25.01.2021 Tiedotteet

Drone-lennättäjien rekisteröidyttävä – uusi palvelu on nyt avattu

Miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen lennättäjien on helmikuun alusta lähtien rekisteröidyttävä, perehdyttävä lennättämisen oppimateriaaleihin ja suoritettava verkkokoe. Fintrafficin lennonvarmistus on nyt avannut uuden drone-käyttäjille suunnatun SkyNavX-palveluportaalin, jossa niin ammattimaiset kuin harrastajalennättäjät voivat jatkossa rekisteröityä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille.  Asia käy ilmi Fintrafficin 25.1.2021 päivätystä  tiedotteesta.

 

–Miehittämättömien ilma-alusten suosio on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Tulevina vuosina dronejen hyödyntäminen myös kaupallisessa liiketoiminnassa tulee lisääntymään. Tämän vuoksi on tärkeää, että meillä on Suomessa käytössämme hyvät palvelut, joiden avulla varmistamme sujuvan ilmatilan käytön eri ilmailumuotojen välillä. Haluamme kehittää nyt avatusta SkyNavx-palvelustamme jatkossa drone-lennättäjien palveluportaalin, jonne tuomme tarjolle muun muassa ilmatilannekuvan, lennonneuvontapalvelun ja kauppapaikan. Alkuvaiheessa siellä voi rekisteröityä Traficomin ylläpitämään drone-käyttäjien rekisteriin”, sanoo johtaja Pasi Nikama Fintrafficin lennonvarmistuksesta.

 

Drone-käyttäjien rekisteröinnistä, oppimateriaaleista ja kokeesta on tarjolla kattavasti lisätietoa Traficomin ylläpitämällä www.droneinfo.fi -sivustolla, josta pääsee myös SkyNavX-palveluportaaliin. Drone-lennättäjien palveluportaalissa voi rekisteröityä sekä yksityishenkilönä että organisaationa drone-operaattoriksi ja ilmoittaa kauko-ohjaajat pilottikokeeseen.

 

Kaikkien kamerallisten dronejen käyttäjien tulee helmikuun alusta lähtien asetuksen mukaan rekisteröityä poikkeuksetta, mutta alle 250 grammaa painavia kamerattomien tai leluiksi määriteltyjen dronejen käyttäjien ei tarvitse rekisteröityä. Suomessa on arvioitu olevan noin 50 000 dronea, joiden lennättämistä uudet määräykset koskevat. EU-asetukseen perustuvan uudistuksen tavoitteena on varmistaa kasvavan miehittämättömän ilmailun ja tavallisen lentoliikenteen turvallisuus.

 

Uuden SkyNavX-verkkopalvelun on toteuttanut Fintrafficin lennonvarmistus. Rekisteröintitapahtumien kirjautuminen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin rekisteriin on toteutettu yhteistyössä Traficomin kanssa.