17.06.2022 Uutiset

Ilmavoimien uusi F-35 häivehävittäjä Porin lentonäytökseen

F35. Kuva: Rich Cooper

Lockheed Martin F-35A Lightning II häivehävittäjä saapuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Porin lentoasemalle 18.-19.6.2022. Tämä on ensimmäinen kerta, kun viidennen sukupolven F-35 taistelukone vierailee Suomessa Ilmavoimien valittua F-35 koneen Hornetin seuraajaksi HX-hankkeessa 10.12.2021. Nyt yleisöllä on mahdollisuus tutustua Ilmavoimien tulevaan hävittäjään. Vain kerran aikaisemmin, Turussa 2019, F-35 on ollut mukana lentonäytöksen maanäyttelyssä yleisön nähtävänä. Myös koneen valmistaja, Lockheed Martin, esittelee Porissa F-35A Lightning II konetta omalla osastollaan.

 

Poriin saapuu kaksi USA:n Euroopan ilmavoimien F-35A taistelukonetta. Koneet tulevat Poriin RAF Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta Britanniasta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (USAFE) tukikohta. F-35A koneet korvasivat BoeingF-15C koneet Lakenheathin tukikohdassa. F-35A koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, eivätkä osallistu lento-ohjelmaan.

 

Lockheed Martinin F-35 Lightning II on maailman ensimmäinen viidennen sukupolven monitoimihäivehävittäjä, joka on suunniteltu vastaamaan nykyisiin ja tulevaisuuden uhkiin. Yhdistämällä häiveominaisuudet, sensorifuusion ja monipuolisen tilannekuvan F-35- hävittäjä kykenee vaativiin taistelutehtäviin.

 

F-35 on maailman kallein taistelukoneprojekti. Koko F-35 projektin elinkaarikustannukseksi on arvioitu yli 1700 miljardia dollaria. Suomeen hankittavien 64 F-35A koneen ja niiden käyttöönoton kustannus oli rajattu HX-hankkeessa kaikille ehdokkaille 10 miljardiiin euroon. Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien F-35A koneet toimitetaan Lapin Lennostoon Rovaniemelle 2026.

 

F-35 koneesta on kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C. F 35:n ovat valinneet seuraavaksi taistelukoneeksi mm. Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia. Näistä neljä ensimmäistä korvaa F-16 koneet F-35 kalustolla ja Italia sekä Britannia Tornado rynnäkkökoneet.

 

Lisää Pori Airshowsta 

Osta lippu ennakkoon!