10.03.2023 Uutiset

Suuri C-17A-kuljetuskone ja Belgian Ilmavoimien F-16 demoteam päälentonäytökseen Turkuun

Heavy Airlift Wingin C-17A kuljetuskone.  Kuva: Heavy Airlift Wing

 

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Päälentonäytöksessä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa. Päälentonäytöksen järjestää vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. TLK järjesti myös edelliset Turun lentonäytökset 2019, 2015 ja 2011.

 

Yhteiseurooppalainen Heavy Airlift Wing (HAW) jossa Suomi on myös mukana, on vahvistanut osallistuvansa Turun päälentonäytökseen suurella Boeing C-17A Globemaster III -kuljetuskoneella. HAW:lla on kolme C-17A-kuljetuskonetta ja sen kotitukikohta on Unkarissa Papan tukikohta. HAW perustettiin 2009 vastaamaan usean Euroopan maan kuljetustarpeisiin osana Strategic Airlift Capability -hanketta. HAW:n vahvuus on 155 sotilashenkilöä 12:sta jäsenmaasta.

 

Maat  ovat Alankomaat, Bulgaria, Liettua, Norja, Puola, Romania, Ruotsi, Slovenia, Suomi, Unkari, Viro ja Yhdysvallat. SAC-jäsenmaat lähettävät henkilöstöään HAW:iin tilapäisiin tai pysyviin tehtäviin. SAC-jäsenmaat ovat HAW:n toiminnan alusta alkaen tilanneet humanitaarisen avun kuljetuksia joukoilleen ja kalustolleen, joita niiden on lähetettävä, sijoitettava tai uudelleensijoitettava voidakseen tukea kansallisten velvoitteidensa tai YK:n, EU:n tai Naton jäseninä niille lankeavien velvoitteiden täyttämistä sekä harjoitusten, koulutuksen ja humanitaarisen avun toteuttamista. C-17A on suuri kuljetuskone. Koneen pituus on 53 metriä ja siipien kärkiväli myös yli 50 metriä. Se tuleekin olemaan yksi maanäyttelyn tähdistä.

 

Belgian Ilmavoimien F-16 soolo demoteam osallistuu myös Turun päälentonäytökseen. Konetta koristaa upea erikoismaalaus. Belgian Ilmavoimien F-16 sooloesitys on yksi arvostetuimmista F-16 esityksistä ja monet pitävät sitä yhtenä maailman parhaista, ellei parhaana esityksenä. F-16 on ollut vuosia NATO:n päähävittäjätyyppi Euroopassa. Belgia on operoinut F-16 kalustolla 40-vuottaja ja korvaa F-16 koneet F-35A kalustolla vuoteen 2028 mennessä. Belgian F-16 esityslentäjä on Senior Captain Steven ”Vrieske” De Vries joka on ensimmäinen F-16 ohjaaja USA:n ulkopuolella joka on saavuttanut 5000 lentotuntia F-16 koneella. Vrieske aloitti F-16 lentämisen 21-vuotiaana vuonna 1994.

 

Lisätietoja

 

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.–18.6.2023. Päälentonäytöksessä yleisöllä on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa, harrasteilmailua ja kokea koko ilmailun huuma sen eri muodoissa. Päälentonäytöksen järjestää vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. TLK järjesti myös edelliset Turun lentonäytökset 2019, 2015 ja 2011.

 

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

 

Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

 

Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta tiedotetaan kevään aikana. Suomen tulevan NATO jäsenyyden myötä useat NATO maat ovat osallistumassa Turun päälentonäytökseen. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat kevään aikana ja niistä tiedotetaan varmistusten saavuttua.

 

Lentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa. Reittiliikenne toimii normaalisti Turun lentoasemalla lentonäytöksen aikana.