30.09.2023 Uutiset

Ilmailuliitto onnitteli mestaruusmitalisteja Lahdessa

Kari Ylihärsilä (vasemmalla ylärivissä), Olli-Matti Karhunen, Ari Kutvonen ja Matti Lihtamo, Risto Hölttä, Lassi Nurila sekä Riku Rissanen (edessä vasemmalla), Simo Kettunen, Timo Forss ja Jussi Forss.

Ilmailuliitto järjesti tilaisuuden menestyneille ilmailu-urheilijoille Lahdessa lauantaina 30.9.  Paikalla Lahdessa olivat purjelennon Euroopan mestari, 20 metrin kaksipaikkaisluokassa kilpaileva Simo Kettunen ja Suomen joukkueenjohtaja Riku Rissanen, purjelennon nuorten Euroopan mestaruuskilpailuiden joukkueenjohtaja Kari Ylihärsilä Kuopiosta. Vapaastilentävien lennokkien joukkuemaailmanmestaruuden voittaneiden joukkueesta mukana olivat Ari Kutvonen, Olli-Matti Karhunen ja Matti Lihtamo ja siimaohjattujen taistelulennokkien Euroopan mestaruusjoukkuepronssimitalisteista Timo ja Jussi Forss Forss sekä RC-taitolennättäjä, maailmanmestari Lassi Nurila ja hänen avustajansa Risto Hölttä.

 

Suomalaisten menestys 2023

 

Lassi Nurila, F3A, maailmanmestaruus

Kälviällä asuva Lassi Nurila voitti F3A-luokan radio-ohjattavien taitolennokkien maailmanmestaruuskilpailut 26.8. Warwickissä Australiassa.

 

Nurila otti kilpailun kärkipaikan haltuunsa jo alkukierrosten aikana ja jatkoi samaa rataa semifinaalin läpi. Kilpailu huipentui lauantaina 26.8. lennettyyn finaaliin. Mestaruus ratkesi viimeisen kierroksen viimeisellä lennolla; piste-ero muihin oli selkeä.

 

Nurila on kuulunut jo pitkään lajinsa maailman kymmenen kärkeen, mutta maailmanmestaruus on Nurilan ensimmäinen. Viime vuonna Nurila voitti ensimmäisen Euroopan mestaruutensa Espanjan Zamorrassa. Tänä vuonna varmistui viides maailmancupin voitto, sekä kuudes pohjoismaiden mestaruus. Suomen mestaruutta Nurila on pitänyt hallussaan yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2006 alkaen. Nyt Nurila on voittanut kaiken, mitä radio-ohjattavissa taitolennokeissa on mahdollista voittaa.

 

Australiassa Suomea edusti myös Nurilan avustaja Risto Hölttä. Erityisesti tuntemattomissa ohjelmissa avustajan rooli on äärimmäisen tärkeä. Urheilijat harjoittelevat tunnettua ohjelmaa etukäteen, mutta tuntematon taitolento-ohjelma annetaan vasta kilpailujen aikana ja sitä voi harjoitella vain maassa ennen lennättämistä.

 

 

Suomen joukkue, vapaastilentävien lennokkien joukkuekilpailun maailmanmestaruus

Suomen joukkue voitti joukkuemestaruuden vapaastilentävien lennokkien MM-kilpailuissa. Kilpailut käytiin Ranskan Moncontourissa 14.–19.8. Tasaisella suorittamisella Suomen 10-henkinen joukkue päihitti toiseksi tulleen Saksan minuutilla.

 

Suomea edustivat liidokeilla kilpailevat Olli-Matti Karhunen (Espoo), Kalle Koivula (Vantaa), Meri Niiranen (Helsinki) ja Jari Valo (Helsinki).  Kumimoottorilennokeilla Suomea edustivat Janne Isotalo (Lappeenranta), Tommi Isotalo (Lappeenranta) ja Matti Lihtamo (Mäntsälä). Polttomoottorilennokeilla Suomea edustivat Ari Kutvonen (Mäntsälä), Valtteri Niiranen (Savonlinna) ja Jari Valo.

 

 

Simo Kettunen ja Juha Sorri, purjelennon Euroopan mestaruus

Juha Sorri (Kuopio) ja Simo Kettunen (Kirkkonummi) voittivat purjelennon Euroopan mestaruuden Puolan Lesznossa. Sorri ja Kettunen saavuttivat EM-kultaa lentäen 20 metrin 2-paikkaisluokassa yhtenä miehistönä.

 

Lesznon EM-kilpailuja hallitsivat tällä kertaa hyvin epävakaat ja vaativat sääolosuhteet. Sorri ja Kettunen siirtyivät kokonaiskilpailun johtoon kolmannen kilpailupäivän jälkeen. 20 metrin luokassa saatiin kokoon kaikkiaan kahdeksan kilpailupäivää. Kultamitali varmistui EM-kilpailun viimeisenä päivänä perjantaina, jolloin he lensivät 475 kilometrin mittaista nopeustehtävää. Sorrin ja Kettusen vahvuus oli tasaisuus; onnistuminen jo kilpailun ensimmäisenä päivänä paransi kaksikon mahdollisuuksia saavuttaa kultamitali.

 

Juha Sorri on Suomen edustusjoukkueen kokenein urheilija. Hän on lentänyt kansainvälisellä huipulla jo yli 30 vuoden ajan. Nyt saavutettu EM-kulta on Sorrin toinen arvokisamitali, edellinen MM-pronssi on vuodelta 2018. Simo Kettunen lensi ensimmäisiä kansainvälisiä arvokisojaan. Kettunen on toiminut aiemmin Suomen purjelentomaajoukkueen päävalmentajana useiden vuosien ajan.

 

 

Kim Toppari, nuorten purjelennon Euroopan mestaruus

Kim Toppari (Hyvinkää) voitti Tanskan Arnborgissa 29.7.–12.8. käydyn purjelennon nuorten Euroopan mestaruuskilpailun. Kilpailu oli tiukka, sillä Toppari saavutti Euroopan mestaruuden vain yhden pisteen erolla pronssimitalistiin.

Kerholuokassa kilpaileva Toppari lensi kilpailuissa LS7 neo -koneella. Hänen lentokokemuksensa on noin 1200 tuntia.

 

Suomen joukkue, siimaohjattujen taistelulennokkien Euroopan mestaruus 3. sija

Siimaohjattujen taistelulennokkien eli F2D-lajin suomen joukkue saavutti Euroopan mestaruus pronssia. Joukkueessa kilpailivat Jussi Forss (Helsinki), Timo Forss (Helsinki) ja Kimmo Valkonen (Espoo). Siimaohjattujen taistelulennokkien Euroopan mestaruuksista kilpailtiin 7.–12. elokuuta 2023 Wloclawekissa Puolassa.

 

Jussi Forss, siimaohjattujen taistelulennokkien Euroopan mestaruus 3. sija

Siimaohjattujen taistelulennokkien lennätyksen viime vuoden maailman mestari Jussi Forss sijoittui lajinsa Euroopan mestaruuskilpailuissa kolmanneksi.

 

Lisätietoja

Laji- ja valmennuspäällikkö Jari Lehti, Suomen Ilmailuliitto ry, 044 2612587 | jari.lehti@ilmailuliitto.fi

 

Tietoa lajeista:

Lennokit: https://www.ilmailuliitto.fi/laji/lennokit/lennokkien-tyyppeja/

Purjelento: https://www.ilmailuliitto.fi/laji/purjelento/