12.09.2019 Edunvalvonta-asiantuntija

Turvallista ilmailusyksyä

 

Syyskuussa päivän pituus lyhenee nopeimmillaan yli tunnin viikossa. Sen myötä harrastusolosuhteet muuttuvat yllättävän nopeasti. Tässä joitakin tärkeitä ajankohtaisia muistutuksia syksyn vaikutuksesta lentoturvallisuuteen.

Huomioi auringon häikäisy, sillä se paistaa joka aamu ja ilta alempana kuin edellisenä päivänä. Puhdista tuulilasi myös lentosi jälkeen, että myös seuraava pilotti näkee lasista ulos. Hyönteisiä on ilmassa hyvin paljon pakkasten tuloon asti.

Lämpötilan laskun ja kosteuden lisääntyessä kaasuttimen jäätymisvaara kasvaa. Käytä imuilman etulämmitystä opetetulla tavalla, jokaisessa liussa ja lähestymisessä. Tarkasta aamuisin kone huolellisesti. Aamupakkaset ja jäätyneet kastepisarat ovat kohta taas ajankohtaisia.

Huolellinen lennon valmistelu ja sääennusteiden selvittäminen on hyvin tärkeää. Säärintamat liikkuvat syksyllä hyvin vauhdikkaasti ja paikalliset muutokset säässä syntyvät todella nopeasti. Selkeällä säällä nopeasti syntyvät iltasumut saattavat yllättää erityisesti matkalennoilla.

Pimeys laskeutuu tähän vuoden aikaan nopeasti ja kuten yllä mainitaan, joka ilta aikaisemmin. Huomioi se lennonsuunnittelussasi, kotiin pitää ehtiä ennen pimeää.

 

Juha Silvennoinen

Kirjoittaja on Ilmailuliiton edunvalvonta-asiantuntija.