25.03.2023 Uutiset

Ilmailuliitto palkitsi Sami Puron, Jukolan Pilotit ry:n, Jussi Forssin ja Oona Tornikosken

Ilmailuliitto pakitsi Jukolan Pilotit ry:n Kotkanpoika-kiertopalkinnolla. Liiton puheenjohtaja Timo Hyvönen ojensi palkinnon ja kunniakirjan Ilari Härköselle ja Pertti Heiniselle.

 

 

 

Suomen Ilmailuliitto palkitsi kiertopalkinnoilla ansioituneita ilmailijoita kevätkokouksessaan 25.3.2023. Paikan päällä palkinnot saivat Jukolan Pilotit ry, Sami Puro ja Jussi Forss.

 

Kotkanpoika-kiertopalkinto Jukolan Pilotit ry:lle

Ilmailuliitto palkitsi Jukolan Pilotit ry:n Kotkanpoika-kiertopalkinnolla. Kotkanpojalla palkitaan ilmailukerho, jonka toiminta on edellisen toimintavuoden aikana ollut erityisen tuloksellista. Vuonna 1980 perustettu Jukolan Pilotit ry on Hyvinkään lentokentällä aktiivisesti toimiva moottorilentokerho.

 

Yhdistyksen jäsenmäärä sekä konekanta ovat perustamisesta lähtien kasvaneet tasaisesti, mutta varsinkin viime vuosina kasvu on ollut nopeaa: Vuonna 2019 jäseniä oli 255 ja kerholla oli neljä lentokonetta. Vuoden 2022 lopussa jäseniä oli 447 ja lentokoneita kuusi. Vuonna 2020 vietiin läpi onnistunut fuusio, jossa toimintansa päättäneen Finnairin Lentokerho ry:n kalusto, varaosat, varallisuus ja lentokoneet lahjoitettiin Jukolan Pilotit ry:lle. Kaikki Finnairin lentokerhon halukkaat jäsenet siirtyivät tässä yhteydessä Jukolan Pilotit ry:n jäseniksi. Vuosittain Jukolan Piloteissa lennetään 1200–1400 tuntia. Osa lennoista on jo vuosikymmenten ajan ollut SAR- ja palovalvontalentoja.

 

Jukolan Pilotit on DTO-lentokoulutusorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 20 uutta lentäjää. Kerho antaa koulutusta yksityislentäjien PPL- ja LAPL-lupakirjoihin sekä yölento- ja taitolentokoulutusta. Koneiden lisäksi Jukolan Piloteilla on perusmittarilentämisen harjoitteluun hyvin soveltuva Frasca 241 -simulaattori OH-BBK.

 

Malmin lentoaseman sulkemiseen liittyen on liikenne- ja viestintäministeriö viime vuosina myöntänyt tukea Etelä-Suomen pienlentokentille  toiminnan kehittämiseen. Jukolan Pilotit ry:lle tämä mahdollisti uuden 920 neliöisen lämpimän lentokonehallin rakentamisen. Samassa yhteydessä Jukolan Pilotit toteutti omin varoin lentokentän uuden tieyhteyden portteineen, asfaltoidun parkkipaikan sekä kahdeksan lämpötolpalla varustettua pysäköintipaikkaa lentokoneille. Jäsenistön mittava talkootyö oli ratkaisevaa kaikissa edellä mainituissa hankkeissa.  Yhdistys toteutti vuonna 2019 kerhorakennuksen laajennuksen ja otti käyttöön turvallisuushallintajärjestelmän SMS:n.

 

Sami Puro

Suomen Ilmailupatsas Sami Purolle

Suomen Ilmailupatsaalla voidaan palkita Suomen siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi ansioituneesti toiminut henkilö. Ilmailuliitto palkitsi Sami Puron, joka perusti ystäviensä kanssa jo vuonna 1998 keskusteluryhmän Flight Simulator Finlandin yhdistämään lentosimulaattoriharrastajia.  Puro toimii edelleen forumin ylläpitäjänä oman lentäjäuransa ohessa.   Nykyään pohjoismaiseksi laajentunut palsta on nimeltään Flightforum, ja siellä keskustellaan niin simulaattoreista kuin varsinaisen ilmailun eri osa-alueista. Erityisen suosittu on ollut palstan Ilmailuhistoria-osasto. Se on selvitellyt joukkovoimallaan melko hankalia yksityiskohtaisia ilmailun historian arvoituksia.

 

Palsta erottuu monista muista somepalveluista hyvän keskusteluetiikan sekä korkeatasoisen asiantuntemuksen ansioista. Palstan jäsenet edustavat hyvin monipuolista ilmailun ammatti- ja harrasteryhmiä. Joukossa on niin simulaattorilentäjiä kuin varsinaisia ilmailijoita laskuvarjohyppääjistä ja pallolentäjistä aina sotilaslentäjiin asti. Keskustelukieli palstalla on suomi. Palsta kannustaa myös ilmailua sivusta seuraavia varsinaisen ilmailun pariin. Joukossa on lukuisia palstan seuraajista harrastelentäjäksi tai ammattilentäjäksi edenneitä.

 

Palstaa ylläpidetään edelleen täysin harrastepohjaisesti. Palsta samalla kerää ja taltioi jatkuvasti kehittyvän ilmailun historiaa.  Tällä hetkellä foorumilla on noin 6000 jäsentä ja kävijäennätys on noin 9 000 kävijää. Sivustoa pääsee siis seuraamaan ilman rekisteröintiä.

 

Ilmailuliitto palkitsi Jussi Forssin Harmon-patsaalla.

 

Harmon Patsas  Jussi Forssille

Harmon Patsas annetaan suomalaiselle lentäjälle tunnustuksena korkealuokkaisesta lentosuorituksesta tai -suorituksista. Helsinkiläinen Jussi Forss voitti siimaohjattujen taistelulennokkien maailmanmestaruuden Wloclawekissä Puolassa 8.–13.8. 2022. Maailmanmestaruuksissa Forss voitti kaikki yhdeksän taistelukierrosta. Kahdella viimeisimmällä finaalikierroksella hän voitti aiemman maailmanmestarin, liettulalaisen  Audris Rastenin. Kilpaluissa oli 37 osallistujaa 17 maasta. Suomi sijoittui hopealle maajoukkuepisteissä.

 

20 vuotta siimaohjattuja taistelulennokkeja harrastanut Forss on tehnyt hyvää tulosta aiemminkin. Hän on ollut muun muassa Euroopan mestaruuksien kuudes ja maailman mestaruuksissa neljäs pariinkin kertaan. Juniorina Forss on saavuttanut mitaleita MM:istä ja EM:istä.

 

Luumun Malja Oona Tornikoskelle

Luumun Maljalla palkitaan suomalainen,  alle 25-vuotias, ilmailun parissa erityisen ansioitunut nainen. Tänä vuonna Ilmailuliitto palkitsee Luumun Maljalla  espoolaisen, vuonna 2003 syntyneen Oona Tornikosken. Hän aloitti tuulitunnelilentämisen 2019 ja laskuvarjohyppäämisen 2022.  Tornikoski on molemmissa lajeissa poikkeuksellisen tavoitteellinen harrastaja. Hän on ollut maailmanmestari Inka Cagnasson valmennuksessa harjoitellessaan tunnelilentämisen SM-kilpailuihin 2022. Tornikosken tunnelilaji on freestyle. Tornikoski on lahjakas, motivoitunut ja ahkera harjoittelija.