19.03.2022 Uncategorized

Ilmailuliitto palkitsi Jouni Makkosen, Aki Suokkaan, Sara Salosen ja Air Pilot ry:n

Jouni Makkonen jonottaa starttivuoroaan MM-kilpailuissa Krushevossa, Makedoniassa 2019. Kuva: Taina Takanen

 

Suomen Ilmailuliitto palkitsee kiertopalkinnoilla vuosittain ansioituneita harraste- ja urheiluilmailijoita. Ilmailuyhteisö esitti palkittavia Ilmailuliiton hallitukselle, joka päätti palkintojen saajista  18. helmikuuta 2022.

 

Varjoliitäjä Jouni Makkonen Harmon-patsas

Ilmailuliitto palkitsee varjoliitäjä Jouni Makkonen Harmon-patsaalla. Harmon-patsas annetaan suomalaiselle lentäjälle tunnustuksena edellisen vuoden kuluessa tehdyistä korkealuokkaisesta lentosuorituksesta tai -suorituksista.

Jouni Makkonen lensi moottorittomalla varjoliitimellä kesäkuussa 2021 Suomessa Euroopan ennätyksen, hieman yli 500 kilometriä. Ennätyslennon pituus oli 500,86 kilometriä. Reitti kulki Lahden itäpuolelta Pudasjärvelle. Lentoaika oli 10 tuntia ja yksi minuutti. Makkonen lähti lennolle kello 11.38 ja laskeutui 21.39.

 

Moottorittomalla varjoliitimellä on ylitetty 500 kilometrin matka maailmalla vain muutaman kerran. Näitä paikkoja ovat olleet muun muassa Meksiko, Brasilia ja Yhdysvaltojen Texas, mitkä ovat lämpimiä paikkoja. 500 kilometrin matkan ylittäminen Euroopassa on varjoliitopiirejä puhuttava aihe. Matkan lentäminen  Suomessa on herättänyt maailmalla ällistystä. Varjoliidin hinataan ilmaan, jossa lentäjä lisää korkeuttaan nousevissa ilmavirtauksissa ja liitää eteenpäin uuteen nostoon keräämään korkeutta. Nouseva ilmavirtaus syntyy, kun aurinko lämmittää maata.

Lue lisää

Videoesittely palkitsemisesta

 

Aki Suokas, Hollola, Suomen Ilmailupatsas

Suomen Ilmailupatsas annetaan Suomen siviili-ilmailun alalla tai sen hyväksi edellisten vuosien aikana ansioituneesti toimineelle henkilölle. Ilmailuliitto palkitsee  Aki Suokkaan, joka on kehittänyt harrasteilmailua monien vuosien ajan monipuolisesti.

 

Sara Salonen, Kouvola, Luumun malja

Luumun Malja jaetaan kannustuksena vuodeksi kerrallaan suomalaiselle nuorelle, enintään 25-vuotiaalle naiselle, joka on erityisen ansioitunut ilmailun parissa.

Nyt 21-vuotias Sara Salonenon kunnostautunut toistuvasti purjelennon maaliinlaskukisoissa. Kesällä 2021 hän kirjasi purjelennon Onlinecontestiin 31 matkalentoa, niistä merkittävimpänä 500 kilometrin FAI-kolmio. Lentäjä osallistuu tänä vuonna purjelennon nuorten MM-kilpailuihin.

 

Air Pilot ry, Kauhajoki, Kotkanpoika-kiertopalkinto

Kotkanpoika-kiertopalkinto annetaan sille ilmailukerholle, jonka toiminta on edellisen vuoden aikana ollut erityisen tuloksellista.

 

Kauhajoella toimiva Air Pilot ry ylläpitää paikkakunnan lentokenttää ja kouluttaa aktiivisesti ultrakevyt- ja moottorilentäjiä sekä toimii yhteistyössä paikkakunnan muiden lajien, varjoliidon ja purjelennon, lajikerhojen kanssa. Air Pilotin toiminnassa painottuu ilmailuturvallisuus kertaustilaisuuksien ja kertauskoulutuksen kautta. Ilmailukerho on järjestänyt kerholaisten ja muiden ilmailijoiden yhteisiä, viikoittaisia ryhmälentoja vuodesta 2008 asti. Kerho on järjestänyt 20 vuoden ajan Suomen, jos ei maailman suurimman jäälentotapahtuman Nummijärvi Fly In -tapahtuman. Lisäksi kerho on järjestänyt syksyisin isomman Konerieha-tapahtuman, jossa ilmailua on tuotu tutuksi muun alueen toimeliaisuuden ohella.