Avgas 100LL kiellettäneen

torstai 02.12.2021
TEKSTI TIMO HYVÖNEN
KUVAT KIRSI SEPPÄLÄ

Euroopan kemikaalivirasto ECHA Helsinki on tutkinut lentobensiinissä käytettävän TEL-lisäaineen, lyijytetraetyleenin, kieltämistä. Autoliikenteessä tästä aineesta luovuttiin jo 40 vuotta sitten. Kesäkuussa 2021 EU-komissio on ehdottanut TEL-tuonnin asettamista luvanvaraiseksi ja sen käytön kieltämistä lopulta kokonaan.

 

Ainoa TEL-valmistaja maailmassa sijaitsee tällä hetkellä Iso-Britanniassa. EU-alueella käytetään noin 10 prosenttia tästä aineesta. Mikäli tuonti kielletään, on käytännön vaihtoehto viedä lisäaine Yhdysvaltoihin, sekoittaa polttoaine siellä ja tuoda se takaisin Eurooppaan. Tämä vaikuttaisi eurooppalaisten valmistajien toimintaan merkittävästi.

 

Polttoaineen valmistuksessa käytetty TEL on luokiteltu erittäin haitalliseksi aineeksi. Pienlentokoneiden moottoreissa käytetään yhä enemmän lyijyttömiä vaihtoehtoja (JETA1/diesel, autopolttoaineet, sähkö), mutta tehokkaammissa, esimerkiksi turbomoottoreissa, AVGAS on käytännössä ainoa vaihtoehto. Muiden polttoaineiden puristuskestävyys eli oktaaniluku ei riitä.

 

Vaihtoehtoisia polttoaineita näille moottoreille ei vielä ole. Erilaisia hankkeita uusien polttoaineiden kehittämiseen on menossa – Textron Aviation, joka nykyään valmistaa myös Cessnoja, on hyväksynyt vaihtoehtoisia polttoaineita Lycoming-moottoroituihin koneisiinsa (kts. uutinen toisaalla tässä lehdessä), USA:ssa GAMI-hanke on saanut STC:n muun muassa Cessna 172:lle heinäkuussa 2021 ja ruotsalainen Hjelmco on sertifioitu suurelle osalle vapaasti hengitttäviä Lycoming- ja Continental-moottoreita. Valitettavasti näiden saatavuus on heikkoa.

 

Tällä hetkellä noin 16 000 (⅓) Euroopan pienkoneista käyttää polttoaineenaan AVGAS 100 LL -lentopolttoainetta. Europe Air Sports seuraa tilannetta ja kannattaa luonnollisesti haitallisten aineiden kieltämistä, mutta muistuttaa tämän hetken tilanteesta. Korvaavia polttoaineita ei vielä ole olemassa riittävässä määrin. EAS ehdottaakin siirtymäajan määrittämistä käytännön tilanteen mukaisesti. Asiaa ajavat toimialan puolesta yhteistyössä IAOPA (International aircraft owners and pilots association), GAMA (GA manufacturers), EAS (Europe Air Sports), EBAA (European Business Aviation), EHA (European Helicopter), ERAC (European Regional Airports), ECOGAS (GA support companies) ja IAAPS (flight schools for aviation personnel). Toimijoiden tavoitteena on lykätä kieltoa, kunnes vaihtoehtoja on olemassa. Joka tapauksessa, AVGAS-lentopolttoaineen käyttö tulee todennäköisesti loppumaan lähivuosina.

 

Lisätietoja