10.03.2023 Uutiset

Sveitsin Ilmavoimien Hornet päälentonäytökseen Turkuun

Esityslentäjä, Kapteeni Yannick ‘Fönsi’ Zanata lentää näytöksessä Hornet hävittäjällä.

Kuva:  Copyright © Swiss Department of Defence, Public Defence and Sport DDPS.

 

Sveitsin Ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa 17.–18.6.2023 Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen F/A-18C Hornet sooloesityksellä. Kapteeni Yannick ‘Fönsi’ Zanata tulee näyttämään Turun taivaalla, miten Hornet vääntyy ja kääntyy sveitsiläisten käsissä. Sveitsi lentää vastaavilla Hornet hävittäjillä kuin Suomen Ilmavoimat ja yleisöllä onkin erinomainen mahdollisuus nähdä sekä Sveitsin että Suomen Ilmavoimien Hornet lentoesitykset Turun päälentonäytöksessä.

 

Genevestä kotoisin oleva kapteeni Zanata palvelee Sveitsin Ilmavoimien 17. laivueessa ja on toiminut Hornet esityslentäjänä vuodesta 2021. Hänellä on yli 2000 lentotuntia, joista puolet Hornetilla. Suomen ja Sveitsin Ilmavoimat ovat tehneet pitkään Hornet yhteistyötä ja molemmat maat valitsivat F-35A monitoimihävittäjän Hornetin seuraajaksi.

 

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla Päälentonäytöksessä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa. Päälentonäytöksen järjestää vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK), mikä on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. TLK järjesti myös edelliset Turun lentonäytökset 2019, 2015 ja 2011.

 

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen aikana Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta. Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

 

Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta tiedotetaan kevään aikana. Suomen tulevan NATO jäsenyyden myötä useat NATO-maat ovat osallistumassa Turun päälentonäytökseen. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat kevään aikana ja niistä tiedotetaan varmistusten saavuttua.

 

Lentonäytös järjestetään  yhteistyössä Finavian Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa. Reittiliikenne toimii normaalisti Turun lentoasemalla lentonäytöksen aikana.

 

LIsätietoja