07.04.2023 Uutiset

Ruotsin Ilmavoimat vahvasti mukana Turun lentonäytöksessä

Griepen kolmikko. Kuva: Aviation Photocrew

Ruotsin Ilmavoimat osallistuu Suomen Ilmailuliiton  päälentonäytökseen Turussa 17.–18.6.2023 viidellä sotilaskoneella. Suomen ja Ruotsin sotilaallinen yhteistyö on erittäin tiivistä ja tiivistyy entisestään, kun myös Ruotsi liittyy NATO:n jäseneksi mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa.

 

Såtenäsin Gripen Lennosto lähettää Turkuun kolme Saab JAS39 Gripen -hävittäjää. Gripen C esityslentäjä Martin Lindström näyttää parastaan Turussa. Martin on vuoden 2023 uusi esityslentäjä ja Henrik Björling, kokeneena esityslentäjänä, hänen valvojansa. Henrik voi myös lentää esityslennon ja toimii tarvittaessa Martinin varamiehenä. Gripen C on Ruotsin Ilmavoimien ensilinjan hävittäjä ja sen korvaa lähivuosina huippumoderni Gripen E -monitoimitaistelukone. Lentävän Gripen C:n ja sen varakoneen lisäksi Ruotsin Ilmavoimat tuovat maanäyttelyyn kolmannen Gripenin, jotta yleisö pääsee tutustumaan koneeseen paremmin.

 

Ruotsin Blaskhawk-kopteri lennolla. Kuva. Perttu Karivalo

Ruotsin Ilmavoimien UH-60M Blackhawk -helikopteri nähdään myös sekä maassa että ilmassa Turun lentonäytöksessä. Blackhawk on todella harvinainen vieras Suomen lentonäytöksissä ja edellinen vierailu oli vuoden 2001 päälentonäytöksessä Jyväskylän Tikkakoskella jolloin USA:n maavoimien Blackhawk oli maanäyttelyssä. Koneen tyyppimerkintä Ruotsissa on HKP16 ja helikopterit lentävät Turkuun Linköpingistä.

 

Blackhawk on yksi yleisimpiä sotilashelikoptereita maailmalla ja sitä on rakennettu vuodesta 1979 tuhansia kappaleita. Pelkästään USA:n maavoimilla (US Army) on ollut yli 2000 Blackhawk helikopteria. Blackhawkia on modernisoitu jatkuvasti ja Ruotsin käyttämä UH-60M (HKP16) versio on nykypäivän vaatimukset täyttävä miehistökuljetushelikopteri, jota voidaan käyttää myös esimerkiksi metsäpalojen sammuttamiseen. Ruotsi on lentänyt Blackhawk helikoptereilla jo yli 25 000 lentotuntia.