lukeaksesi lehdessä julkaistut artikkelit
Kirjaudu jäsentunnuksilla
07.06.2018 Uutiset

Kuopioon Suomen ensimmäinen pysyvä droneharjoittelu ja -kisarata

Dump!

Kuopioon avataan lauantaina 16.6. Suomen ensimmäinen pysyvä droneharjoittelu ja -kisarata nimeltään Dump! Samassa yhteydessä on dronekisat.

Radan on toteuttanut Kuopion Lennokkikerho Kihu yhteistyössä Suomen Ilmailuliiton kanssa. Se sijaitsee Haminalahdessa kerhon lennokkikenttäalueella lähellä nykyistä Jätekeskusta. Rata avataan virallisesti 16.6. lauantaina ja samalla siellä järjestetään SIL Drone Racing Suomen Cup kisat. Yleisö on tervetullut seuraamaan avajaisia ja kisoja. Dronekisat ovat vauhdikasta katsottavaa ja yleisö pääsee menoon mukaan seuraamalla kuvaruudulta pilottien näkymiä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Radalla lennetään nopeita kisadroneja videolasien ja kameran avulla.  Droneista on riisuttu turha paino ja automatiikka pois ja niitä lennetään vain pilotin osaamisen varassa. Vauhdit radalla voivat nousta yli 100km/h.

 

FPV (First Person View) droonit painavat muutamista kymmenistä grammoista noin yhteen kiloon asti. Aivan pienimmillä voi lentää myös sisätiloissa. Pilotilla on videolasit päässään ja hän katsoo näkymää dronen keulassa olevan kameran kautta ikään kuin olisi itse kyydissä. Freestyle lennättäjät seikkailevat niillä vapaamuotoisesti erilaisten esteiden ja rakennelmien seassa. Kisoissa lennetään kaikkein tehokkaimmilla droneilla rataa, joka muodostuu noin 1,5 metriä korkeista porteista, lipuista ja muista esteistä. Lajissa kisataan maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen ilmailujärjestö FAI järjestää 20 eri maan käsittävän FPV maailmancupin. Yksi osakilpailuista järjestetään Jämillä heinäkuun puolessa välissä.  Suomen Ilmailuliitto järjestää lisäksi neljän osakilpailun Suomen Cupin. Toinen osakilpailu on nyt Kuopiossa.

 

Kuopion Lennokkikerho Kihun juuret ulottuvat aina -60 luvulle asti, jolloin Väinölänniemen  Lottahovilla kokoontui Kuopion ensimmäinen lennokkikerho. Tällä hetkellä kerhossa on noin 60 jäsentä ja lennätystoiminta tapahtuu lennokkikenttäalueella ”Kaatiksella” Haminalahdessa. Se perustettiin yli 20 vuotta sitten Silmäsuon maisemoidulle kaatopaikalle.  Kaatis on virallinen Suomen ilmailutiedotusjärjestelmässä julkaistu lennokkien lennätyspaikka, jossa saa nousta aina 500 metrin korkeuteen asti. Siellä on kiitotie perinteisille radio-ohjatuille lennokeille ja paikka siima-ohjatuille lennokeille.  Uuden FPV droneradan myötä Kihun lennokkikenttäalueesta tulee Suomen monipuolisin lajissaan. Siellä tehdään vuosittain noin 2000 lentoa.

 

Lisätietoa:

Juha Reinikka, 040-56646 37, juha.reinikka@live.fi

www.kuopionlennokkikerho.fi 

https://www.ilmailuliitto.fi/laji/drone