lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla

Ariful ihastui purjelentämiseen

perjantai 23.03.2018
TEKSTI Kari Martiala
KUVAT Ariful Islamin albumi

Bangladeshista kotoisin oleva Ariful Islam muutti Kymenlaaksoon vuonna 2009 opiskelemaan kansainvälistä liiketaloutta ja valmistui tradenomiksi 2013. Uudelta kotiseudulta löytyivät vaimo ja hieno harrastus, purjelento. Hän on hyvä esimerkki siitä, miten kerhotoiminta ja hyvä harrastus auttavat kotoutumisessa.

Ariful Islam, miten aloitit lajin parissa?

Vielä pari vuotta sitten en tiennyt purjelentämisestä mitään, sillä meillä Bangladeshissa ei ole purjelentokoneita. Appiukkoni harrastaa purjelentoa Karhulan ilmailukerhossa ja kun hän kertoi lajista, ihmettelin, miten lennetään koneella, jossa ei ole moottoria. Kävin kuitenkin kentällä katsomassa ja innostuin heti. Viime joulukuussa kävin vierailulla synnyinmaassani ja näytettyäni videon sukulaisilleni lentämisestäni, kaikki ihmettelivät, miten on mahdollista, että härveli pysyy ilmassa. Aloitin purjelentokurssin tammikuussa 2017 ja sain purjelentäjän lentolupakirjan viime syyskuussa.

Vaimo on kannustanut minua koko ajan ja jopa työntänyt eteenpäin. Alussa tuntui pelottavalta, etten millään suoriudu suomenkielisestä kurssista. Tuli niin paljon uusia vaikeita sanoja, joita ei muuten käytetä. Vaimo rohkaisi ja sanoi, että kyllä sinä pärjäät hyvin.

Nyt olen tosi innoissani, että pääsen kesällä taas lentämään pitkän tauon jälkeen. Aluksi meillä on kevättarkastus, jossa lennämme vielä yhdessä lennonopettajan kanssa, jonka jälkeen pääsee yksin lentämään. Sitten kun minulla on lupa ottaa matkustajia kyytiin, vaimo tulee koekaniiniksi.

Mikä on ollut tähän mennessä paras hetki?

Kaikkein hienoin hetki on ollut se ensimmäinen yksinlento, se on unohtumaton. Hetken oltuani ilmassa tajusin, ettei opettajani istu enää takanani – havahduin siihen, että lennän oikeasti itse. Se oli yksi elämäni suurimmista saavutuksista.

Mikä on ollut haastavinta?

Ehdottomasti laskeutuminen. Laskeutumisessa pitää huomioida niin monia asioita samaan aikaan, kuten tuulen voimakkuus, koneen nopeus ja kentän etäisyys. Purjelentämisessä laskut eivät aina ole täydellisiä kokeneillakaan lentäjillä. Minulla on onneksi todella hyvä opettaja ja meillä Karhulan ilmailukerhossa turvallisuus on todella tärkeässä roolissa.

Mikä purjelentämisessä kiehtoo?

Hienointa harrastuksessa ovat ne hetket, kun pääsen sinne ihan ylös, on aivan hiljaista ja voin vain nauttia maisemista. Tuntuu siltä, että voin lentää ihan mihin vain haluan ja että minulla on täydellinen vapaus. Vaikka päivän aikana olisi ollut harmeja, kaikki sellainen pyyhkiytyy pois mielestä.

Millaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi?

Tarkoitus on päästä lentämään kesällä mahdollisimman paljon, jotta voin siirtyä lentämään herkemmillä koneilla. Tavoitteena on suorittaa Hopea-C eli HC-lento, viisi tuntia aikalentoa ja oma nousuvaatimus 1 000 metriä sekä 50 kilometrin matkalento. Ja sen jälkeen seuraava haaste, pitkä matkalento Kulta-C eli KC, jossa lennetään myös viisi tuntia, 300 kilometrin matkalento ja nousuvaatimus 3 000 metriä.