29.08.2022 Uutiset

Lassi Nurila voitti F3A-luokan Suomen ja Euroopan mestaruudet

Lassi Nurila voitti Euroopan mestaruuden. Kuva: Antti Aho-Mantila

 

 

Tuore Suomen mestari, Lassi Nurila voitti Euroopan mestaruuden radio-ohjattavien taitolennokkien F3A-luokassa. Euroopan mestaruuksista kilpailtiin Espanjan Zamorassa 21.–28.8.

 

Kilpailu avattiin näyttävin menoin sunnuntaina 21.8. Maanantaiaamuna alkoi neljän päivän alkukierrosrupeama. Kilpailussa oli viiden tuomarin paneeli, joka koostui kokeneista eri Euroopan maiden tuomareista. Aamu- ja iltapäivälennot suoritettiin eri lentolinjoilla; näin vältettiin auringonpaiste lentosektorissa. Alkukierrosten jälkeen johdossa oli Sveitsin Sandro Matti 2997 pisteellä ja heti perässä tuli Lassi Nurila 2990 pisteellä. Semifinaaliin pääsi 20 parasta. Toinen suomalaiskilpailija, Antti Aho-Mantila oli tässä vaiheessa sijalla 30.

 

Perjantain välipäivänä kilpailijat valmistautuivat semifinaaliin, jossa lennettiin vaikeampaa, kahden vuoden välein vaihtuvaa F-23 ohjelmaa. Ohjelma on kuitenkin ennalta kaikkien tiedossa samoin kun helpompi alkukierrosohjelmakin.

 

Semifinaalin lähtöjärjestyksessä arpaonni ei suosinut Nurilaa, joka sai starttasi aamun toisena kilpailijana. Lennon alkupuolella näkyi tuntuman puute eikä pilotti ei päässyt oikein keliin kiinni eikä hallinnut tilaa. Ensimmäinen kierros meni 1000 pisteellä Itävallan Gernot Bruckmannille, toiseksi tuli Sveitsin Matti 999 pisteellä. Nurila sijoittui kolmanneksi 971 pisteellä. Iltapäivällä toisella semifinaalilennolla Nurila hallitsi lennätyksen aamua paremmin ja tuomarit pitivät esityksestä.

 

Kymmenen parasta pilottia eteni sunnuntain finaaliin, jossa lennettiin kaksi ennalta tuntematonta lento-ohjelmaa ja yksi F-23 finaaliohjelma. Finaaliin lähdetään puhtaalta pöydältä niin, ettei alkukierrosten ja semifinaalin tuloksia enää huomioida. Finaaliin voittaja ratkeaa kolmen finaalissa lennätetyn ohjelman perusteella.

 

Finaalin ilmapiiri oli hieman jännittynyt, kun kilpailijat kävivät tuntemattomia ohjelmia läpi avustajiensa kanssa. Nyt olisi edessä se neljä vuotta odotettu päivä, kun Euroopan mestaruus ratkaistaan. Nurila lennätti ensimmäisen tuntemattoman ohjelman samoin kuin toisen kierroksen F-23-ohjelman mallikkaasti. Hän sai molemmista kierroksista 1000 pistettä. Kahden ensimmäisen kierroksen ajan Nurila ja Matt olivat melkein tasoissa, Sveitsin Mattilla oli yksi piste vähemmän.

 

Viimeinen kierros oli jälleen tuntematon ohjelma. Kahden hyvän lennon tuomat paineet olivat  Nurilalle liikkaa eivätkä kierteet viimeisellä kierroksella enää napsahtaneet kohdalleen ja muitakin vaikeuksia oli muun muassa etäisyyden kanssa. Viimeisen kierroksen voitti Itävallan Bruckmann (1000 p.), toiseksi tuli Sveitsin Matti (988 p.) ja kolmanneksi Nurila (987 p.). Yhteen lasketuissa loppupisteissä Nurilan etumatka riitti yhdellä pisteellä voittoon ennen Sandro Mattia. Kolmanneksi sijoittui, vain seitsemän pisteen päässä, Gernot Bruckmann.

 

Kisakylän ympärillä oli kolme harjoituskenttää, joissa kilpailijat pääsivät ottamaan tuntumaa paikallisiin olosuhteisiin, mikä olikin tarpeen, koska kisakenttä oli noin 650 m korkeudella merenpinnasta ja lämpötila huiteli 35 asteessa.

 

Euroopan mestaruuksien joukkuekilpailussa Suomi oli sijalla 11. Joukkuekilpailun voitti Itävalta, toiseksi tuli Sveitsi ja kolmanneksi Espanja. Joukkueita oli yhteensä 14. Suomea edustivat Lassi Nurila ja  Antti Aho-Mantila.

 

Tulokset

 

Suomen mestaruus Nurilalle

Radio-ohjattavien taitolennokkien Suomen mestaruudesta kilpailtiin kolmessa eri osakilpailussa. Sääntöjen mukaan kahden osakilpailun voitto riittää Suomen mestaruuden voittoon. Nurila osallistui Kälviällä ja Seinäjoella järjestettyihin osakilpailuihin ja varmisti mestaruusvoittonsa Seinäjoella 6.–7.8.