Gulfstream aikoo tuoda tämän vuoden ensi puoliskolla markkinoille uuden konetyypin eli G600 -mallinsa. Uusi konetyyppi saanee myös turvaluokituksensa ja tyyppihyväksyntänsä kuntoon ennen kesää.
Kanadalainen Bombardier on jo aiemmin kertonut, että se toimittaa ensimmäiset uudet Global 7500 -mallinsa niin ikään vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Global 7500:sta tulee kanadalaisyhtiön bisnesjettien lippulaivamalli.
Ilmailualalla seurataan uusien konetyyppien toimituksia erittäin tarkasti, koska myynnin kehitys kertoo valmistajien kyvystä maksaa t&k-kustannuksiaan takaisin omistajille.
Konekauppa kasvoi pitkästä aikaa