18.06.2022 Uutiset

Pori Airshowssa voi tutustua monipuolisesti ilmailuun – päätähtenä on Patrouille Suisse

Patrouille Suisse on tunnettu näyttävistä punavalkoisista F-5E hävittäjistä. Kuva: Perttu Karivalo

 

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Pori Airshow alkoi tänään lauantaina 18.6. Aamupäivän sateisesta säästä huolimatta yleisö on päässyt ihastelemaan lentoesityksiä ja tutustumaan monipuoliseen maanäyttelyyn.

 

F35. Kuva: Rich Cooper

Runsaasti kiinnostusta herättävä kone on Lockheed Martin F-35 Lightning II häivehävittäjä. Viidennen sukupolven F-35-hävittäjä on Suomessa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Suomen Ilmavoimat valitsi konetyypin Hornetin seuraajaksi.  Paikalla on myös koneen valmistaja, Lockheed Martin.

 

P-3C Orion. Kuva: Kirsi Seppälä

Maanäyttelyssä erityistä huomiota herättävä kone on Saksan merivoimien P-3C Orion merivalvonta- ja sukellusveneentorjuntakone. Koneen vieressä seistessä voi tuntea itsensä pieneksi: Koneen pituus on lähes 36 metriä ja siipien kärkiväli yli 30.

 

NH90 Kuva: Kirsi Seppälä

Maanäyttely hellii helikoptereiden ystäviä, sillä nähtävillä on muun muassa Saksan maa- ja merivoimien ja Ruotsin Ilmavoimien helikopterit. Saksan maavoimien kopteri on ”HEER”:n NH90. Ruotsin Ilmavoimien NH90-koptereista mainittakoon, että ne on valmistettu Suomessa. Ruotsalaisten kopterit erottaa saksalaisista ja suomalaista vastaavista värityksensä ja korkeamman ohjaamon ansiosta.

 

Harrasteilmailun ystävien kannattaa suunnata Ilmailuliiton teltalle. Siellä voi tutustua esimerkiksi purjelentoon ja kokeilla lentämistä Vaasan Lentokerho ry:n purjelentosimulaattorilla. Kokemus on aidon tuntuinen, sillä Astir CS 77 -purjekoneen ohjaamossa istuva näkee edessään laajalla kankaalla maiseman, jossa lentää. Purjelentosimulaattorin ohjelma on Silent Wings.

 

Harraste- ja urheiluilmailuun voi tutustua Suomen Ilmailuliiton teltassa. Kuvan nuori pääsee lentämään Vaasan Lentokerho ry:n purjelentosimulaattorilla. Kuva: Kirsi Seppälä

 

Harrasteilmailussa riittää katsottavaa, sillä paikalla on niin kuumailmapallokori kuin kaksi autogyroakin ja paljon muuta, esimerkiksi lennokit ovat esillä kahden eri kerhon voimin. Paikalla olevissa kerhoissa harrastetaan useita lajeja. Niinpä harrasteilmailusta kiinnostunut saa varmasti vastauksen kysymyksiinsä – ja kannustusta liittyä ilmailijoiden joukkoon.

Valiolentäjät ry panostaa lennokkitoiminnassa nuorisotyöhön. Kursseja on pidetty yhdessä seurakuntien kanssa. Kuva: Kirsi Seppälä

 

Vaikka Pori Airshow aloitettiin 18.6. sateisessa säässä, tunnelma platalla oli innostunut. Kaiken kukkuraksi lauantai-iltaa kohti odotetaan kirkastuvaa säätä samoin kuin sunnuntaiksi. Vielä ehdit Poriin  – lentonäytös päättyy sunnuntaina 19.6. kello 18. Tervetuloa!