20.03.2024 Uutiset

Kevätkokous hyväksyi sääntömuutokset ja hallitus palkitsi jäseniä

Ilmailuliiton kevätkokous hyväksyi kaksi muutosta sääntöihinsä. Ilmailuliiton sääntöihin kirjattiin, että liiton kotipaikka on Vantaa. Muutos tuli ajankohtaiseksi, kun liitto muutti Helsinki-Malmin lentoasemalta Vantaalle Lentäjäntie 3:een. Aiemmin Ilmailuliitto on ollut vain harraste- ja urheiluilmailun keskusjärjestö, mutta nyt sääntöihin lisättiin myös yleisilmailu.

 

Liitto palkitsi ansioituneita ilmailijoita

Ilmailuliitto arvostaa ansioituneita jäseniään ja myöntää heille kunniamerkkejä ja kiertopalkintoja. Hannu Halonen palkittiin kultaisella ansiomerkillä numero 47 ja Esko Lehtonen kultaisella ansiomerkillä numero 48. Kultainen ansiomerkki numero 49 myönnettiin edesmenneelle Perttu Karivalolle.

Hannu Halonen

Hannu Halonen suoritti purjelentokurssin lmmolassa vuonna 1972. Ura Ilmavoimissa alkoi 1977 varusmiespalveluksessa ja sen jälkeen sotilaslentäjänä Kauhavan llmasotakoulussa, Karjalan Lennostossa sekä Utin kuljetuslentolaivueessa. Vuonna 1997 Halonen siirtyi liikennelentäjäksi Blue 1:lle, josta jäi eläkkeelle 2015 ja jatkoi vielä liikennelentämistä parin vuoden ajan Espanjassa.

 

Halonen on toiminut vuosia liiton hallituksessa ja puheenjohtajana täydet kuusi vuotta. Hän toimii aktiivisesti Jukolan Piloteissa ja Hyvinkään llmailukerhossa erityisesti nuorisotyössä, purjelennon opettajana, vinttaajana ja aktiivisessa kenttätoiminnassa. Hän on Hyvinkään llmailukerhon johtokunnan jäsen.

 

Hannu on kilpaillut menestyksekkäästi tarkkuuslennon SM-, PM- ja MM-tasolla. Purjelennon SM-kilpailuihin hän osallistui ensimmäisen kerran vuonna 1979 ja ensimmäinen mestaruus tuli vuonna 2OO7. Halonen on toiminut näytöslentäjänä 1980-luvulta lähtien Redigolla ja ura jatkuu edelleen Woikosken Safir-pilottina.

 

Aktiivisen lentämisen ja kouluttamisen lisäksi Halonen on ollut aktiivinen toimija myös purjelentomaajoukkueessa, tällä hetkellä maajoukkueen päävalmentajana.

 

Lentoturvallisuustyö on ollut Haloselle tärkeää. Hän on toiminut lento-onnettomuustutkijana, ollut kehittämässä SIL:n Silpi-järjestelmää ja toimii SIL:n turvallisuustoimikunnan puheenjohtajana. Ilmailuliiton hallitus on myöntänyt hänelle hopeisen ansiomerkin vuonna 1997 ja pronssisen ansiomerkin 1985.

 

Esko Lehtonen

Esko Lehtonen on Hämeenlinnan llmailukerhon (nyk. Räyskälän llmailukerho ry.) kasvatti. Hän kävi purjelentokurssin Räyskälässä kesäkuussa 1970. 1980-luvun alkupuolelta saakka Lehtonen on toiminut Iähes keskeytyksettä mukana Hämeenlinnan llmailukerhon ja Räyskälän Ilmailukerhon johdossa.

 

llmailukerhotoiminnan lisäksi Lehtonen on toiminut Räyskälä-Säätiön  hallituksessa ansiokkaasti 1990-luvulta alkaen, viimeiset 10 vuotta hallituksen puheenjohtajana. Lehtosen aikana Räyskälä-Säätiön taloudellinen tilanne on saatu vakiinnutettua ja infrastruktuuriin kohdistuvaa korjausvelkaa on saatu lyhennettyä merkittävästi.

 

Aktiivisen järjestötoiminnan lisäksi Lehtonen on ollut aktiivinen ilmailija ja kouluttaja vuosikymmenten ajan. Kokonaislentokokemus on lähes 4000 tuntia, josta noin 3400 tuntia on purjelentoa. Hän on suorittanut purjelennon opettajakurssin vuonna 1983 ja laajentanut opetusoikeuttaan opettajien kouluttamiseen vuonna 2022.

 

Lehtosen kilpapurjelentoura alkoi vuonna 1983. Hän voitti vakioluokan Suomen mestaruuden vuonna 2000 ja edusti Suomea Espanjan MM-kilpailuissa samana vuonna. Hän on toiminut useasti purjelennon ja kuumailmapalloilun SM-kilpailuiden johtajana.

 

Näiden luottamustehtäviensä lisäksi Lehtonen on toiminut Ilmailuliiton ja Suomen Urheiluilmailuopisto Oy:n hallituksen jäsenenä useita vuosia. Hän on liiton koulutus- ja turvallisuustoimikunnan jäsen ja Räyskälä-Säätiön koulutusorganisaation vastuullinen johtaja sekä Räyskälän lentopaikan päällikkö.

 

Ilmailuliiton hallitus on myöntänyt Esko Lehtoselle hopeisen ansiomerkin 1988 ja pronssisen ansiomerkin 1981.

 

Perttu Karivalo

Perttu Karivalolle Ilmailuliiton hallitus myönsi kultaisen ansiomerkin postuumisti. Karivalo toimi ilmailun eri alueilla ja työtehtävissä koko aktiivi-ikänsä. Pienoismalleista alkanut innostus jatkui lennonopettajaksi ja erityisesti ilmailunäytösten johtamiseen. Hän olikin ensin Suomen ja myöhemmin Euroopan johtavia lentonäytösten johtajia.

 

Kiertopalkinnot

Simo Sainio

Ilmailuliiton hallitus palkitsi Simo Sainion Suomen Ilmailupatsaalla. Patsas annetaan vuosittain vuodeksi kerrallaan Suomen siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi edellisten vuosien aikana ansioituneesti toimineelle henkilölle.

 

Simo Sainio on edistänyt suomalaisen laskuvarjohyppäämisen kalustotietämystä jo 80-luvulta saakka. Sainio on varmistanut suomalaisen ja kansainvälisenkin laskuvarjourheilun turvallisuutta työllään ja innovaatioillaan. Sainio on palkittu vuonna 1999 Nesteen maljalla.

 

Matilda Orpana

Ilmailuliiton hallitus palkitsi Matilda Orpanan Luumun Maljalla. Malja jaetaan kannustuksena vuodeksi kerrallaan suomalaiselle, enintään 25-vuotiaalle naiselle, joka on erityisen ansioitunut ilmailun parissa.

 

Matilda Orpana aloitti Skydive Karjalassa laskuvarjohyppäämisensä ja eteni kiitettävää vauhtia oppilaasta lisenssihyppääjäksi päättäväisellä ja tavoitehakuisella toiminnallaan.

 

Orpana on käynyt lento-RUKin ja sieltä saanut 35 tuntia tiimaa Vinkalla. Suunta on moottorilennossa yhä korkeammalle. Orpana on tekemässä diplomityötä biopolttoaineiden käytöstä lentokoneissa.

 

Lassi Nurila

Ilmailuliiton hallitus palkitsi Lassi Nurilan Harmon patsaalla. Harmon patsas annetaan tunnustuksena edellisen vuoden kuluessa tehdyistä korkealuokkaisesta lentosuorituksesta tai -suorituksista.

 

Lassi Nurila voitti vuonna 2023 maailmanmestaruuden radio-ohjattujen lennokkien taitolentoluokassa Australiassa. Nurila voitti myös maailmancupin kokonaiskilpailun ja SM-kultaa.

 

Yksityiskohta Kotkanpoika-patsaasta

Ilmailuliiton hallitus palkitsi Kotkanpoika-patsaalla Hyvinkään Ilmailukerho ry:n. Kiertopalkinto luovutetaan liiton vuosikokouksessa sille ilmailukerholle, jonka toiminta on edellisen toimintavuoden aikana ollut erityisen tuloksellista. Kerhojen toiminnan tuloksellisuutta arvostettaessa otetaan huomioon kerhon toiminta kaikilla Ilmailuliiton toiminta-aloilla.

 

Hyvinkään Ilmailukerhon toiminta lentokaudella 2023 oli hyvin nousujohteista. Purjelentokoulutuksessa oli 10 oppilasta, joista kaksi sai lupakirjan ja kuusi suoritti C-tutkinnon. Lisäksi jatkokoulutettiin useita lentäjiä. HC-suorituksia tuli 2 kappaletta.

 

Kerho järjesti RockFest-tapahtuman sulkuaikana lentoleirin Immolassa. Leirin aikana lennettiin 130 lentoa.

 

Kerholaisten kisamenestys oli hieno. Kerhon jäsen voitti nuorten Euroopan mestaruuden sekä kerholuokan Suomen mestaruuden. Räyskälä Mastersissa kerhon jäsen sijoittui Racing-luokassa kolmanneksi ja perinteisissä Jannen kisoissa kerhon jäsen voitti kerholuokan ja kerhon 16-vuotias pilotti sijoittui kolmanneksi.

 

Kerho järjesti syyskuussa suositun maaliinlaskun SM-kilpailun, jossa kerhon 16-vuotias pilotti voitti pronssia ja kerhon joukkue voitti hopeaa.

 

Kerhon purjelentokalustolla lennettiin 1035 lentoa ja 594 tuntia sekä moottoripurjekoneilla 98 tuntia.