18.05.2023 Uutiset

F-35 häivehävittäjä Turun päälentonäytökseen

Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjä saapuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Turun lentoasemalle 17.–18.6.2023. Suomen Ilmavoimat valitsi F-35A-koneen Hornetin seuraajaksi HX-hankkeessa 10.12.2021. Turussa yleisöllä onkin hieno mahdollisuus tutustua Ilmavoimien tulevaan monitoimihävittäjään. Koneen valmistaja, Lockheed Martin, esittelee Turussa F-35A Lightning II -konetta omalla osastollaan.

 

Turkuun saapuu kaksi USA:n Euroopan ilmavoimien F-35A-taistelukonetta. Koneet saapuvat Turkuun Britanniasta RAF Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (United States Air Force Europe eli USAFE) tukikohta. F-35A-koneet korvasivat Boeing F-15C -koneet Lakenheathin tukikohdassa. F-35A-koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, eivätkä osallistu lento-ohjelmaan.

 

Lockheed Martinin F-35 Lightning II on maailman ensimmäinen viidennen sukupolven monitoimihäivehävittäjä, joka on suunniteltu vastaamaan nykyisiin ja tulevaisuuden uhkiin. Yhdistämällä häiveominaisuudet, sensorifuusion ja monipuolisen tilannekuvan F-35-hävittäjä kykenee vaativiin taistelutehtäviin.

 

F-35 on maailman kallein taistelukoneprojekti ja koneen kehitys on ollut haastavaa. Koko F-35 projektin elinkaarikustannukseksi on arvioitu yli 1700 miljardia dollaria. Suomeen hankittavien 64 F-35A-koneen ja niiden käyttöönoton kustannus oli rajattu HX-hankkeessa kaikille ehdokkaille 10 miljardiin euroon. Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien F-35A-koneet toimitetaan Lapin Lennostoon Rovaniemelle 2026 ja F-35A korvaa Hornet-kaluston vuosikymmenen loppuun mennessä.

 

F-35-koneesta on kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C. F-35:n ovat valinneet seuraavaksi taistelukoneeksi muun muassa Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia. Näistä neljä ensimmäistä korvaa F-16 koneet F-35-kalustolla ja Italia sekä Britannia Tornado rynnäkkökoneet.

 

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Turussa

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.–18.6.2023. Päälentonäytöksessä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa. Päälentonäytöksen järjestää vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry, joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. Turun Lentokerho järjesti myös edelliset Turun lentonäytökset vuosina 2019, 2015 ja 2011.

 

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia.

 

Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

 

Näytökseen osallistuvasta lentokalustosta tiedotetaan kevään aikana. Julkaistut esiintyjät löytyvät näytöksen verkkosivuilta.  Suomen NATO-jäsenyyden myötä useat NATO-maat ovat osallistumassa Turun päälentonäytökseen.

 

Lentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian ja  Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa. Reittiliikenne toimii normaalisti Turun lentoasemalla lentonäytöksen aikana.