15.08.2022 Uutiset

Jussi Forss siimaohjattujen taistelulennokkien maailmanmestariksi

Jussi Forss voitti maailmanmestaruuden Puolassa. Kuva: Anne Forss

 

32-vuotias Jussi Forss voitti siimaohjattujen taistelulennokkien maailmanmestaruuden Wloclawekissä Puolassa 8.–13.8. Forss voitti kaikki yhdeksän taistelukierrosta, kaksi viimeisintä niistä finaalissa aiempaa maailmanmestaria, liettualaista Audris Rastenia vastaan.

 

Lennokkipojat ry:tä edustava, Helsingissä asuva Forss harjoittelee Vantaan Petikossa. 20 vuotta siimaohjattuja taistelulennokkeja harrastanut Forss on tehnyt hyvää tulosta aiemminkin. Hän on ollut muun muassa Euroopan mestaruuksien kuudes ja maailman mestaruuksissa neljäs pariinkin kertaan. Juniorina Forss on saavuttanut mitaleita MM:istä ja EM:istä.

 

–Taito, tekniikka ja taktiikka, Forss tiivistää menestysreseptin.

–Taktiikan pitää olla kohdallaan ja peliälyä tarvitaan. Kun näitä hommia on katsellut, vastustajatkin ovat tulleet tutuiksi. Kaikkia vastaan pitää olla lääke, mitä tehdään. Tekniikan pitää olla kohdallaan ja koneiden huippuluokkaa. Kun kalusto on huippuluokkaa, pystyy keskittyä lennättämiseen, hän selventää.

 

Siimaohjatun lennokin siivenkärjestä lähtee kaksi 16 metrin pituista ohjaussiimaa, joiden toisessa päässä on ohjauskahva. Lennättäjä pitelee kahvasta lennätyskehän keskellä ja pyrkii saamaan lennokkinsa joko lentämään mahdollisimman kovaa, tekemään virheettömästi taitolentoliikkeitä tai katkaisemaan viholliskoneen perässä roikkuvan nauhan (streameri).

 

Siimaohjattavien lennokkien kisoissa on neljä luokkaa: nopeuslento, taitolento, joukkuenopeuslento ja taistelulento. Taistelulennossa kilpakumppanit koettavat potkurillaan katkaista toistensa lennokkiin kiinnitetyn nauhan eli streamerin.
Yhden erän pituus on neljä minuuttia + puolen minuutin käynnistysaika. Pisteitä saa lentoajasta – yksi piste per sekunti eli täydestä lentoajasta 240 pistettä. Jokaisesta streamerin leikkauksesta saa 100 pistettä.

 

Koneen kärkiväli on tavallisesti 1,20 metriä ja polttomoottorin tilavuus 2,5 kuutiosenttiä. Moottori tankataan vain yhtä erää varten eli siihen laitetaan noin viideksi minuutiksi polttoainetta.

 

Suomi joukkueena toinen

Muista suomalaisista kilpailijoista siimaohjattujen taistelulennokkien luokassa Timo Forss löytyy tuloslitan sijalta 26 samoin kuin Laura Leinokin. Kimmo Valkosen sijoitus on 37. Laura Leino oli siimaohjattujen taistelulennokkien  naisten sarjassa luokassa toinen. Naisten sarjaan osallistui kolme kilpailijaa.

 

Suomi sijoittui joukkueena toiseksi taistelulennokkien sarjassa. Sarjaan osallistui 17. maata.

Samassa kilpailussa kilpailtiin myös siimaohjattujen nopeuslennokkien luokassa. Jari Valo oli 20. Siimaohjattujen taitolennokkien luokkaan ei osallistunut suomalaisia.

 

Tulokset F2D MM- Puola 2022