31.10.2017 Tiedotteet

Osmo Jalovaara FAI:n kunniajäseneksi

Osmo Jalovaara Lopen Kaartjärvellä. Kuva: Kari Kemppi

Kansainvälisen ilmailuliiton FAI:n yleiskokous kutsui Osmo Jalovaaran FAI:n kunniajäseneksi (FAI Companion of Honour) Lausannessa Sveitsissä 26.–27. lokakuuta pidetyssä yleiskokouksessa.

FAI:n kunniajäsenyys on erittäin arvostettu tunnustus. Osmo Jalovaara on toinen tunnustuksen saanut suomalainen. Ensimmäinen oli edesmennyt Finnairin entinen pääjohtaja Antti Potila.

Tällä hetkellä kunniajäseniä on elossa 48. Jäsenmaiden määrään suhteutettuna tunnustus on erittäin harvinainen. Suomelle ja suomalaiselle harrasteilmailulle Jalovaaran kunniajäsenyys on kansainvälisesti erittäin merkittävä huomionosoitus.

Olen iloinen ja ylpeä siitä, että Suomi ja Ilmailuliitto taas kerran mainitaan tällaisessa arvostetussa yhteydessä, totesi Jalovaara kuullessaan tunnustuksesta.

 

Pitkä ura sotilas- ja siviili-ilmailussa

Jalovaaran ilmailuhistoria alkaa lentoupseerikurssista, jonka hän suoritti 1954–1955. Sotilasilmailu on kulkenutkin siviili- ja harrasteilmailun rinnalla kaiken aikaa. Sotilasarvoltaan Jalovaara on reservin majuri (1994). Hänelle on myönnetty Suomen Lentomerkki tähystäjälle (honoris causa) vuonna 2009.

Suomen Ilmailuliiton hallitukseen Jalovaara valittiin vuonna 1984 ja hän toimi liiton varapuheenjohtajana vuosina 1989–1997. Jalovaaralle myönnettiin Suomen Ilmailuliiton kultainen ansiomerkki (n:o 36) vuonna 2007. Tunnustus on merkittävä, koska kultaisen ansiomerkin haltijoita voi olla samanaikaisesti vain 15. Liiton kunniajäseneksi Jalovaara kutsuttiin vuonna 2014.

Ilmailuliiton aikaisia merkittävimpiä Jalovaraan projekteja oli Get Your Wings -nuorisokampanja, jonka toimikunnan puheenjohtajana hän oli vuosina 1987–1992. Kyseessä oli, Euroopankin mittakaavassa, erittäin suuri kampanja, jonka tavoitteena oli saada nuoriso kiinnostumaan ilmailuharrastuksesta.

Kampanjan siivittämänä Jalovaara valittiin FAI:n ilmailukasvatuskomission (CIEA) jäseneksi. Hän toimi CIEA:n puheenjohtajana kuusi vuotta ja hänet kutsuttiin vuonna 2000 CIEA:n kunniapuheenjohtajaksi.

Jalovaara on saanut tunnustusta myös ilmailun ulkopuolelta, kun vuonna 2003 hänelle myönnettiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristi. Kyseessä on Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain myöntämä ansiomerkki suomalaisen liikuntakulttuurin ja urheilun parissa ansioituneille henkilöille.

 

Monella lupakirjalla varustettu taitolentäjä

Jalovaara on monipuolinen ilmailija. Harraste- ja urheiluilmailijana hänet tunnetaan erityisesti taitolentäjänä. Jalovaara onkin Suomen Urheilutaitolentäjien perustajajäseniä. Merkittävän ilmailu-uran Jalovaara on tehnyt jo pelkästään tuomarina ja juryn jäsenenä taitolentokilpailuissa Suomessa ja maailmalla. Hän oli muun muassa Suomen ensimmäinen International Aerobatic Clubin ja FAI:n kelpuuttama taitolentotuomari. Jalovaara kuuluikin myös FAI:n taitolentokomissioon (CIVA) ja toimi sen varapuheenjohtajana 9 vuotta.

Jalovaaralta löytyy yksityislentäjän (ajoittain ansiolentäjän ME/IFR) lupakirja vuodesta 1955 lähtien ja se on voimassa keskeytyksettä edelleen. Lisäksi hänellä on purjelentäjän, moottoripurjelentäjän ja ultrakevytlentäjän lupakirjat. Ulkomaankomennusten myötä lupakirjoja on tullut myös ulkomailta, kuten Saksasta ja Singaporesta.

 

Useita merkittäviä tunnustuksia ja projekteja

Viimeisimpiä Jalovaaran merkittäviä projekteja on ollut Kauhavan Lentokonepuisto, jonka rakennustoimikunnan jäsen hän on. Kyseessä on Kauhavan kaupungin ja Lentosotakoulun killan perustama lentokonepuisto, jossa voi tutustua Kauhavan Ilma- ja Lentosotakoulun aikaiseen koulu- ja harjoituskonekalustoon.

Jalovaaralle on aiemmin myönnetty FAI Silver Medal (2012) ja FAI Paul Tissandier-diplomi (1990). Kummatkin tunnustukset myönnetään merkittävästä työstä ilmailun hyväksi.

Osmo Jalovaara (synt. 1936) on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja tehnyt pitkän uran talouselämän palveluksessa. Eläkkeellä Jalovaara ollut nyt parikymmentä vuotta.

 

Kuva Osmo Jalovaarasta (Kuva: Kari Kemppi)

Lisätietoja:

Companions of Honour (FAI:n verkkosivuilla)

FAI (Fédération Aéronautique Internationale) eli kansainvälinen ilmailuliitto on vuonna 1905 perustettu järjestö, joka ylläpitää ilmailun kansainvälistä harraste- ja kilpailutoimintaa sekä niihin ja avaruuslentoihin liittyviä ennätyksiä.