02.06.2024 Uutiset

Ilmailuliitto suosittelee kaupunkivetoista hallintomallia Teiskon kentälle

Kaupunkivetoinen hallintomalli toisi Teiskon kentän ilmailutoimintaan jatkuvuutta ja edistäisi lentokentän ilmailutoiminnan kehittämistä. Ilmailuliitto edusti harraste-, urheilu- ja yleisilmailua Tampereen kaupungin järjestämässä, Teiskon kentän hallinnointia koskevassa neuvottelussa 28.5.

 

Tampereen kaupungin Vauhtipuisto ry:n kanssa tekemä sopimus Teiskon lentopaikan hallinnoinnista päättyy 31.12.2024.   Tampereen kaupunki on sitoutunut Teiskon moottoriurheilu- ja ilmailukeskuksen toiminnan jatkuvuuteen. Uutta toimintamallia pohditaan, ja aiheesta järjestetään uusia neuvottelutilaisuuksia sekä mahdollisesti tarjouskierros toimintamallin valinnan jälkeen.

 

Tilaisuudessa käytetyissä puheenvuoroissa nousi vahvasti esille se, että nykyisen kaltainen sopimusmalli, jonka kesto on viisi vuotta (+5 vuoden optio) on liian lyhyt ja vaikuttaa suuresti muun muassa investointihalukkuuteen alueelle. Näin lyhyt sopimusmalli vaikuttaa negatiivisesti myös esimerkiksi EU-tukien saamiseen erilaisiin infra-hankkeisiin alueella.

 

Kuluneen 10 vuoden aikana Teiskon alueen kehitys ja toiminta ovat vahvasti painottuneet moottoriurheiluun ja sen toimintaedellytyksien tehostamiseen. Uusia harrastealueita on rakennettu ja paranneltu, muun muassa uusi ”Drifting-harjoitteluun” tarkoitettu rata ja Motocross-radan perusparannus. Lentokenttä ja sen toimintaedellytysten tehostaminen on ollut vaatimattomampaa, toki uusittu polttoaineen tankkauspiste on tällä hetkellä lopputarkastusta vaille ja otettaneen käyttöön vielä tämän lentokauden aikana. Uusitusta polttoainepisteestä on tulevaisuudessa mahdollista tankata 100LL: lisäksi myös ns. ”autobensaa” ja dieseliä. Kuitenkin itse kiito- ja rullaustiet ovat varsin huonossa kunnossa ja ne tulisi päällystää uudelleen, ehkä jopa pohjatöitä tarvitaan. Samalla tulisi pohtia, mitä on tehtävissä jokakeväisille tulville kiitotien päässä.

 

Tilanne, jossa samassa paikassa on monenlaista toimintaa, on kieltämättä haaste, mutta myös mahdollisuus. Yhteistyöllä on mahdollista luoda toimiva ja kaikkia alueen toimijoita palveleva harrastekeskus.

 

Moottorilentäjien liitto ja Suomen Ilmailuliitto jakavat näkemyksen kaupunkijohtoisesta hallintomallista, jossa alueen toiminnot (ilmailu ja moottoriurheilu) eriytettäisiin toisistaan.  Näin lentokentän kehittäminen nousisi selkeämmin esille omana haasteenaan.