lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla
22.10.2020 Uutiset

Kuvakilpailun voitti Markku Rantasen otos Pirkkalan aamu

Pirkkalan aamu

Toiseksi tuli Rantasen kuva Wanha Rouva

 

Ilmailuliiton ja Ilmailu-lehden ilmailukuvakilpailun voitti Markku Rantanen Pirkkalan aamu -nimisellä kuvalla. Yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä 680 ääntä, joista Rantasen kuva sai 172. Ilmailuliitto palkitsi Rantasen 500 euron lahjakortilla elektroniikkaliikkeeseen.

 

Rantanen otti kuvan Canon 5D Mark 3 -kameralla ja 70 –200 millin zoomilla. Valokuvaamista ”vakavaksi harrastuksekseen” kuvaileva Rantanen kertoo suunnitelleensa sumukuvan ottamista pitkään.

 

–Odotimme elokuussa hetkeä, jolloin tulee sopivia aamusumuja. Sovimme, että lähdemme kuudelta ennen auringonnousua Pirkkalasta lentämään. Kun olimme lähdössä kentälle, sumu alkoi nousta ja mietimme, pääsemmekö edes ilmaan. Lensimme Tampereen kaupungin itäpuolelle, missä kuvasin aamusumuja Sorilanjoessa. Koska muualla ei ollut sumua, lähdimme kohti Pirkkalaa. Pirkkalan torni selvitti ILS-lähestymiseen kiitotielle 24 ja totesi suurtehovalot 100 prosentissa. Katsoimme sumua ja valoja liukupolun alkupäästä ja ajattelimme, että sumu näkyy loistavasti. Missään muualla ei ollut sumua, vain kentän puolesta välistä eteenpäin. Kentän Metarissa oli, että kiitotienäkyvyys on pienimmillään 1000 metriä. Laskeuduimme täydessä visuaalikelissä kiitotien päähän, mutta kiitotien toinen pää oli aivan sumussa, eikä lennonjohto nähnyt meitä ollenkaan, Rantanen kertoo.

 

Rantanen keskittyi kuvaamiseen; lentäjänä oli Johannes Pulla. He lensivät Erkki Järvisen ja Air Spark Oy:n omistamalla Cessna 172 -koneella, OH-CHY. Sekä Rantasella että Pullalla on IR(A) -kelpuutukset.

 

54-vuotias Rantanen innostui lentämisestä jo lapsena.

– Isäni vei minut lapsena Härmälän kentälle katsomaan Convair Metropolitania, ja pääsin sen kyydissä Härmälän kentältä Helsinkiin ja takaisin. Isäni työkaverilla oli yksityislentäjän lupakirja, ja hän vei minut muutaman kerran lentämään. Meinasin tehdä purjelentolupakirjan, mutta kun Härmälän kenttä lopetettiin -80-luvulla ja toiminta siirtyi Teiskoon, lentäminen jäi, koska minulla ei vielä ollut ajokorttia, Rantanen kertoo.

 

PPL-lupakirjan IR (A) -kelpuutuksella omaava Rantanen on harrastanut moottorilentoa nyt 10 vuoden ajan. Hän on myös Pirkkalan palolentotukikohdan varapäällikkö.

 

Sekä lentämisessä että valokuvaamisessa Rantasta kiehtoo sama asia: kummassakaan ei ole koskaan valmis.

 

–Aina, kun kuvittelee ottaneensa täydellisen kuvan, tulee paljon hienompia hetkiä. Sama on lentämisessä. Kun olet nauttinut uskomattomasta aamusta tai auringonlaskusta ilmassa, tulee aina parempia ja parempia, ja sen hienon tunteen voi toistaa uudelleen ja uudelleen, Rantanen kuvailee.

 

Yleisöäänestyksen tulos:

  1. Wanha Rouva, 147 ääntä, kuvaaja Markku Rantanen
  2. Tää on niin nähty, 120 ääntä, kuvaaja Rita Marttunen
  3. Nuku ulkona päivä, 85 ääntä, kuvaaja Juuso Kilpeläinen
  4. Sateenkaaret, 48 ääntä, kuvaaja Tapio Kuittinen
  5. Ilmailu lähellä sydäntä, 47 ääntä, kuvaaja Petri Mäkelä
  6. Red Arrows, 45 ääntä, kuvaaja Esa Nieminen
  7. Taustapeilin kertomaa, 16 ääntä, kuvaaja Urpo Minkkinen

Äänestäneiden kesken arvotun 100 euron lahjakortin elektroniikkaliikkeeseen voitti Karoliina Koivisto.

Wanha Rouva
Tää on niin nähty
Nuku ulkona päivä

 

Sateenkaaret
Ilmailu lähellä sydäntä
Red Arrows
Taustapeilin kertomaa