15.02.2023 Uutiset

Laskuvarjohyppääjien tapaamisessa opittiin uutta ja palkittiin menestyjiä

Laskuvarjohyppääjien Turpaboogieissa oli runsas osanotto. Kuva: Jari Lehti

 

 

Tandemtehdas ja Ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunta järjesti laskuvarjourheilijoiden vuotuisen tapaamisen, Turpaboogien, 11.–12.2. Helsingissä Föönisssä ja Pihka Sompassa. Paikalla oli noin 100 innokasta hyppäämisen harrastajaa kuuntelemassa monipuolisia esityksiä, joita pitivät suomalaiset ja pari ulkomaalaistakin asiantuntijaa.

 

 

Tandemtehtaan Mauri Väistö oli saanut tapahtumaan mukaan muun muassa Amy Chmeleckin, joka luennoi isoway-hyppäämisestä ja kertoi Project 19 -kuulumiset. Chmeleckillä on 20 000 hyppyä ja 4 000 tuntia tuulitunnelikokemusta. Maailmanennätyksiä hänellä on plakkarissa 20, maailmanmestaruuksia viisi ja jenkkimestaruuksia 10. Chmeleck on Red Bull Air Force -tiimin jäsen, ja hän on ollut mukana lukemattomissa eri elokuvatuotannoissa ja -stunteissa.

 

 

Muita esiintyjiä ja esitelmiä oli kaksipäiväisessä tapahtumassa runsaasti. Saimme kuulla hyppykerhojen kuulumiset Jarkko Oravan vetämänä. Timo Kokkonen kertoi Laskuvarjotoimikunnan kuulumiset ja esitteli muun muassa Turpaboogien historiaa. Jere Byman esitteli uutta Paraportal-projektia. Leena Väistö johdatti meidät ymmärtämään, että pelko on paras hyppykaveri. Jari Lehti kertoi, että miksi jokaisen kannattaa liittyä Suomen Ilmailuliittoon. Hän kertoi esimerkiksi liiton tarjoamasta vakuutusturvasta. Mauri Väistön osuudessa kuulimme onnettomuustilastoista tuulitunnelissa. Härmäläänen varjosaarnaaja Juho Mäntylä esittely kilpailulajiaan Canopy Pilotingia ja antoi tärkeitä turvallisuusvinkkejä niin varjon valitsemiseen kuin lajin harjoittelun aloittamiseen. Huippuvalmentaja Marius Sotbergin esitelmän otsikkona oli Mental performange in flying, jonka tärkeät opit herättelivät yleisöä. Satu Ahola on tehnyt itselleen harrastuksestaan työn ja kertoi siitä kuulijoille. Hyppyarjen kalustotietoiskun toi meille Jussi Sistonen. Ohjelma päättyi perinteiseen turvallisuusilmoituksien kertomaan, jossa Kimmo Paularanta kävi seikkaperäisesti viime vuoden ilmoituksin antia läpi lukuisten tilastojen, analyysien ja johtopäätösten kautta.

 

Lisää informaatiota löytyy ja pidettyjä esityksiä tulee Laskuvarjotoimikunnan sivuille.

 

Laskuvarjotoimikunnan kalustovastaava Jussi Sistonen kertoi kalustoasioista Turpaboogieissa. Kuva: Jari Lehti

 

Menestyneet laskuvarjourheilijat palkittiin

Luentojen lisäksi ohjelmaan kuului lauantai-illan perinteinen palkintojen jako. Liiton laji- ja valmennuspäällikkö Jari Lehdellä sekä liiton varapuheenjohtajalla ja Laskuvarjotoimikunnan puheenjohtajalla Timo Kokkosella oli kunnia ojentaa palkintoja vuonna 2022 menestyneille laskuvarjourheilijoille.

 

Ensin palkittiin uudet Suomen ennätykset. Ilmasirkus eli Teemu Hietakari, Simo Leminen ja Jani Lyttinen olivat jälleen parantaneet Canopy Formation (CF) 2-way sekvenssin ennätystä. Uusi ennätys syntyi elokuussa SM-kilpailuissa Vesivehmaalla ja on 26 pistettä.

 

CF-lajissa tehtiin kaksi muutakin ennätystä. Elokuussa Vesivehmaalla Pasi Pirttikoski, Matti Pirttikoski, Jari Lehti, Marko Paukkunen, Lauri Rantaniemi ja Petra Vuorinen tekivät 6-waylla 4 pistettä täyspuruilla. Heinäkuussa Immolassa tehtiin suurin 2-pisteen sekvenssi 10-way, jossa olivat mukana Pasi Pirttikoski, Jukka Rönkkö, Terhi Lehtonen, Markus Rytömaa, Heikki Kammonen, Jari Lehti, Marko Paukkunen, Matti Pirttikoski, Salla Kalsi ja Petra Vuorinen. Molemmilla edellisillä ennätyksillä oli lisäksi kuvaajana Teemu Hietakari.

 

Juho Mäntylä  teki Canopy Piloting (CP) -lajissa pituudessa uuden Suomen ennätyksen 150,16 metriä. Hän teki ennätyksen MM-kilpailuissa lokakuussa Arizonassa USA:ssa.

 

Tatjana Maksudovi paransi Wingsuitin (WS) naisten matkan Suomen ennätystä  Vesivehmaan SM-kilpailuissa kaksi kertaa. Ensimmäinen oli 3 046 metriä ja seuraavana päivänä hän vielä teki tätäkin paremman tuloksen 3 552 metriä. Lisäksi Jussi Lahenius teki samoissa kilpailuissa avoimessa sarjassa nopeudelle uuden Suomen ennätyksen 297 km/h ja Marko Mäkelä ajan ennätykseksi 85,7 sekuntia.

 

Ilmailuliiton hopeinen ansiomerkki jaettiin Simo Arolle. Ansiomerkki annetaan tunnustuksena Suomen siviili-ilmailun hyväksi suoritetusta työstä tai saavutuksesta. Laskuvarjotoimikunta on hakenut Arolle hopeista ansiomerkkiä. Aro on ollut Laskuvarjotoimikunnan jäsenen ja hyppylentotoimintavastaava vuosina 2017–2022. Hän on osallistunut merkittäväsi suomalaisen laskuvarjohyppylentämisen ja erityisesti sen turvallisuuden kehittämiseen. Lisäksi hän on toiminut Ilmailuliiton Turvallisuustoimikunnassa puheenjohtajana vuoden 2018 ja alkuvuoden 2019 ja  jäsenenä vuoden 2022 loppuun sekä ilmatilatyöryhmässä puheenjohtajana vuosina 2019–2022.

 

Laskuvarjotoimikunnan elämäntapapalkinnon sai Olli-Pekka ”Oopee” Luomajoki. Elämäntapapalkinnon kriteereinä ovat:

  • Vähintään 25 vuotta elämäntapaa.
  • Elämäntapa on auttanut huomattavasti lajia ja lajin parissa olevia.
  • Kansainvälinen toiminta tai todella merkittävä ja arvostettu kansallinen toiminta.

 

Luomajoen  kohdalla nämä kriteerit täytyvät kirkkaasti. Hän on pitkän laskuvarjohyppyuransa aikana osallistunut monella osa-alueella huomattavalla tavalla lajin kehittämiseen suomessa.  Luomajoki aloitti hyppäämisen 1978 ja jatkaa sitä  edelleen. Luomajoki suoritti C-lisenssin 1979 ja on ollut PL- ja tandemhyppymestari vuodesta 1993. Hänen kelpoisuutensa ovat VPK, PL-HM, IAD-HM ja  THM-eksaminaattori. Hän on ollut USPA:n tandem Instructor Examiner vuodesta 2005. Hänellä on tandemhyppymestarien koulutus, valmistajien hyväksymänä, Strong Enterprises vuodesta 2005 ja Sky Wide Systems vuodesta 2018,  USA:n FAA Master Parachute Rigger kelpoisuus 2010 ja kalustomestari C:n pätevyys 2011.

 

Luomajoella on laskuvarjohyppyjä reilut 3000, joista yli 1000 on oppilaspudotusta ja 650 tandemhyppyä. Hänellä on tandemhyppymestareiden kouluttamisessa ”oppilaana” tandemilla 150 hyppyä.

 

Luomajoki on ollut Ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunnan koulutus- ja turvallisuuskomiteassa vuodet  2004–2006, 2009–2013 ja 2022. Skydive Karjalassa hän on ollut hyppymestari vuodesta 1993, koulutuspäällikkönä 1994–1996, kalustopäällikkönä 2009–2014, hallituksen jäsenenä 2009–2013 sekä puheenjohtajana 2017–2022. Vuonna 2023 hän jatkaa SDK:n hallituksen jäsenenä ja turvallisuuspäällikkönä. Kuvaajana hänen saavutuksensa ovat FS-SM 4-way (open): 1 kulta, 1 hopea ja 2 pronssia. Hän on tehnyt kuviohypyn Suomen ennätykset 58-way Stupino 2005 sekä 63-way Empuriabrava 2009.

 

Luomajoki on osakas Saimaa Aviation Oy:ssä, ja hän omistaa ja operoi C-208 Caravania, jonka tunnus on OH-SIS. Luomajoki lentää hyppylentoja C-206:lla ja on  kouluttautumassa hyppylentäjäksi C-208 Caravanilla. OoPee Productions aloitti 2001 pääosin ilmakuvaustoimintaa. Vuonna 2011 palkinnon saaja perusti Oopee Ratings & Rigging Oy:n.

 

Vuoden laskuvarjourheilija – Nesteen malja – luovutettiin Juho Mäntylälle. Mäntylä on saanut ensimmäisen lisenssin vuonna 2011. Hän on ollut kouluttaja vuodesta 2014 alkaen. Mäntylän hyppymäärä on tällä hetkellä noin 1 700, ja hän on voittanut neljänä vuotena SM-kultaa. Mäntylä on edustanut Suomea kaksi kertaa MM-kilpailuissa. Mäntylällä on useita Suomen ennätyksiä. Hän oli kaudella 2022 SM-tasolla suvereeni ykkönen Canopy Piloting -lajin jokaisessa tehtävässä.

 

Valinta tehtiin kansainvälisen kilpailumenestyksen perusteella MM-kilpailuissa Eloyssa USA:ssa Canopy Piloting -luokassa, jossa oli 67 kilpailijaa. Mäntylän paras yksilösijoitus oli matkatehtävän 8. ja kokonaistuloksissa 14. Nämä ovat todella merkittäviä lajissa, jossa on paljon kilpailijoita, joista moni tekee sitä ammatikseen.