01.09.2017 Uutiset

UAV/ RPAS toiminta vilkastuu – sääntöjä tarvitaan

Sekä yritys- että harrastusmuotoinen miehittämätön ilmailu lisääntyy maassamme nopeasti.

Suomen Ilmailuliitto edellyttää uusimmassa ilmatilan varauspyyntöä koskevassa lausunnossaan, että viranomaisen on toteutettava esitetyt ja suunnitellut pelisäännöt  pikimmiten. Tavoitteena on saada säännöt ja menetelmät sellaisiksi, että siviili- ja sotilaallinen UAV/ RPAS-toiminta voidaan toteuttaa tilapäisillä vaara-alueilla (D-alue) rajoitusalueiden (R-alue) sijaan. Aktiiviselle D-alueeelle lentäminen on mahdollista ilma-aluksen päällikön harkinnan mukaan, kun R-alue rajoittaa kaiken muun toiminnan pois. Ilmailuliitto on ajanut voimakkaasti  esimerkiksi ilmailu-VHF-radion käyttämistä ja liikenneilmoitusten välittämistä UAV-/ RPAS-toimijan kanssa reaaliaikaisen tilanteen selvittämiseksi myös lennon aikana.

Liitto on ollut näiden sääntöjen valmistelussa hyvin aktiivinen ja menettelyjä on jo muutettu joustavampaan suuntaan. Puolustusvoimat maamme suurimpana miehittämättömän ilmailun toimijana on ryhtynyt toimenpiteisiin ohjeistuksensa ja menetelmiensä muuttamiseksi muun muassa Ilmailuliiton esitysten perusteella.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on aktiivisesti kehittänyt UAV-/ RPAS-lennätystoimintaa helpottavaa tietojärjestelemää muun muassa toiminta-alueen ilmatilan ja muun toiminnan koordinointia varten.

 

Lausunto EFD441 Hämeenlinna ilmatilan varauspyynnöstä

 

Lisätietoja

edunvalvonta-asiantuntija Juha Silvennoinen, puh. 044-7742228, juha.silvennoinen(at)ilmailuliitto.fi