KESTÄVÄ ILMAILU
Bell 505 lensi Nesteen SAF-polttoaineella
Bell Textronin Bell 505 -helikopteri suoritti helmikuussa ensimmäisen lennon 100-prosenttisesti uusiutuvalla polttoaineella (SAF, Sustainable Aviation Fuel). Kyseessä on ensimmäinen kerta yksimoottoriselle helikopterille.
Kokeessa oli myös mukana helikopterin Arrius-moottorin valmistaja Safran. Varsin mielenkiintoinen tieto on, että itse polttoaine oli Nesteen valmistamaa Neste MY SAF-ainetta. Polttoaineeseen oli lisätty Virent-yhtiön valmistamaa biopohjaista aromatics-lisäainetta, jonka ansiosta aine täytti lentopolttoaineen vaatimukset 100-prosenttisesti. Helikopterin moottoriin tai polttoainejärjestelmään ei näin ollen tarvinnut tehdä mitään muutoksia eli kyseessä oli niin sanottu 100-prosenttinen drop-in replacement, kertoo Neste.
Kaiken kaikkiaan Nesteen SAF-polttoaineella voidaan saavuttaa kasvihuonepäästöissä jopa 80 prosentin vähennys verrattuna perinteiseen fossiiliseen lentopetroliin, yhtiö kertoo.

MOOTTORILENTO
GAMA-tilastossa kasvun merkkejä
Yleisilmailun konevalmistajien toimialajärjestö GAMA, General Aircraft Manufacturers Association, julkaisi viime vuoden tilastonsa, joka osoittaa selvää kasvua etenkin potkurikäyttöisten koneiden osalta. Mäntämoottorikoneiden toimitukset kasvoivat 8,2 prosenttia (1524 kpl) ja potkuriturbiinien luvut vastaavasti kasvoivat peräti 10,4 prosenttia (582 kpl). Myös helikoptereissa nähtiin noin seitsemän prosentin kasvu, kun sen sijaan liikesuihkukoneien toimitukset kasvoivat vain 0,3 prosenttia.
Yksittäisten konetyyppien osalta mäntämoottorikoneissa Cirrus SR20/22-sarja jatkoi menestyskulkuaan 539 toimituksella, mikä on peräti 39 prosenttia tämän koneluokan kaikista toimituksista. Kaukana takana tulevat Cessna 172 (151 kpl) ja Diamondin DA40 (109 kpl).
Turbopropeissa kisa oli huomattavasti tasaisempi: Ykkösenä Pilatus PC-12 (80 kpl), kakkosena Daher (TBM sekä Kodiak-mallit yhteensä 73 kpl) ja kolmantena Cessna 208 Caravan-mallisto (yhteensä 71 kpl).
GAMA:n johtaja Pete Buncen mukaan konemarkkinoilla on havaittavissa selvä muutos: aikaisemmin hyvin toimeentulevat pilotit vaihtoivat yleensä yksimoottorisesta mäntämoottorikoneesta kaksimoottoriseen, mutta nykyään siirrytään yhä useammin yksimoottoriseen turboprop-koneeseen.
EXPERIMENTAL
Lisätietoja RV-15:sta
Rakennussarjavalmistaja Van’s on kertonut lisätietoja uusimmasta RV-15-koneen kehitysprojektista. Kyseessähän on Van’sin ensimmäinen ylätasokone erittäin suositun RV-alatasokoneperheen jälkeen. Koneen kehitystyö on jatkunut kiivaana viime vuonna suoritetun esittelyn jälkeen. Koelento-ohjelman tuloksina koneeseen on tehty koko joukko muutoksia, ja vaikka muutokset tuskin näkyvät ulkopuolelta, tuloksena on Van’sin edustajien aivan uusi kone. Lycoming IO-390-moottorilla varustettu konehan on tarkoitettu myös niin sanottuun puskalentämiseen, jolloin lennetään usein sallitun liikehtimisalueen rajojen lähellä, niin kevyellä koneella kuin raskaasti kuormitettuna. Van’sille tyypillisesti koneen lento- ja käsittelyominaisuudet tulee olla hyvät kaikissa tilanteissa.
Yhtiön edustajan mukaan tavoitteena on edelleen toimittaa ensimmäiset rakennussarjat ostajille vuoden 2023 aikana. Hintatietoja ei ole vielä julkaistu.

ULTRAKEVYET
Saksan UL-markkina käy kuumana
Ultrakevytilmailijat ovat perinteisesti tähystäneet Saksan suuntaan, kun tutkaillaan uusia koneita ja trendejä. Kovasta inflaatiosta ja Ukrainan tilanteesta huolimatta Saksassa vuosi 2023 sujui tältä osin lähestulkoon erinomaisesti.
Maassa rekisteröitiin peräti 222 uutta sauvaohjattua ultrakevytkonetta. Viimeksi nähtiin näin monta uutta konetta vuonna 2002 (247 kpl). Top 3-konetyypit olivat WT9 Dynamic (23 kpl), JMB VL-3 (23 kpl) sekä Bristell (16 kpl), jotka kaikki voidaan luokitella nopeiden alatasokoneiden joukkoon.
Alla on Saksan Top-10-lista:
Konetyyppi Kpl
WT9 Dynamic 23
JMB Aircraft VL-3 23
BRM Aero Bristell 16
Ikarus C42 16
Legend 600 10
Breezer 10
B&F FK9 9
Aeroprakt A32 8
Nando Groppo G70 7
Myös uusien ultrakevytlupakirjojen määrässä Saksassa oli viime vuonna hyvä vuosi: 1149 uutta lupakirjaa. Yhtensä Saksassa oli viime vuoden lopussa 4546 sauvaohjattua UL-konetta ja 15200 UL-lupakirjaa.

KAUPALLINEN LENTOLIIKENNE
Cessna SkyCourier aloitti liikenteen
Cessnan uusin työjuhta eli kaksimoottorinen SkyCourier on aloittanut kaupallisen lentoliikenteen Federal Expressin laivastossa USA:ssa. FedExin ja Cessnan yhteistyönä suunnitellun konetyypin ensiesittely tapahtui 2017. Koneen kehitys- ja koelento-ohjelma on siis saatu päätökseen vain noin viidessä vuodessa. Tämä on melkoinen suoritus konetyypille, jonka suunnittelu aloitettiin niin sanotusti puhtaalta pöydältä.
Koneessa on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja koeteltua teknologiaa. Suurin uudistus on kyky kuljettaa kolme LD3-rahtikonttia, mikä on näin pienelle koneelle melko ainutlaatuinen ominaisuus.
Rahdin kuljetuksen lisäksi SkyCourier on tyyppihyväksytty myös matkustajien kuljetukseen. Koneeseen mahtuu enintään 19 matkustajaa.
Cessna tiedotti myös SkyCourierin uudesta varusteluoptiosta, joka sallii koneen operoinnin myös päällystämättömiltä nurmi- ja sorakentiltä. Tämä laajentaa sen käyttömahdollisuuksia merkittävästi etenkin kehittyvissä maissa.

EXPERIMENTAL
Sonex Highwing: Uusi rakennussarjakone
Amerikkalainen Sonex lienee eräs suosituimmista itse rakennettavista lentokoneista, ainakin jos puhutaan alumiinirakenteisista. Aikaisemmi Sonex-perheen kaikki mallit olivat alatasoja, mutta hiljattain yhtiö kertoi lisätietoja uusimmasta Sonex Highwing -hankkeestaan.
Kyseessä on kaksipaikkainen ylätaso, joka tulee saataville sekä nokka- että kannuspyörätelineellä. Moottorivaihtoehtoja on useita väliltä 80-120 hevosvoimaa: Jabiru 3300, ULPower 350, Rotax 912-sarja tai Sonexin oma AeroVee, joka pohjautuu VW-moottoriin.
Koneessa on helposti irrotettavat siivet kuljetusta varten. Polttoainesäiliön koko on 76 litraa ynnä kaksi lisäsäiliötä á 18 litraa. Ohjaamon sisäleveys on 106 senttimetriä. Ohjaussauvan saa joko keskelle tai perinteiseen tapaan kummallekin puolelle polvien väliin. Kone on taitolentokelpoinen ja siihen saa myös koko konetta kantavan pelastusvarjon eli niin sanotun BRS-varjon. Koneen enimmäispaino on 600 kilogrammaa ja tyhjäpaino 327 kilogrammaa. Kyseessä on mielenkiintoinen uutuus, jonka hinta- ja saatavuustietoja ei vielä ole saatavilla.

AVIONIIKKA
Avioniikan myynti kasvoi 2022
Yhdysvaltalaisjärjestö AEA (Aircraft Electronics Association) kertoo tukevasta kasvusta yleisilmailun avioniikkalaitteiden myynnissä viime vuonna. Kokonaismarkkina kasvoi peräti 22 prosenttia ja rahassa mitattuna myynti nousi 2,8 miljardiin dollaria.
Erityisen merkittävä oli niin sanottu retrofit-markkina: Yllä mainitusta määrästä peräti 48 prosentin osuus asennettiin jo käytössä oleviin ilma-aluksiin. Tämä kertoo AEA:n presidenti Mike Adamsonin mukaan, että koneiden omistajat innokkaasti peruskorjaavat koneitaan ja samalla uudistavat niiden avioniikan, jolloin ne säilyvät käytössä vielä kauan.
MOOTTORIKONEET
Continental-moottorien huoltotiedote
Moottorivalmistaja Continental kertoi helmikuussa ongelmasta osassa vuonna 2021–2023 valmistetuissa IO-520-moottoreissaan, jotka ovat käytössä Cirrus SR22- ja SR22T-koneissa. Vika koskee kampiakselin vastapainoakselin kiinnitysrengasta, jossa saattaa olla asennusvirhe. Valmistaja kutsuu nämä koneet erityistarkastukseen, kertoo Continental Motors.

URHEILUILMAILU
Airspeederin uusi Mk4-lentolaite
Eräs urheiluilmailun hurjimmista viime vuosien hankkeista on Australiasta peräisin oleva Airspeeder-kilpalentolaite. Englannin Goodwoodissa vuonna 2019 tapahtuneen, onneksi miehittämättömän laitteen maahansyöksyn jälkeen Airspeeder on nyt esitellyt uusimman Mark 4-lentolaitteensa, joka tietojen valoissa on entistä hurjempi lentolaite.
Yksipaikkainen Mk4 on 950 kilogrammaa painava lentolaite, jonka vetykäyttöinen turbogeneraattori kehittää jopa 1000 kilowatin (1340 hevosvoiman) tehon, joka jaetaan kahdeksalle sähkökäyttöiselle, kääntyvälle potkurille. Huippunopeudeksi ilmoitetaan 360 kilometriä tunnissa. Toimintamatka on 300 kilometriä. Aiempaan Mk1-laitteeseen verrattuna uudessa on nyt siipien tapaiset kantopinnat sekä edessä, rungossa että perässä. Tämä lieneekin nopeassa lentolaitteessa hyvä idea verrattuna Mk1:n siivettömään multicopter-ratkaisuun. Samalla lentolaite on saatu muistuttamaan F1-kilpa-autoa, mikä lieneekin tarkoitus.
Airspeeder-yhtiön mukaan Mk4:n tapainen mutta kauko-ohjattu Mk3 on jo lentänyt satoja koelentoja onnistuneesti. Mk4:n ensilento miehitettynä on suunniteltu alkuvuodelle 2023 ja ensimmäiset kilpailut olisivat 2024. Liekö palstanpitäjä tulossa vanhaksi, mutta melkoista huimapäisyyttä tämä uusi kilpailulaji kyllä edustaa.
