07.12.2020 Uutiset

David Monks FAI:n uudeksi puheenjohtajaksi

FAI-yleiskokous järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti. Tässä siihen osallistutaan Helsingin Tapanilassa.

FAI:n taloustilanne on kriittinen

 

Kansainvälisen ilmailuliitto FAI:n yleiskokous pidettiin neljän päivän mittaisena virtuaalikokouksena 2.–5.12.2020. Puheenjohtaja Bob Hendersonin johti tilaisuutta Uudesta Seelannista tukenaan pääsihteeri Markus Haggeney Lausannessa, Sveitsissä. Osallistujia kokouksessa oli noin sata ympäri maailmaa.

 

Suomen Ilmailuliitto on FAI:n jäsenjärjestö ja edustaja Suomessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Ilmailuliitto muun muassa myöntää urheiluilmailun kansainväliset kilpailulisenssit, tarkkailee ja rekisteröi ennätyksiä ja lähettää joukkueita kansainvälisiin kilpailuihin

 

FAI:n taloustilanne on kriittinen

Kokouksen merkittävin puheenaihe oli FAI:n taloustilanne. Viime vuosina menot ovat kasvaneet yli tulojen ja viime vuosien aikana toteutetut satojen tuhansien eurojen markkinointikampanjat eivät ole onnistuneet. Tässä vaiheessa on käytetty myös lajikomissioiden lajien käyttöön keräämiä varoja, jotka ovat nyt loppu.

 

Tilintarkastajien raportti sisälsi lukuisia kriittisiä huomioita ja suosituksia. Joulukuussa 2019 nimetty uusi pääsihteeri Haggeney on tehnyt yhdessä hallituksen kanssa merkittäviä korjausliikkeitä tämän vuoden aikana. Tilanteen palautuminen kestävälle tasolle tulee viemään useita vuosia. Uudella hallituksella on iso urakka rahoituksen varmistamisessa.

 

 

Uusi puheenjohtaja on David Monks

Vuonna 2018 puheenjohtajaksi valittu Robert “Bob” Henderson luopui toimestaan. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin lajien tukema ja samalla ainoa ehdokas, David Monks Yhdistyneistä kuningaskunnista. Monks on myös Royal Aero Clubin puheenjohtaja.

 

 

Paikalliset edustajat valittiin

Suomesta varapuheenjohtajaksi valittiin Ilmailuliiton esittämä liiton puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Lisäksi nimettiin 11 lajikomissioiden johtajaa.

 

 

Tarmaa ei valittu hallitukseen

Hallitusjäsenyyden edellytys on yli 50 prosentin kannatus äänimäärästä. Ensimmäisellä kierroksella rajan ylitti viisi ehdokasta: Agust Gudmundsson (Islanti), Pankul Mathur (Intia), Eric Mozer (USA), Patrick Naegeli (U.K.) ja Marina Vigorito (Italia). Petteri Tarma sai tässä vaiheessa kuudenneksi eniten ääniä ja  karsiutui niukasti. Vasta neljännen äänestyskierroksen jälkeen tiukka kisa päättyi Graeme Windsorin (Australia) valintaan.

 

Petteri Tarma totesi tiukasta kilpailusta näin:

–On ollut hienoa saada olla mukana FAI:n toiminnassa ja sen eri tehtävissä lähes 25 vuotta.  EB-paikoista käytiin tiukka kisa ja tämäkin vaalityö oli hieno kokemus, vaikka en tullutkaan valituksi. Suomi on pieni maa ja meidän suomalaisten tulisi pyrkiä useammin FAI:n eri tehtäviin, jotta Suomen hyvä maine hienona ilmailumaana vahvistuisi FAI:n piirissä entisestään.

 

Palkitsemiset ja kunnianosoitukset

Kokouksessa jaettiin kymmeniä FAI:n kunniapalkintoja merkittävistä ilmailu-urheilun suorituksista. Lista nyt palkituista ja aiemmin palkituista löytyy FAI:n sivuilta.

 

Väistyvä puheenjohtaja Henderson nimettiin kokouksessa FAI:n kunniapuheenjohtajaksi. Kunniajäseniksi nimettiin Suzie Gebb (Ranska) ja Alvaro de Orleans Borbon (Espanja).