24.05.2023 Uutiset

Turun Lentokerho järjestää tänä vuonna Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen

Jyri Mattila otti itsestään kuvan taitolentokone Extra 330 LX:n ohjaimissa. Kuva: Jyri Mattila

 

 

 

Turussa on ollut Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökset vuosina 2010, 2011, 2015 ja 2019. Tänä vuonna lentonäytöksen johtajana toimii Turun lentokerhon puheenjohtajana jo kymmenen vuotta toiminut Jyri Mattila.

 

Lentonäytösten organisaation ydin Turussa on ydintiimi. Jokaisen vastuualueen vetäjä on mukana ydintiimissä. Kun päätetään perustaa lentonäytös, aluksi ydintiimi kokoontuu kerran kuukaudessa. Ydintiimin kokoukset tiivistyvät näytöksen lähetessä niin, että juuri ennen näytöstä ydintiimi kokoontuu kaksi kertaa viikossa. Ydintiimissä olevat vetävät vastuualueita, joita ovat esimerkiksi lipunmyynti, catering, ensiapu ja parkkeeraus.

 

–Kun liikennetiimin vetäjä näki minut viime näytöstä edeltävänä päivänä, jolloin on aina kaikkea hässäkkää, hän kysyi: ”Kuin sä noin lunkisti otat ja täällä kävelet?” Kerroin, että kun kaikki ydintiimin jäsenet ovat hoitaneet hommansa hyvin, niin ei minun tarvitse yhtään murehtia mistään asiasta, Mattila kertoo.

 

–Olen taustaltani sotilas ja olen tottunut jakamaan tehtäviä ja luottamaan, että tehtävät tulevat tehdyiksi.

 

 

Hyvin organisoitu on puoliksi tehty

Ydintiimiin kuuluu 13 henkilöä ja heillä on varahenkilöt. Koko organisaatio kaikki talkoolaiset mukaan lukien on noin 250 henkeä. Turun lentonäytöksissä on ulkoistettu jäätelön ja karkkien myynti ja järjestyksenvalvonta osittain.

 

–Järjestyksenvalvojiksi tulee viisi ammattilaista siksi, että kerholaiset ja talkoolaiset eivät joudu hankakalissa tilanteissa painimaan. Muissa vastuualueissa ammattitaito on opittu lentonäytöksiä järjestäessä.

 

Organisaatiolle on annettu myös koulutusta: järjestyksenvalvojakursseja, hygieniapasseja ja anniskelupasseja. Tänä vuonna esimerkiksi anniskelupasseja ei tarvitse kouluttaa ollenkaan, koska niitä on olemassa ennestään.

 

Tutustu tarkemmin Turun Lentokerhoon, siellä harrastettaviin ilmailun lajeihin ja muihin Suomen Ilmailuliittoon kuuluviin harrastelajeihin.